NAJMANjI ŠTAMPANI KUVAR NA SVETU

Najmanji štampani kuvar na svetu „Bečka kuvarica“, dimenzije 2×2 cm, biće izložen u okviru izložbe „Najstariji kuvari Evrope“ koja će biti upriličena u biblioteci „Dositej Obradović“ u Staroj Pazovi u okviru manifestacije „Gastro Srem 2019.  koja će se održati u petak i subotu, 30. i 31. avgusta od 17h.

Najmanji kuvar na svetu je nastao oko 1900. godine u Beču, ima 136 strana i 100 recepata koji se mogu pročitati isključivo uz pomoć lupe.

Osim ovog, koji u Srem stiže iz Zagreba, gde se nalazi u privatnom vlasništvu stare ugostiteljske porodice Puntijar, u svetu postoje još tri štampana kuvara ovako malih dimenzija, dva se nalaze u Beču i jedan u Pragu.

U okviru izložbe „Najstariji kuvari Evrope“ biće izložen i prvi srpski kuvar koji datira iz 1855. godine.

Turističko-gastronomska manifestacija „Gastro Srem“ ove godine se održava pod sloganom “Srem na moderan način”, a ovogodišnje zaštitno lice je glumac Aleksandar Dunić.

Na ovoj manifestaciji proizvode će izložiti domaći proizvođači i gosti iz Srbije i regiona koji se svojim proizvodima izdvajaju po kvalitetu. Biće izloženi mesni i mlečni proizvodi, vina, likeri, sokovi , rakije, med, džemovi, kolači.

Osim izložbenog programa, Turistička organizacija opštine Stara Pazova koja je organizator manifestacije, pripremila je i bogat kulturno–umetnički program.

Mafini sa borovnicama Previous post MAFINI SA BOROVNICAMA
Plum crumble Next post MRVLjENI KOLAČ SA ŠLJIVAMA – PLUM CRUMBLE