• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Turizam i ugostiteljstvo
Konsijerž – desna ruka gosta

Konsijerž – desna ruka gosta

Za magazin Hoteli & Restorani #015

Concierge (konsijerž), koji se češće naziva menadžer za odnose sa gostima, jeste specijalni predstavnik za korisničku podršku.

Ovo zanimanje najbrojnije je u svetskom hotelijerstvu i ugostiteljskoj industriji, a ova radna pozicija česta je u vrhunskim poslovnim zgradama ili stambenim kompleksima. Objekti za smeštaj putnika, poput hotela i kongresnih centara, zapošljavaju najveći broj ovih radnika, obezbeđujući samo u SAD više od 12.600 radnih mesta. Firme za lične usluge zapošljavaju više od 3.500 konsijerža, a preko 3.400 njih radi u agencijama za nekretnine. Konsijerž je zadužen da odgovori na širok spektar potreba gostiju, kao dokaz nesmetanog i prijatnog iskustva u objektu. Za uspeh u ovom domenu neophodne su odlične komunikacijske veštine i veštine usluživanja kupaca.

Kao član hotelskog osoblja, konsijerž je zadužen za pozdravljanje gostiju, upravljanje pritužbama, primanje poruka, isporuku pošte i prtljaga, dužnosti asistenta, uslužnu pomoć gostima, organizovanje prevoza, nabavljanje ulaznica za pozorišta, utakmice i slične događaje, posete i ekskurzije na zahtev korisnika. Ukratko, primarna dužnost konsijerža je da bude na usluzi klijentima kako bi osigurali zadovoljstvo korisnika.

Pored pružanja osnovnih usluga kao što je organizovanje prevoza, predlaganje mesta za posetu i briga o gostu, neke usluge konsijerža posvećene su pružanju pomoći u jedinstvenim domenima. Evo nekih usluga konsijerža koje nude hoteli širom sveta.

» KONSIJERŽ za muziku

Glavna odgovornost je da napravi savršenu poslasticu za uši svakog gosta koji izrazi muzičku želju, kreirajući ličnu plej listu pesama na osnovu ukusa i interesovanja gosta. Pored toga, korisnika upoznaje sa domaćom muzičkom scenom, rezerviše bioskopske projekcije. Ukratko, ova vrsta konsijerža zna kako da dizajnira savršeno utočište za muzičke entuzijaste i svoja znanja i veštine posvećuje tome da gostu boravak učini melodičnim.

» KONSIJERŽ za patike i sportsku opremu

Sportska oprema odavno više nije namenjena samo za sportske aktivnosti, već je postala ozbiljan modni trend. Brojni inostrani turisti u svakom gradu obavezno kupuju komade iz tog segmenta. Ova jedinstvena usluga konsijerža omogućava gostu da nabavi bilo koji par patika, bez obzira na to koliko su konvencionalne ili ekskluzivne. Uz razvijenu mrežu prodavnica sportske opreme, željeni komadi stižu u sobu zadovoljnog gosta.

Konsijerž za vino

» KONSIJERŽ za vino

Ovaj konsijerž ne samo da poznaje i gostima objašnjava različite vrste vina koje mogu da biraju, već planira vinske ture i degustacije, preporučuje restorane, vinograde i vinarije koje treba posetiti. Oni aktivno rade sa posetiocima kako bi procenili njihove preferencije i pružili usluge za iskustvo na osnovu afiniteta gosta. Ova vrsta usluge konsijerža biće od pomoći posebno kada vaš itinerer uključuje pauzu u vinarijama i uživanje u vinima. Takođe, na zahtev, pomažu gostu da izabere ekskluzivne i kolekcionarske etikete.

Konsijerž za svadbe i romantične momente

» KONSIJERŽ za svadbe i romantične momente

Gost želi da ljubav svog života obori s nogu? Konsijerž tada preuzima ulogu planera za svadbe i osmisliće događaj koji će paru ostati urezan u sećanju. Tema i okruženje će biti odabrani prema ukusu gosta, ali konsijerž treba da “oseti” o kakvom paru se radi, te odabere savršenu lokaciju, ambijent, muziku. Jednostavno rečeno – temu događaja. Uz to, angažuje fotografa i brine se da paru dostavi fotografije u najkraćem mogućem vremenu kako bi se pohvalili na društvenim mrežama. Sigurno će tagovati i hotel i eto vam besplatne reklame.

