• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Zimnica
ORAHOVAČA

ORAHOVAČA

Pored likera tu je i čuvena orahovača, za koju svaka kuća ima svoj recept. Za orahovaču sam čula samo reči hvale, mada je za moj ukus prejaka. Lično, ne bih mogla svako jutro piti ovo, preventive radi. 

Ovo piće, smatra se, lekovitim. Da li zbog činjenice što je i rakija (lozovača, prepečenica, komovača), koja je sastavni deo orahovače, lekovita ili nešto više od toga, prosudite sami. Istina je, da je orahovača mnogima pomogla sa regulisanjam nivoa joda i poboljšanjem koncentracije.

Pa, evo recepta…

Orahovača

Potrebno:
40 zelenih oraha
1 kg šećera
1 l prepečenice 

Priprema:
Orahe oprati i iseći na polovine ili četvrtine. Ređati ih u veću teglu i posutu šećerom, a potom zatvoriti i ostaviti na suncu oko četrdeset dana. Mada, nećete pogrešiti ni ako je ostavite dva meseca, bitno je da možete uočiti da su se orasi „istopili“. Znači, ako nakon četrdeset dana nisu svi orasi otpustili, sačekajte dok je potrebno. Prvih nedelju-dve promućkajte teglu, kako bi se šećer dobro otopio. Nakon što su se orasi „istopili“, procediti tečnost i dodajti rakiju. Sipati u tamne, staklene flaše i čuvati na tamnom i hladnom mestu.  

Napomena:
Orahe brati krajem maja ili početkom juna. Od ove količine može se dobiti oko 2 l orahovače. Orahovaču možete „aromatizovati“ prema ukusu, tj. možete dodati malo cimeta ili koru limuna, po želji.