O savremenom grčkom poslastičarstvu govori Pastry chef Giorgos Avgeros

Grcko poslasticarstvo, baklava - Giorgos Avgeros

Giorgos Avgeros u razgovoru za Dessert & Gelato, specijalni dodatak B2B i HoReCa magazina Cafe Bar & Restoran, približava čitaocima novo grčko poslastičarstvo koje je, po njegovim rečima, na uzlaznoj putanji napretka i evolucije. 

Destinacija koju brojni putnici posećuju zbog nestvarno lepih predela, antičke kulture, arhitekture, bogate tradicije i prijatne gastronomske ponude je Grčka. Jedno od luksuznih odmarališta Sani Resort posetiocima nudi 1.000 jutara pod prirodnim šumama, močvarama i plažama, 39 jedinstvenih restorana i barova, 10 luksuznih bazena i 7 km zadivljujućeg priobalja. Za uživanje u poslasticama već četiri godine se brine Executive pastry chef Giorgos Avgeros, koji usluge majstora poslastičarstva, predavača i konsultanta pruža u osam kompanija širom Grčke i Rusije.

Grčka odavno više nije samo baklava

Posle završene škole kulinarstva, radio je kao kuvar solunskog restorana Yamas. Prvo mesto na Balkanskom takmičenju kulinarskih umetnosti, u kategoriji skulptura od čokolade, osvojio je 2008. godine. Zatim, radio je kao pastry konsultant nekoliko godina, što mu je omogućilo da putujući širom Grčke stekne savršeno jasnu sliku domaćeg tržišta. Radio je za neke od najboljih grčkih hotela, kao što su solunski Makedonia Palace, Nikopolis i The Met Hotel. Sa tajnama francuskog peciva i vrhunskog čokolaterstva upoznao se pohađajući prestižne kurseve na Ecole Lenôtre i seminare u Belgiji.

Giorgos-Avgeros

Za početak, kakve deserte vole Grci?
Na osnovu dugogodišnjeg iskustva, došao sam do zaključka da se ljubitelji poslastica dele u dve grupe; oni koji vole čokoladu i biraju bogat čokoladni desert ili oni koji više vole vanilu, lagane deserte, eventuralno poslastice sa voćem.

Da li su današnji grčki deserti više od baklave?
Poštujemo i negujemo tradiciju, ali smo svakako odmakli od baklave. Mlađe generacije prate svetska dešavanja na polju poslastičarstva, uglavnom putem društvenih mreža, želeći da ih okuse i implementiraju. Grčko poslastičarstvo je na uzlaznoj putanji napretka i evolucije. Verujem da je svetla budućnost pred nama!

Navedite tri poslastičara kojima se divite i zašto.
Počeo bih sa Pjerom Ermeom. On je utro put savremenom poslastičarstvu i koračam njegovim stopama koristeći njegove tehnike. Sledeći je Amari Gišon, kome se divim zbog njegove neverovatne mašte i talenta za stvaranje čokoladnih skulptura. Treći poslastičar bi bio Dominik Ansel, zato što volim njegov stil i cenim uspešnost održanja izuzetno visokih standarda.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Foodlanders in SKG (@foodiedates)

Kako dolazite do ideja za izradu poslastica?
Inspiraciju crpim iz skoro svega – iz prirode, bajki, mog detinjstva i mesta gde sam odrastao, a takođe i iz flmova naučne fantastike! Prva škola koju sam završio, škola duboreza, mi je u tom pogledu bila od velike pomoći. Moje angažovanje u umetnosti i zanatima kao što su grnčarija, mozaici, skulptura i slikarstvo je bila ogromna prednost jer mogu da se služim poznatim metodama i tehnikama kada radim sa čokoladom.

Kako biste opisali svoja dela?
Ne mogu da stavim etiketu na svoje deserte. Baš kao i promene, prelazi i raznolikost u našim životima, moji deserti oličavaju mnoge stilove – mogu biti jednostavni, lagani i prozračni ili bogati i složeni. Ono što im je zajedničko je elegancija, uravnoteženost i činjenica da su napravljeni s ljubavlju.

Koji je sledeći korak u Vašoj karijeri?
Nakon mnogo godina mukotrpnog rada, otvorio sam svoj prostor gde radim ono što toliko volim, pravim ukusne poslastice. Kada budete u Solunu, pozivam vas u moju radionicu i prodavnicu Magoa.

Foto: vecstock on Freepik

Caffe Siena Novi Pazar Previous post Siena u srcu Novog Pazara
Angelique Schmeinck culinair Next post Sky dining u balonu chefice Angélique Schmeinck