» KONSIJERŽ za organsku kozmetiku i lekovito bilje

Možda će vam ovo zazvučati preterano, ali letimičnim pogledom na društvene mreže uvidećete da su dame poludele za domaćim sapunima, šamponima i uopšte organskom kozmetikom. Konsijerž će vrlo lako uz bazu kontakata sa lokalnim proizvođačima kozmetike ispuniti želju svakom gostu. Štaviše, ova oblast zaslužuje da u jednom od salona ili adekvatnih prostora u hotelu organizujete mini predavanje. Nema žene koja neće biti oduševljena ovom vrstom pažnje. Ukoliko vam je u objektu poveća organizovana grupa žena, konsijerž može organizovati prodajnu prezentaciju, po specijalnim diskontnim cenama. Sve ovo važi i za lekovito bilje. Ako Srbija nešto ima, onda su to lekovita bilja. Čajevi, kreme i tinkture su obavezni na šoping listama svake putnice. Naravno, prezentacija se ne sme pretvoriti u paradu kiča, već u prijatno druženje žena uz tihu ambijentalnu muziku ili etno zvuke Srbije, ako je u pitanju lekovito bilje.

» KONSIJERŽ za legende i paranormalne pojave

Još jedan od srpskih aduta. Ako se u Rumuniju namenski putuje zbog grofa Drakule, zašto mi ne bi iskoristili “vampira”. Originalnu srpsku reč koju su preuzeli drugi svetski jezici. Ma, koliko vam i dalje bilo smešno, nema gosta koji neće uživati uz priče o nevesti sa Smederevskog puta ili nemani iz katakombi Petrovaradinske tvrđave. Šta tek reći za Rtanj i sve legende koje ga prate! Ukoliko procenite da goste zanima tradicija i religija, tu su bezbrojni manastiri, ostaci rimske kulture, Viminacijum i da ne nabrajamo. Sad vam ovo već zvuči kao vrlo ozbiljna ideja.

» KONSIJERŽ za zvezde i nauku

Kod nas je gledanje u zvezde možda nezanimljiv hobi, ali u inostranstvu je to jedan od Top 10 hobija. Konsijerž je i tu da pomogne, da gostima obezbedi još atraktivnije noći. U saradnji sa stručnjacima, konsijerž organizuje obilaske planetarijuma i obavezno prati datume kada se na nebu dešavaju nesvakidašnje promene. Tik uz ovu temu, ide i nauka. Dovoljno je reći – Tesla, i sami ćete doći do ideja.

Konsijerž za trčanje

» KONSIJERŽ za trčanje

Gosti odavno ne zanemaruju svoje zdravlje dok su na odmoru ili poslovnom putu. Konsijerž je i tu da se pobrine da se ne izgubi fitnes rutina. U svom notesu imaju idealne rute i odvode goste na dugo trčanje stazama kroz prostranstva i bogatstva prirode.

Konsijerž za welness i spa

» KONSIJERŽ za wellness i spa

Ovo je jedna od onih usluga konsijerža koje redefinišu luksuz i pružaju gostu pristup opuštajućem okruženju. Konsijerž ovog tipa pravi prilagođene mešavine kozmetičkih i spa proizvoda za gosta. Oni nude i usluge konsultacija, nakon čega možete izabrati lekovite ili relaksirajuće sastojke i uključiti ih u lični wellness režim. Ukoliko hotel nema svoj wellness i spa centar, konsijerž će se pobrinuti za spisak najkvalitetnijih u najbližem okruženju.

Konsijerž za avanturizam

» KONSIJERŽ za avanturizam

Ako gost želi da oseti nalet adrenalina, potrebna mu je osoba koja će ga provesti do željene aktivnosti. Bilo da se radi o ekstremnim sportovima, pejntbolu, bandži džampingu ili nekoj drugoj aktivnosti.