• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Poslastice
PEČENE KARAMEL-KRUŠKE

PEČENE KARAMEL-KRUŠKE

Nikada nisam bila ljubitelj krušaka. Ovo voće moglo je danima da se vuče po kući i da se ni ne setim da ga treba pojesti. Isto je važilo i za sadnice krušaka, koje smo imali u dvorištu. Svake godine bi bogato rađale ali sam ih jela samo kada drugog voća nije bilo.

Kao što možete pretpostaviti, ovog puta u kući se našla veća količina krušaka i trebalo ih je utrošiti. Kako ja nisam preterano luda za kruškama, morala sam pronaći način kako ih pripremiti, a da mi budu interesantne. I, tako sam krenula u potragu za receptom.

Znala sam da ne želim klasičan kolač, ne želim da voće nestane u testu koje je obogaćeno puterom i drugim ukusima. Kada znam šta ne želim uvek napravim dobar odabir. Tako je bilo i ovog puta, kada sam naletela na jednostavan, a savršen način za pripremu pečenih karamel krušaka.

Pečeno voće, generalno, ne pripremam često. Uvek glasam za sveže, ako je to moguće. Čak, zimi ni jabuke ne pečem, iako moji imaju neku naviku da ih malo zapeku. Međutim, gotovo je sa tim, barem što se krušaka tiče.

Ovo je savršen način da zavolite kruške, ako ste sa njima na “Vi”, kao što sam bila ja. Zaista, fantastična nota aroma krasi ovaj desert, kojim bez dvoumljenja možete poslužiti i najprobirljivije goste. A, sve gotovo za pola sata. Zar može lepše? Pa, evo i recepta za pečene karamel kruške

karemel kruske

Potrebno:
6-7 manjih krušaka
3 supene kašike limunovog soka
½ kafene kašike mlevenog đumbira
½ kafne kašike mlevenog cimeta
½ kafene kašike muskatnog oraščića
– Za karamel – 
120 g šećera

Priprema:
Oljuštiti kruške i prepoloviti ih. Položiti u vatrostalnu posudu, ravnom stranom ka dnu. Preliti limunovim sokom i začiniti suvim začinima.
U posebnoj šerpi rastopiti šećer da bude karamelizovan, pri tome paziti da ne gori. Ovime preliti kruške i peći u ugrejanoj rerni na 180° C, oko 30-40 minuta.
Vreme pečenja zavisi od rerne ali i od sorte krušaka. Bitno je da kruške dobiju lepu boju i da ne bude previše tečnosti u posudi-kada dobiju lepu, smeđu, boju i kada se tečnost svede na trećinu u odnosu na početak pečenja (kada kruške otpuste vodu).
Služiti mlake ili hladne, po želji sa kuglom sladoleda.

pecene kruske

9 thoughts on “PEČENE KARAMEL-KRUŠKE

Comments are closed.