Jedna od meni najdražih poslastica je upravo ova pita sa jabukama. Skromna po sastojcima, a vrlo zavodljiva ukusom. Uvek padam na takve kombinacije jer sam od onih koji obraćaju pažnju na svaki sastojak, iako volim šarenolikost boja i širinu ukusa koje određena jela pružaju. Ipak, uhvatim sebe da se više zadivim nad svedenim oblicima tj. kombinacijama, no nad onim “od svega po nešto”.

Ovu pitu s jabukama obožavam i zbog toga što ne gubi na volumenu. Znate ono, kada se peče odlazi pod nebesa, a kada se prohladi ljosne na pod. E, to nije slučaj sa ovom posnom varijantom pite s jabukama. Tome doprinose prezle i čvrsto tj. usko motanje rolni. Pa, poslužite se i dopustite sebi svako odstupanje od ovog recopisa (ukoliko budete radili ovu pitu) jer volim da vidim vaša različita izvođenja na istu temu.

Posna pita sa jabukama

Potrebne namirnice:
250 g kora za pite
100 g prezli
100 g šećera
¾ kašičice ekstr. vanile
¼ kašičice cimeta u prahu
50 ml ulja
300 g izrendanih jabuka
80 ml kisele vode
Premazivanje
10 ml ulja
20 ml kisele vode
prah-šećer

Način pripreme:
Dobro promešati prezle, šećer, ekstr. vanile i cimet. U smesu usuti ulje (50 ml) i dobro izmešati da se dobije fina, rastresita, smesa. Očistiti i izrednati jabuke (ukoliko sadrže puno tečnosti, ocediti ih). Oko 4 komada srednje veličine sasvim je dovoljno. Sjediniti 10 ml ulja i 80 ml kisele vode, za premaz. Kore slagati tako da šira strana bude donja ivica tj. do vas. Razdvojiti kore ukoliko su slepljene i krenuti sa pripremom na sledeći način – prvu koru potpuno premazati kiselom vodom i uljem, na to naneti prezle (oko 3-4 supene kašike), takođe po čitavoj površini. Drugu koru potpuno premazati (kao i prvu), pa do polovine kore naneti prezle i ravnomerno posuti izrendane jabuke. Presaviti bočne ivice ka unutra (za 1 cm), premazati kiselom vodom, kako bi se što bolje uvila rolnica i zarolati koru počevši od sebe.

Pita sa jabukama

Kore rolati što uže, kako bi bile dobro popunjene filom i zadržale na volumenu. Postupak ponavljati dok ima materijala. Od navedenih mera dobije se 3 rolne. U podmazan pleh ređati rolne, pa svaku zaseći makazama u dubinu, na 4-5 mesta. Ovako se pita vrlo lepo ispeče, a i praktično je iz razloga što se neće lomiti pri konačnom sečenju. Rolne premazati sa kiselom vodom (20 ml) i peći u ugrejanoj rerni, na 180º C 15-20 minuta tj. dok ne porumeni. Vrlo malo otvoriti vrata pećnice i ostaviti da se pita prohladi, 10-ak minuta. Hladnu pitu seći na onim mestima gde su makazama načinjeni zaseci, posuti prah-šećerom i služiti.