• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Coolinarija sa
Ludbreg – gradić u centru sveta

Ludbreg – gradić u centru sveta

Varaždinska regija – predeo bajkovitih pejzaža, kulturno-istorijskih spomenika i jela sa ukusima bogate tradicionalne kuhinje nalazi se na severo-zapadu Hrvatske, gde se obronci Alpa spajaju s Panonskom nizijom.

Ovo je kraj prepun zanimljivosti, avantura i užitaka. Fosilni vulkani, pećine koje još uvek čuvaju tajne dalekih predaka, nalazišta poludragog kamenja, šume i parkovi prirode, stari dvorci i vojna utvrđenja, neverovanto divne priče, tačnije predanja i mitovi o zmajevima, templarima, nimfama i neverovatnim tajnama, termalni izvori i sačuvana tradicija samo su deo onoga što se ovde može doživeti i osetiti.

Susret sa varaždinskom kuhinjom

Vešte ruke gostoljubivih domaćica oživljavaju duh starih vremena u svakom detalju – u staroj škrinji i ogledalu, na svakoj klupi ili kojem odloženom drvenom točku sačuvana je izvornost kuća i imanja. Susret sa kuhinjom varaždinskog kraja garantuje bogatstvo i raznolikost jela koja su, s jedne strane, nastala kroz iznenađujuće svedenu i jednostavnu pripremu i domišljatost domaćica koje su kuvale uz ognjišta.

S druge strane, mnoga jela varaždinskog kraja odlikuju se posebnim kulinarskim umećem i veštinama koje su zahtevale prilike u građanskim, gospodskim i plemićkim kuhinjama. Uticaj austrougarske i bečke kulinarske škole više je nego osetan u varaždinskoj gastronomskoj ponudi. Pravi šarm varaždinskih jela ogleda se u njihovoj pripremi, koja podrazumeva očuvanje ukusa i nutritivnih vrednosti u što većem procentu. S obzirom da se ova kuhinja oslanja na uzgoj i korišćenje lokalnih proizvoda i namirnica sa komocijom se može reći i da je samoodrživa ali i da je varaždinska kuhinja pravo gurmansko iskustvo sa potpisom tradicije.

U jelima varaždinske regije skrivaju se tako pšenično i kukuruzno brašno (za pripremu domaćeg hleba, testenina, žganaca, čuvenih varaždinskih klipića, mlinaca, štrukli, zlevanke, proste trnovečke makovnjače, vidovečkog gibanika, cvetlinske gibanice), hajdina/heljdina kaša (za nadeve zagorskih ćurki i guski, za kašnjaču), kiselo varaždinsko zelje/kupus (za sarmu, krpice sa zeljem ili pak dinstano zelje s kobasicama i ćurkama), repa, bundeva i ulje od bundeve (za svaku dobru salatu), pasulj, krompir, divljač, svinjetina, domaće kokoške (za zlatnu, okrepljujuću supu), kesten, gljive, šljive (za punjenu pisanicu, knedle ili pekmez), orasi, jabuke…

Mirisi i ukusi domaćih namirnica, jela i pića kojima odišu, pružiće vam istinski užitak ručavanja. I to s potpisom tradicije. Petnaestak ugostiteljskih objekata, nosilaca standarda Okusi varaždinskog kraja, nude u menijima gastronomski užitak tamošnjih tradicionalnih jela. Ono što takođe možete doživeti ili bolje reći okusiti prilikom posete Varaždinu jeste Stoljetna gastro priča – bogat gastronomski doživljaj sa ponudom od sedamdeset autohtonih jela. Trinaest jela, namirnica i biljaka je tipično za ovo područje. Pored toga, to su proizvodi sa oznakom lokalnog geografskog porekla: varaždinsko kiselo zelje (kupus), vidovečki gibanek (slana torta od heljdinog brašna i sira), zagorska ćurka, varaždinski klipići, trnovečka makovnjača, kučanski, koščičjak (torta sa heljdinim brašnom), varaždinsko ulje od semena bundeve, vabučin (namaz od semena bundeve), varaždinski medenjaci, ludbreški rozetlin (dekorativni cvet).

