• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Pite i proje
HELjDINA PITA SA SIROM I ZELjEM

HELjDINA PITA SA SIROM I ZELjEM

Dragi moji, nisam baš raspoložena za pisanje uvoda ali recept je tu. Ne zamerite mi. Sve je ok. Oni koji me bolje poznaju, sabraće dva i dva i shvatiće da sam posvećena nekim lepim stvarima i događajima.

Znate da ne volim da bacam misli i pišem bez redosleda, pa ću vas ostaviti da uživate u poznatom, jednostavnom receptu za ukusno pecivo iz domaće kuhinje – heljdina pita sa sirom i zeljem ili trogulići od heljdinih kora (sa sirom i zeljem).

heljdina pita sa sirom i zeljem
Potrebne namirnice:
500 g heljdinih kora za pite
180 ml kiselog mleka
3 vrhom pune kašike masti
350 g mladog sira
2 veze zelja
5 jaja
so

Način pripreme:
Zelje oprati, očistiti i iseckati na tračice. Sir usitniti, dodati kiselo mleko i promešati. U to dodati jaja, začiniti i sve dobro umutiti. Na kraju, u umućenu masu dodati seckano zelje. Kore pažljivo odmotati i razdvojiti. Ovog puta, u 500 g imala sam 15 kora. Položiti jednu koru i premazati je razgrajanom mašću. Zatim, presaviti je i presavijen deo blago premazati mašću. Na koru naneti fil i uvijati tako da se dobije oblik trougla. Postupak ponavljati sve dok se ne utroši materijal. Pripremljene trouglove ređati u podmazan pleh, izbockati viljuškom, premazati s malo razgrejane masti i peći ih u ugrejanoj rerni na 200º C oko 30 minuta tj. dok pita ne porumeni sa svih strana.

Pita sa heljdinim korama

Napomena:
Nemojte štedeti na masti. Mladi sir nije baš mastan tako da je potrebno “podmazati” pitu jer će u suprotnom da zaškripi. ☺
Ako ste iz Valjeva, znate da na pijaci imate odlične kore, a svi drugi koji kroz Valjevo budu jezdili neka svrate do koradžijske radnje (kiosk na samoj pijaci) i obavezno nabave malu zalihu heljdinih kora za pite. Apsolutno savršene i #kao nekad (bez gotovih smesa i aditiva u pripremi). Kore za pite i gibanice od belog brašna su im fantastične, takođe. Moja topla preporuka. Isplati se. ☺

2 thoughts on “HELjDINA PITA SA SIROM I ZELjEM

Comments are closed.