Kako privući goste?

kako privuci goste

Ograničeno kretanje i skraćeno radno vreme ugostiteljskih objekata je iza nas, a trenutno stanje u ugostiteljstvu jasno prikazuje posledice pandemije COVID-19. Procenat posetilaca restorana i sličnih ugostiteljskih objekata jeste povećan. Ali, još uvek je prisutno pitanje kako privući goste u restoran, što je jedna od glavnih tačaka strategije uspešnog ugostiteljstva.

Valja znati da je sve rešivo, pa i problem posete vašeg restorana. Više je strategija kojima se današnji ugostitelji služe ne bi li motivisali redovne i privukli nove goste. Pored toga što ste vidljivi prolaznicima potrebno je da ste vidljivi i onima koji se kriju iza pretraživača. Pitate se, ko se krije i iza kog pretraživača?

Kako privući goste u restoran?

 • Više od 60% korisnika pre nego što se odluči da poseti nov restoran, o njemu se informiše putem društvenih mreža i pretraživača. Potrebno je da se predstavite javnosti široj od one koja svakodnevno prolazi pored vašeg objekta. Kako? Izradite veb sajt i otvorite profile na najpopularnijim društvenim mrežama, za čije uređivanje ćete zadužiti profesionalce.
 • Potrudite se da se na sajtu nađe što više informacija potrebnih gostu. A, to pre svega znači da jasno predstavite koncept i sadržaj ponude, kao i sve što vas čini drugačijim od drugih. Zatim, predstavite glavnog kuvara (head chef/executive chef), opišite tip kuhinje i, naravno, ugođaj koji nudite gostima. Potrudite se da na čitaoca prenesete prijatan utisak zbog čega će rado pohitati vama u goste.
 • Značajno je da adresa bude jasno uočljiva i istaknuta. Na veb sajtu, u rubrici ‘Kontakt’ jasno istaknite lokaciju, koristeći besplatni alat, Google Maps. Pomoću, takođe besplatnog alata, Google My Business sa navedenom adresom tj. lokacijom objekta možete u značajnom obimu proširiti krug onih koji znaju za vas, a predstavljaju potencijalne goste vašeg restorana. U opisu, pored ulice i broja, naći će se i naziv restorana, radno vreme, veb adresa, foto galerija, recenzije posetilaca…
Kako privuci goste u restoran
KamranAydinov on Freepik

Ne plašite se kritika – one su putokaz ka uspehu

 1. Stimulišite goste da vam pruže povratnu informaciju i čitajte e-recenzije, jer su to dva najbitnija i najjasnija pokazatelja vašeg poslovanja iz pocizije gosta. S obzirom na ono što saznate čitajući ih, svoj profit možete pospešiti i brže ostvariti.
 2. Kroz recenzije na internetu dobićete bolje pozicioniranje na portalima sa ocenjivanjem, a to navodi potencijalne goste (koji se oslanjaju na Internet podatke) da, kao mesto za dobar zalogaj, odaberu vaš restoran.
 3. Preporučljivo je da pozitivne kritike uvrstite u sadržaj sajta i profila na društvenim mrežama. A, to će svakako pozvati nove goste da se što pre uvere u kvalitet koji nudite.
 4. Potrudite se da o vašem kvalitetu govore oni koji su se u to uverili. Tačnije, predstavite vaš tim – ljude koji stoje iza usluge i imena kojim se predstavljate. Koristite se personalizovanim pristupom, jer to je ono što otvara srce i povezuje vas sa gostima. Kratka priča o konceptu rada i misiji koja pokreće vaš tim doživljava se kao potvrda kredibiliteta i posvećenost cilju koji je viši od pukog profita. 

Obogatite ponudu organizacijom događaja i svečanosti

Uzmimo za primer rođendansku zabavu, jer se danas većina događaja tog tipa proslavlja van kuće tj. u restoranima.

 • Ponudite zainteresovanim korisnicima vaših usluga brojne pogodnosti pružajući im jasna objašnjena i prikazanu cenu.
 • Dodajte posebne pogodnosti i benefite koje ćete prikazati kroz popust na ukupan iznos. Npr. besplatno predjelo za određeni broj mesta ili jedan segment koji je uključen u predjelo a koji nudite gratis, popust za izradu torte preko 4 kg ili boca odabrane etikete koju nudite gratis, dekoracija prostora i angažovanje animatora u vašoj organizaciji uključuju dodatni popust.
 • Ponudite garanciju kvaliteta svojim korisnicima i tako ojačajte poslovanje.
 • Planirajte dinamiku posla i “pozivom na akciju” preko društvenih mreža! Pažljivo proučite pratioce. Prepoznajte i jasno selektujte potencijalne korisnike vaših usluga i budite njihov “poziv koji se ne odbija”.
kako privuci goste u restoran
freepic.diller

Istaknite prednosti

Pospešite rad kroz prikazivanje iskustava zadovoljnih korisnika i time jasno mapirajte put budućim gostima.

 1. Prenesite svedočenja zadovoljnih gostiju, saradnika, dobavljača… I, to jasno prikažite!
 2. Podsetite gosta šta sebi uskraćuje ukoliko se ne prepusti usluzi i ambijentu vašeg prostora. Prikažite posebnost! Baš ono što vas izdvaja i daje na autetničnosti doživljaja. Npr. lokacija, ekskluzivni/gostujući šef, muzika uživo određenim danima, signiture dish, sezonsko jelo ili teško dostupna namirnica koji se mogu probati samo u vašem restoranu.
 3. Zaokružite strategiju konkretno navodeći uslugu i kontakt, sa jasno upućenim i ciljanim pozivom gostu da poseti vaš restoran.

Foto: pexels

Previous post Nezadovoljstvo gosta – sjajna prilika za veći profit
Chalet-juneci-medaljoni Next post Juneći medaljoni