Poziv na fine dining iz srca Šumadije – The Ambassador House

The Ambassador House Kragujevac fine dining restoran enterijer

Sredinom devedesetih godina prošlog veka Kragujevac je postao bogatiji za dva dečaka čiji će se putevi, desetak godina kasnije, ukrstiti zahvaljujući veštim prstima sudbine. Naklonost prema kuvanju i poštovanje zajedničkog uzora u poslu, šefa Gordona Remzija, jasno su potvrdili da su Filip Miljić i Bogdan Koprivica predodređeni da posluju zajedno. 

Danas za kuhinjskim kormilom kragujevačkog fine dining restorana, The Ambassador House, stoje dva vešta kuvara i zaljubljenika u svoj posao.

Kako to obično biva, nakon završene srednje kulinarske škole nastavili su usavršavanje kroz praktični rad u kuhinjama lokalnih, a kasnije i inostranih restorana. Filip se još kao dečak divio sposobnostima i kuvarskim veštinama svoje prabake, što ga je i podstaklo da krene njenim stopama. Bogdan je već sa pet godina pripremio svoj prvi uspešni bolonjez sos. Koliko su ovi šefovi opremljeni talentom za svoj poziv dovoljno se da naslutiti iz spomenutog.

U razgovoru za naš magazin, šef Miljić otkriva da sloboda koju mu donosi rad u kreativnom timu The Ambassador House restorana predstavlja prioritet, i to je ono što ga na ovom mestu posebno ispunjava. Na pitanje u čemu pronalaze inspiraciju za kuvarsko stvaralaštvo, koje u različitim formama i bojama izlazi iz kuhinje ovog restorana, šef Miljić odogovara: “To su lokalni sezonski sastojci, koji me posebno inspirišu jer dobro poznajem njihova svojstva, koja savršeno uparujem i dopunjujem sa drugim elementima jela koje stvaram”, dok je za Bogdana to rad sa kvalitetnim vrstama proteina.

Jelovnik ovog restorana predstavlja fuziju italijanske i francuske kuhinje. Ponuda širokog spektra je koncipirana tako da pruža siguran izbor za doručak, predjelo, jela na kašiku, obrok salate, pice, rižota i paste, burgere, fish ‘n chips, glavna jela sa prilozima i deserte, naravno.

Impresivni doručak The Ambassador House restorana

Sigurno je da ćete biti impresionirani ponudom The Ambassador House restorana, čak i kada je u pitanju doručak. Kada na jelovniku pročitate ‘poširana jaja sa holandez sosom’ pomisli ćete da možda niste u Šumadiji, čemu će još više doprineti ukus jela podstaknut dimljenim lososom, avokadom i cherry paradajzom. Dutch Baby sa slaninom i spanaćem i te kako parira bogatoj kajgani na srpski način. Ako ste pomislili da će doručak proći bez kafe, prevarili ste se. Uz naručeni doručak, dolazi i gratis domaća kafa ili espresso.

Za uživaoce u predjelima The Ambassador House je pravi raj jer se ovde može uživati na “sve u jedan” način. Poželite li francuski gourmand poljubac, odlučite se za salaire des fromages koji pred vas donosi koziji sir, Brie, Camembert, parmezan, D’or blu – polutvrdi sir sa plemenitom plavom plesni. Za ljubitelje grilovanog sira tu je halloumi sa orasima, tikvicama i paprikom.

Carpaccio od hobotnice poslužuje se sa spanaćem i sosom od limete. Tatar biftek ili carpaccio biftek – odlučite sami.

Ukusi Italije u šumadijski restoran dolaze putem napuljsko-milanske strade tj. mortadele, pršute, četiri vrste pice, od kojih izdvajamo picu sa pestom i buratom.

The Ambassador House nudi više od 100 vinskih etiketa

Gastronomija Azura se oseća i kroz rižota sa gljivama i gamborima. No, taljatele sa biftekom, maskarponeom i sušenim paradajzom besramno šapću “uzmi me”, dok ručno pravljeni tortelini sa rikotom i spanaćem strpljivo čekaju da vas osvoje.

Jela poput tataki tune sa edamameom, prokeljom i kinoom, snegom od susamovog ulja i wasabi majonezom, biftek cafe de Paris, konfitirani svinjski vrat sa pireom od šargarepe i paste od lešnika, pačije grudi na pireu od komorača i rebra u zelenoj prezli su jela koja su posebno dojmljiva. Krompir pire uz dodatak tartufa ili slačice biće dostojna pratnja većini glavnih izbora.

Za sljubljivanje ukusa hrane i vina pobrinuće se barem jedno od preko 100 vina koja se nalaze u ponudi Ambassadora.

Da ugostiteljsko-gastronomska scena buja na prostoru Srbije govori činjenica da se značajan broj restorana sa vrednom ponudom otvara izvan glavnog grada. Upravo je i kragujevački The Ambassador House jedan od njih.

Za B2B magazin Cafe Bar & Restoran jun/jul 2023
Foto: The Ambassador House

Enterijer restorana Kapetanija 1908 Zemunski kej Previous post Duh tradicije u novom ruhu – restoran Kapetanija 1908
Fonio Brunch Tošin bunar ulaz u restoran Next post Fonio Brunch – mesto na kojem vas doručak uvek čeka