• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Food writing
Jestiva orhideja koja pobuđuje čula. Vanila!

Jestiva orhideja koja pobuđuje čula. Vanila!

Vanila je poreklom iz Južne i Centralne Amerike i Kariba, a pretpostavlja se da su je prvi uzgajali Totonaci, na istočnoj obali Meksika.

Nakon što su ih u 15. veku pokorili Asteci, vanila poznata kao tlīlxochit postaje redovan usev ovog naroda. Nakon španskih osvajanja, vanila dobija današnji naziv koji u bukvalnom prevodu znači “mala mahuna”, a izveden je od reči vainilla, deminutiva španske reči vaina (omotač ili mahuna).

Istina je da su mahune vanile braon boje i zanimljivo je da je sa ovim sastojkom braon boje sladoled od vanile i dalje beo. Razlog tome je taj što se u najvećoj meri koriste arome i ekstrakti vanile jer je mahuna izuzetno vredna i skupa. Vanila je jedino jestivo voće iz porodice orhideja, najveće porodice cvetnih biljaka na svetu i do sada je otkriveno preko 150 vrsta vanile.

Do kasnog 19. veka Meksiko je imao monopol na uzgoj vanile, ali sada su Madagaskar i Indonezija najveći svetski proizvođači vanile. Meksička vanila je najcenjenija – kompleksna i delikatna, a prati je vanila sa Madagaskara – bogatog i kremastog ukusa. Zrna francuske vanile nazivaju se “burbon” vanilom, jer je uzgoj prvi put počeo na ostrvu Reunion, istočno od Madagaskara, u to vreme poznatom kao “ostrvo Burbon”. Sada se mahune sa Reuniona, Madagaskara i Komora smatraju “burbonskom” vanilom i više od 75% svetske vanile uzgaja se na ovim prostorima.

Drugi najskuplji začin posle šafrana

  • Kvalitetna zrna vanile su mirisna, tamnobraon ili crne boje, sjajna, vlažna, podatna i dr. Baš kao i grožđe, ne postoje dve vanile koje su iste po ukusu, mirisu ili boji.
  • Svake godine u svetu se proizvede oko 2.000-2.500 tona mahuna vanile, a prava vanila se ručno oprašuje, pa je zato i toliko skupa.
  • To je drugi najskuplji začin posle šafrana. Da bi se dobio 1 kilogram osušenih zrna vanile, potrebno je 5 kilograma svežih mahuna vanile. Ovo je druga najunosnija poljoprivredna kultura na svetu.
  • Tokom nekih vegetacijskih sezona, uzgajivači vanile “tetoviraju” svoje mahune malim oznakama (posebnim instrumentima veličine čačkalice) kako bi sprečili krađu i zaštitili svoja ulaganja. Kada dođe vreme berbe, proizvođači štite svoje zasade i vatrenim oružjem.

TOMAS DŽEFERSON JE “ZARAZIO” AMERIKU
Gajeći veliku ljubav prema botanici i kuvanju, američki predsednik Tomas Džeferson je bio prvi Amerikanac koji je doneo vanilu u SAD. Džeferson je doneo mahune vanile u SAD 1789. godine nakon okončanja ambasadorske misije u Francuskoj. Sjedinjene Američke Države su najveći potrošač vanile na svetu, a sledi Evropa tj. Francuska na koju se odnosi najveći deo evropske potrošnje vanile.

LEČI HISTERIJU I UZBUĐUJE MOZAK
U nekim kulturama, vanila je bila sveta lekovita biljka, korišćena za lečenje i umirivanje. Dr Džon King je napisao u American Dispensatory iz 1859. godine: “Vanila je aromatični stimulans koristan u infuzijama za lečenje histerije, reumatizma i niske temperature. Rečeno je da uzbuđuje mozak, povećava mišićnu energiju i stimuliše seksualne sklonosti“.

VANILA PARADISE
Prokuvajte mahunu vanile u 0,5 l mleka i ostavite da se ohladi. Za to vreme umutite tri žumanceta i oko 150 g braon šećera. Mleko procedite i po želji dodajte kesicu vanilin šećera. Penasto umućena žumanca dodajte u mleko, sve vreme mešajući. Na kraju sipajte 2 dl ruma ili burbona (ili po 1 dl ruma i burbona). Promešajte i služite hladno.

Za dodatak Dessert & Gelato renomiranog B2B magazina Cafe Bar & Restoran za decembar ’22 – februar 2023.