• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Pogače
POSNA FOKAČA SA INĆUNIMA I KAPARIMA

POSNA FOKAČA SA INĆUNIMA I KAPARIMA

Kada mi je jednom prilikom poklonila inćune, masline, ulje, so sa turtufima i još nekoliko vrhunskih delikatesa iz kućne radinosti ostala sam bez reči. Toliko me je ta duša ozarila, toliko me obradovala. Ne toliko zbog svih ovih namirnica, koliko zbog njene nesebičnosti i spoznaje da baš samnom želi da podeli svu lepotu i čaroliju koju oni nose. Usrećila me je i ovim putem joj se ponovo zahvaljujem jer je prava duša moja. Znaš ti ko si… ☺♥

S obzirom na sve te divne poklone koje mi je dobra vila donela, reših da pripremim nešto ne previše komplikovano, a dovoljno jako da podnese raskravljene primorske ukuse. I, otud posna fokača sa inćunima i kaparima. Moj topli savet je da pripremite ovu lepotu što pre ukoliko ste ljubitelj inćuna. Posebna, slatkasto-slana, nota kojom ćete biti oduševljeni ovu fokaču čini izvrsnom i kao da vas mami na zalogaj više. Ma, nikad kraja, kad vam kažem. Zato, nemojte čekati – isprobajte.

Fokača sa inćunima
Potrebne namirnice:
(odštampaj recept)
Testo
400 g brašna
½ kašičice soli
15 g kvasca
1 kašičica šećera
±250 ml tople vode
I još
12-ak kapara sa peteljkom
7-8 inćuna
4-5 maslina
4-5 kriški pečenog paradajza
maslinovo ulje

Način pripreme:
U toploj vodi rastvoriti kvasac i šećer, pa ostaviti sa strane da se kvasac aktivira.
Brašno prosejati, dodati so i promešati. Zatim, dodati pripremljen kvasac i zamesiti mekano testo. Prektiti pamučnom krpom i ostaviti na toplom mestu da se duplira.
Naraslo testo preručiti u tepsiju prečnika 26 cm (nije potrebno prethodno nauljiti je), pa ga rastanjiti dlanovima, razvlačeći testo od sredine ka ivicama. Prekriti testo i ostaviti na toplom mestu petnaestak minuta.
Zatim, vrhovima prstiju bockati testo do dna tepsije. U napravljene rupice ugurati masline, inćune, kapare i sušeni paradajz. Sve namirnice rasporediti prema želji i dodati seckani beli luk i začin iz teglice sa sušenim paradajzom. Posebno, voditi računa o tome da su inćuni slani, pa nije preporučljivo pretrpati testo ovim delikatesom.
Pre pečenja preliti fokaču sa 3-4 kašike maslinovog ulja i peći u ugrejanoj rerni na 220ºC oko dvadeset minuta.
Po želji, pečenu fokaču pre služenja još jednom blago preliti maslinovim uljem ali ja ovaj korak ne praktikujem kada je ova fokača u pitanju jer svi sastojci obiluju uljem, tako da bi naknadno premazivanje bilo suvišno.

Ako u svom životu imate jednog iskrenog čoveka – smatrajte se srećnim. Ja sam odavno prestala da se čudim zašto su ljudi ovakvi ili onakvi… Ma, neka ih. Neka budu svakakvi. Doduše, uvek pokušavam da nađem zajednički jezik sa svima, što nužno ne znači da sam naivna i vezanih očiju. Ponekad me život iznenadi, pa mi pošalje dragocene i kao planinski potok čiste duše. Srećna sam zbog toga. Srećnija sam što takvi još uvek postoje. Zajednička stvar svim dobrim ljudima je da se ne trude da tu dobrotu sačuvaju samo za sebe ili sebi bliske ljude. Ma, oni kao da se razbacuju njome. Poput kakve dečice koja se u dražesnom žagoru cerekaju svemu što vide. Zbog toga oni ne slabe, već bivaju još jači i uporniji da se daju drugima. Sigurno je da iskrene oči najlepše gledaju, dobrota najbolje ogreje i raskravi dušu, plemenitost osnaži palog i načetog… Kakvi ćemo biti zavisi od nas samih. Osim toga, nečiju dobrotu nemojte uzimati zdravo za gotovo. Ne toliko zbog onog ko vam je pruža, već zbog sebe jer neko odozgo tačno zna zbog čega vam je šalje. Na vama je da povučete potez. Zato, pažljivo i pametno igrajte ovu igru koju zovemo život.

2 thoughts on “POSNA FOKAČA SA INĆUNIMA I KAPARIMA

Comments are closed.