• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Torte
SLANA TORTA

SLANA TORTA

Ovog puta predstavljam recept za vrlo ukusnu i bogatu hladnu salatu. U sezoni slavlja ova tzv. slana torta nađe se često kod nas na trpezi i moram priznati da ponekad umem da preteram. Što se oblika tiče, nekad je pripremam ovako, a ponekad bude četvtrastog oblika, u zavisnosti od prilike.

SLANA TORTA OD KROMPIRA
Potrebne namirnice: ½ kg krompira, 3 veća kuvana jaja, 250 g milerama, 150 g majoneza, 1 supena kašika ljutog senfa, so, biber, 350-400 g kiselih krastavaca 250 g bečke salame, 250 g tvrdog sira (Edamer).
Način pripreme: Krompir dobro oprati i skuvati, a zatim ohladiti i oljuštiti. U jednoj posudi dobro pomešati mileram ili kiselu pavlaku, majonez, senf i začine prema ukusu. U to dodati izrendana žumanca pa sve dobro sjediniti. Izrendati kisele krastavce i ocediti. Dublju činiju obložiti plastičnom folijom tako da folija prelazi preko ivica jer je potrebno na kraju time prekriti salatu. Dno premazati smesom od milerama i majoneza. Zatim, izrendati sloj krompira pa bogato premazati majonezom, složiti sloj bečke, premazati, složiti kisele krastavce, premazati, pa dodati listiće tvrdog sira i ponovo premazati. Ovo ponavljati sve dok se namirnice ne utroše. Na kraju, prekriti salatu i dobro pritisnuti npr. šerpicom sa odgovarajućom širinom dna i ostaviti salatu u frižider 12-24h. Sutradan salatu izručiti i ukrasiti preostalom smesom od majoneza, a odozgo izrendati preostala belanca. Dekorisati prema ukusu.
SLANA KROMPIR TORTA
Napomena:
U smesu za premaz može se dodati 4-5 supenih kašika sitno seckane sveže mirođije, ukoliko volite ovaj začin. Isti način izrade torte važi i kada se priprema torta četvrtastog oblika. Torta je vrlo bogata ukusom. Ova količina dovoljna je za 10-ak ljudi. Umesto Bečke salame može se koristiti mortadela ili ćureća dimnjena prsa.

8 thoughts on “SLANA TORTA

Comments are closed.