• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Predjela
DOMAĆI KREM SIR

DOMAĆI KREM SIR

-Šta ti je to?
-Ništa.
-Kako ništa? Jel’ to sir?
-Ma, nije. Nemoj to još da diraš. Nije gotovo.
-Doooobro. Neću. A, šta ćeš s’ tim?
-Spremam krem sir. Da imam za sendvič. Za posao. Ne mogu više da kupujem razna s..nja, koja skoro nikad nemaju isti ukus kao prethodni put. Znaš da sam jednom našla onaj krem sir koji je plivao u vodi. Bilo više vode u čašici nego sira. Samo sam ga frljnula.
-Važi. Ma, ne sumnjam da će to biti dobro. Dobro si se toga setila.
-Samo ti zezaj. Videćeš.
I, tako ode on a ja ostah da mutim krem sir.

Ih, kakav je to krem sir. Masnoća, punoća, kremoća :), mislim fina, lagana, kremasta i skoro penasta struktura. Od tada samo ovaj krem sirić dolazi u obzir. A, koristila sam ga i za neke kolače i moram reći da sam više nego zadovoljna! Zato, evo me delim receptić s vama.

Potrebne namirnice: 1 l mleka, 100 g kisele pavlake, prstohvat soli, sok od pola limuna (oko 50 ml).

Način pripreme: Mleko skuvati i prohladiti toliko da bude mlako. U posebnoj posudi umutiti kiselu pavlaku i u to dodati malo prohlađenog mleka, pa fino umutiti sve da ne bude grudvica. Zatim to sipati u posudu sa mlekom, sve vreme mešajući. Poklopiti i staviti da prenoći na sobnoj temperaturi. Sutradan, pripremiti posude i platno za ceđenje sira. Šerpicu sa mlekom blago ugrejati, do one tačke kad počne da biva vidljivo da se stvaraju grudvice i da se mleko zgušnjava. Odmah skloniti sa ringle i dodati malo soli i limunov sok, i kratko promešati (biće retko u odnosu na strukturu mleka usirenog za sir ali ne brinite). Presuti u platno za ceđenje sira, dobro zatvoriti i zavezati, pa pritisnuti težim predmetom (neka daska, pa odozgo staviti posudu sa vodom). Ostaviti da se cedi oko sat vremena,pa pažljivo izvaditi sir iz platna, preručiti ga u posudu i dobro promešati dok se ne dobije željena tekstura. Čuvati u posudi sa poklopcem, u frižideru.
Napomena: Ukoliko želite, krem-sir se može pomešati sa malo milerama kako bi se što bolje razmazivao. Čvrstina zavisi od toga koliko se dobro (dugo) cedi. Što se duže cedi biće čvršći i suvlji, što nije preporučljivo za ovu vrstu sira. Nakon dva-tri dana u frižideru postaje gušći tj. tvrđi, pa računajte i na to. Od litra mleka dobije se oko 400 g sira. U frižideru može stajati oko 10 dana. Ovaj sirić je odličan za razna predjela i npr. formiranje kuglica, punjenje paprika ili uz pršut i čeri paradajz. Međutim, ja ga najviše volim “solo”, na vrućem hlebu ili pomešanog sa malo belog luka i aleve paprike i svežeg bosiljka…
P.S. Nisam se proslavila ovim fotkama, znam. Ali i ovo je dobro, pošto nikako da postavim recept. Radnički, vikend doručak-ručak je ono što se da videti na fotkama…

12 thoughts on “DOMAĆI KREM SIR

Comments are closed.