• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Zimnica
LIKER OD MLADIH ORAHA

LIKER OD MLADIH ORAHA

Priča se da je orah odličan afrodizijak, te je u to verovala i žena Luja XIV, Marija Tereza od Španije, koja je za potrebe intimnih igara sa suprugom osmislila liker od mladih oraha koji nosi ime u njegovu čast – Luj XIV.

Kad smo kod Luja, moram reći da sam receptić za pripremu ovog divnog likera dobila od gospođe Ljilje Petrović, moje koleginice, sa kojom sa radila nekih godinu dana… Ljiljo, hvala Vam.

Inače, nisam ljubitelj alkohola ali ovaj liker od srca svima preporučujem. Divne aromatične note vanile i osvežavajući citrusni dah pomorandžine kore divno se prožimaju sa punom i opijajućom jačinom oraha, a koji vas zajedno svojom nenametljivom ušećerenošću vode na put kojim želite ići dalje…

Liker od zelenih oraha

Potrebne namirnice:
14-15 mladih oraha
700-750 ml konjaka
kora 2 pomorandže
1 šipka vanile
½ kg šećera
250 ml vode

Način pripreme:
Orahe proprati, pa ih blago izgnječiti, vodeći računa da se neraspadnu. Orahe staviti u veću teglu, preliti ih konjakom i zatvoriti. Tako zatvoreno, ostaviti da odstoji deset dana. Nakon toga, procediti, dodati parčiće (tračice) oljuštene kore pomorandže, rasečenu šipku vanile, promešati, zatvoriti i ostaviti da odstoji još šest dana. Šećer prokuvati sa vodom, da postane sirupast, ohladiti i pomešati sa proceđenom tečnošću iz tegle. Tako pripremljeno opet vratiti u flašu ili teglu i zatvoriti, poželjno, plutom i čuvati tri meseca. Nakon toga služiti.

Napomena:
Orahe brati krajem maja ili početkom juna. Ovaj receptić možete naći i u Velikom narodnom kuvaru, doduše u malo drugičijoj varijanti pripreme, pod nazivom Liker od zelenih orašćića.

Recept za tradicionalnu orahovaču čeka vas ovde.