Sardele nisu baš redovna hrana na mom stolu i to iz razloga loše navike. Najčešće pripremam skušu, pastrmku i tunu, te je sardela nepravedno bila izostavljena. I to se da ispraviti, pa to i činim ovim postom gde predstavljam zaista lagan, a jako ukusan recept za pripremu pečenih sardela – sardele iz rerne.

I oni kojima su kuhinjske prostorije nesavladivi lavirint umeće da pripreme sardele na ovaj način. Ono što će biti vidljivo svakom čitaocu recepta je da nema tačnih mera – to nije slučajno. Jedino bih vam naglasila da je umerenost ključna. Znači, blago osoljeno, bez preterivanja, riba treba da zadrži svoj ukus. I to je to.

Inače, cenim preciznost ali u nekim receptima mislim da nije neophodna. Inače, ja sam kreativac i „osoba od momenta“ tako da je ovo moje shvatanje i želja da ohrabrim mnoge početnike da prate svoj osećaj.

Ovde možete pronaći više recepata za pripremu ribe.

 

 

Potrebne namirnice:
1 kg sardela, maslinovo ulje, morska so, kukuruzno brašno ili palenta, ruzmarin, kapari. Za preliv – ½ veze peršunovog lista, 2-3 čena belog luka, malo soli, 50 ml maslinovog ulja, 1 limun (sok).

Način pripreme:
Sardele očistiti (odstraniti glavu, rep, utrobu), oprati i fino prosušiti ubrusom. Pleh umereno pouljiti, poređati sardele (stomačnom stranom na dole), posoliti, pobiberiti, posuti listiće ruzmarina naokolo, a zatim sardele posuti kukuruznim brašnom (prema ukusu, npr. 1 šaka). Kapare ocediti i posuti po ribicama. U prethodno ugrejenu rernu staviti ribu da se peče na 200 stepeni C dok ne porumeni, oko petnaest minuta.

Napomena:  1 kg sardela dovoljan je za četiri osobe. 

Isprobala Sanja