Zima je zakucala na vrata i podsetila me koliko volim to godišnje doba. Izdržala bih svaku hladnoću, vetar, smetove, gužve, bljuzgavicu – samo zarad čarobnog prizora kada se tlo ogrne belim, sedefastim prekrivačem i kada se sve utiša na frekvenciju tačno podešenu po mojoj meri. Tokom tih posebnih dana radost je sveprisutna u meni i uglavnom nikom nije jasno zašto sam toliko spokojna i srećna. Do nedavno ni meni samoj nije bilo jasno zašto se tako osećam samo tokom zime, onih dana kada pada najveći sneg i kada se tišina može skoro dodirnuti. Zima donese neki smiraj, privede neke poslove kraju, da vremena za više uživanja, prikupi sve plodove i onda kao da kaže sada malo odmori…

U iščekivanju pravog snega i prizora koji će me opustiti i nadahnuti, sa vama delim recept za ove slatke bele radosti – rafaelo kuglice bez mleka u prahu, koje su nedavno ulepšale kolekciju sitnih kolača koje sam pripremala za krsnu slavu – sv. Dimitrija. U to ime, poslužite se, barem virtuelno, dragi moji prijatelji.

Rafaelo bez mleka u prahu

Potrebne namirnice: 1 l mleka, 80 g gustina, 80 g šećera, 300 g kokosa, 200 g bele čokolade, 250 g šećera u prahu, 250 g margarina, 120 g pečenih lešnika i 130 g kokosa za valjanje.

Način pripreme: Od ukupne količine mleka odvojiti 250 ml za pripremu gustina. Ostatak zakuvati sa 80 g šećera i kada provri u tankom mlazu sipati rastopljen gustin, sve vreme mešajući. Kada smesa postane gusta skloniti sa vatre. Dodati kokos i šećer u prahu, promešati smesu pa u to dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se svi sastojci ne sjedine i dobro povežu. Smesu odložiti da se malo prohladi. U toplu masu postepeno dodavati margarin sobne temperature isečen na listiće. Mešati prilikom svakog dodavanja sve dok se margarin potpuno ne rastopi. Pripremljenu smesu prekriti najlon folijom i ostaviti na hladnom mestu da se potpuno ohladi i stegne. Hladnu smesu vaditi kašičicom, u sredinu staviti lešnik pa dlanovima formirati kuglicu. Valjati u kokos i ređati na poslužavnik. Čuvati na hladnom i suvom mestu.

Rafaelo bez mleka u prahu

Napomena: Smesu je najbolje pripremiti uveče a sutradan formirati kuglice. Od navedenih mera dobije se 80 kuglica. Nataša Pralica je autorka recepta koji mi je poslužio kao osnova za ovaj kolač i preporučujem vam da obavezno pogledate njene predivne radove i sjajna objašnjenja. A ovde vas očekuje još jedan sjajan recept sa kokosom…