Ludbreg je bio trgovački centar za vreme Starih Rimljana

Ludbreg je mesto koje posetioce zaokupi čudima i legendama, posebnim svedočenjima vezanim za istoriju, religiju, nauku, umetnost ali pre svega toplim gostoprimstvom i ljubaznošću domaćina. Ludbreg, grad sa nešto manje od 10.000 stanovnika, leži na tromeđi Podravine, Zagorja i Međimurja. Istorija Ludbrega pamti da su još Stari Rimljani na mestu koje danas zauzima ovaj grad uočili dobar geografski položaj i izgradili grad sa kompletnom infrastrukturom, koji je postao trgovački centar i raskrsnica puteva.

ludbreg centar svijeta

Zbog čega je baš Ludbreg centar sveta

O tome da se u baš u Ludbregu nalazi centar sveta svjedoče brojne legende. Ona iz vremena Rimljana kaže da su baš u Ludbregu bili zamišljeni i opisani krugovi zemaljski na čijim se obodima i danas nalaze velike europske metropole. Ova je legenda prenesena i na središnji gradski trg na kojem je obilježen centar svijeta a svake godine 01. travnja (aprila) u goste pozivamo gradove koji službeno postaju prijatelji centra svijeta i čiju pločicu s nazivom grada i udaljenosti od Ludbrega stavljamo na „krugove zemaljske“. Druga legenda kaže da je Ludberga, zaštitnica našeg grada, baš na ovom mjestu takvom silinom drvenim križem satrla nečastivog (vraga) u zemlju da je na suprotnoj strani kugle zemaljske eksplodiralo tlo, od kojeg je danas ostao samo mali otočić Antipodes (antipod Ludbrega) blizu Novog Zelanda, a u Ludbregu na tom mjestu izvire voda koja istovremeno i gori jer dolazi iz samog središta zemljine kugle – kaže Andreja Horvat, direktorka Turističke Zajednice grada Ludbrega. Središte grada Ludbrega odlikuje se nesvakidašnjim i retkim biserom kojim se Ludbrežani ponose. U pitanju je popularno šetalište, tzv. zeleno srce grada, Ostrvo mladosti, nastalo spajanjem toka reke Bednje, mlinskog kanala i ribnjaka, a namenjeno je svim uživaocima aktivnosti na otvorenom (pešačenje, trčanje, biciklizam, ribolov). Ludbreg je okružen potocima Kalnika, Bednjom – jednom od najdužih reka Hrvatske, bistrom Plitvicom, velikom Dravom, brojnim ribnjacima… Biciklističke staze razgranate su duž čitavog Ludbrega i povezane su mrežom biciklističkih staza Varaždinske županije. U neposrednoj blizini Ludbrega nalazi se adrenalinski park koji posetiocima nudi bogat sadržaj (paintball, streličarstvo, airsoft duel, go cart… ali tu su i badminton, odbojka i mali fudbal).

Tokom godine u Ludbregu se održavaju brojne manifestacije sa kojima se bolje možete upoznati na web stranici Turističke zajednice grada Ludbrega. Posebno mesto zauzima Međunarodni sajam cveća Flora Centrum Mundi koji se tradicionalno održava u maju i po broju izlagača drugi je sajam cveća u Hrvatskoj.

Još jedna odlika ovog prostora jeste izuzetno duga vinogradarska tradicija. Vinogradi su velika ljubav Ludbrežana, direktnih potomaka Ludberge. Ludberga je bila prelepa i obrazovana devojka koju je zaveo vitez Ulrik. Pokajavši se, vratila se sa sinom i živela isposničkim životom, pomažući siromašne i bolesne. Nakon toga, život je ovu lepoticu iskušao po drugi put. Tako je, bežeći od greha, Ludberga našla utočišće u jednoj od malenih vinogradarskih kuća pokrivenih slamom koje se još od rimskih vremena nalaze u ovim krajevima. Tako je Ludberga krenula da se bavi uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina.

“Ludberga je između ostaloga bila i vješta vinogradarka koja je proizvodila nadaleko čuveno slatko vino, a legenda kaže kako je njeno vino jednom čak ubrzalo izbor pape u Viterbu jer je kardinal iz Budima, čudotvorno točivši vino iz nepresušne bačve, skratio vrijeme konzistorijuma. Ludbreg nema posebni gastro specijalitet ili tipičnu hranu za ovaj kraj jer se ovdje miješaju okusi i Zagorja i Međimurja pa su naši specijaliteti također štrukli, purica s mlincima, prgice (svježi kravlji sir miješan sa paprikom, bijelim lukom i drugim začinima, formiran u stošce koji se stavljaju lagano u dim), puno koristimo bučino ili crno ulje (ulje od tikvenih sjemenki)” – navodi dir. TZ grada Ludbrega, Andreja Horvat.