• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Coolinarija sa
IZLOŽBA “NAJSTARIJI KUVARI EVROPE” U LOZNICI

IZLOŽBA “NAJSTARIJI KUVARI EVROPE” U LOZNICI

Za sve zaljubljenike u gastro-štiva tj. stare kuvare i ono “nešto” što se u njima skriva, evo lepe informacije! Ako ste u blizini Loznice, dragi moji ljudići, posetite ovu bogatu izložbu i pogledajte kako izgleda najmanji kuvar na svetu.

U sredu, 06. novembra 2019. godine u 13 časova u Muzeju Jadra biće otvorena izložba „Najstariji kuvari Evrope“ Zlatka Puntijara iz Zagreba.

Izložba obuhvata zbirku kuvara koja broji preko 3.000 naslova iz privatne kolekcije Zlatka Puntijara, potomka stare ugostiteljske porodice iz Hrvatske – hotel Puntijar.

Zbirka obuhvata oko 1.000 turističkih vodiča i preko 2.000 starih jelovnika, kao i drugih eksponata vezanih za gastronomiju. Među kuvarima nalazi se i najmanji kuvar na svetu (2×2 cm), koji je prema dostupnim podacima jedan od ukupno četiri na svetu. Takođe, u zbirci se nalazi i “Prvi srpski kuvar” iz 1855. godine i jelovnici starih restorana u Srbiji.

Sa svojom izložbom Zlatko Puntijar je gostovao u Muzeju grada Zagreba, Državnom arhivu, Etnografskom muzeju u Zagrebu, u muzejima širom Hrvatske i inostranstvu, gde posebno ističe svoje gostovanje u Narodnoj Republici Kini. Kod nas je ova postavka prethodno ovog leta bila izložena u biblioteci „Dositej Obradović“ u Staroj Pazovi.