Jednog jesenjeg popodneva, pre dvadesetak godina, u našu kuću došao je recept strina Ljilje (tako majka kaže) za kiflice sa pivom. A, otkud on kod nas?

Ne znam zašto su moji tog dana otišli u posetu stricu i strini. Tih tinejdžerskih dana uopšte me nije bilo briga šta oni rade, pa nije ni čudno što nisam zapamtila ostalo. Naime, behu oni u podužoj, nenajavljenoj (to je bilo tada sasvim normalna stvar) poseti i strina ih je poslužila nekim, mnogo dobrim, kiflicama. Moja majka je odmah krenula u prepisivanje recepta, kako je to nekada sociološka uloga žena (čitaj: domaćica) „zdravorazumno“ i predviđala.

Međutim, taj recept (kao i većina starih recepata) nije sadržao način pripreme (ovo pomešati sa ovim, pa dosuti ono, pa posle toliko-i-toliko vremena uraditi ovo-ono), a još manje tačne mere. Kada kažem tačne, mislim na grame, kilograme, mililitre, decilitre, litre.

Kiflice sa pivom

Pripremala je moja majka ove kiflice više puta i svaki put su bile drugačije. Da me ne shvatite pogrešno, ukus je bio uvek odličan ali uvek je odstupao od prethodnog, kao i broj pripremljenih kiflica.

Međutim, niko nije nalazio zamerke sve dok se ja nisam posle nekoliko godina odlučila da pripremim baš ove posne kiflice sa pivom.

E, tada se desio pravi haos. Nisam znala koju šolju majka koristi za pripremu kolača, pa sam uzela onu, za mene klasičnu, od 250 ml. I, ostatak možete zamisliti… To je bila prava pravcijata katastrofa. Od tog dana ne podnosim šolje i šoljice u receptima, a pridodaću da se ježim i na izraze poput na vrh noža/kašičice, osetiti pod rukom… Zašto?

Uhodanim igračima u ovoj igri koju nazivamo kulinarstvo nije uopšte problem da razumeju recept u šoljama ili kašikama koliko god da se ježili na te izraze jer su izvežbani i stekli su rutinu, ali početnicima (kakav sam i ja bila onomad) termin šolja može zadati masu problema i na taj način obeshrabriti ih u daljem nastojanju da ovladaju kulinarskim zanatom.

Onu grešku sa šoljom od 250 ml nisam odmah shvatila. Ne-ne. Kamo sreće da sam drugi put izabrala baš onu koju sam trebala! Eh. Više puta smo se kiflice i ja svađale sa šoljama raznih veličina, dok posle 4-5. puta nisam shvatila da se radi o pravim šoljama za kafu, koje su već u to vreme bile izopštene jer smo, po nekoj modi, svi počeli da pijemo iz velikih šolja.

Sećam se, moja baba je jedina bila ta koja je kafu i dalje služila u malim šoljama, tvrdoglavo tvrdeći da je to kafena šoljica i da joj servis za to i služi, dok smo je mi korili rečima: Ma, daj baba, ne brukaj nas! Ne pije narod više iz ovih šoljica. Ispada da si stipsa. Naravno, baba nije davala ni pet para na naše kritike. Umela je samo ponekad da izgovori, onako nišlijskim dijalektom: Šoljičke su za kafvu, a šolja ‘e za mleko. I, iz ove perspektive mogu reći – slažem se. ☺

Posne kifle sa pivom

Potrebno:
2 šolje piva, 4 šolje ulja, 700 g brašna, 1 prašak za pecivo, džem po želji. Za sirup: 2 šolje šećera i 2 šolje vode. Za valjanje: kokos, orah, lešnik

U prevodu:
Za testo –
150 ml piva (bez pene)
320 ml ulja
600 g brašna + 150 g za rad
džem po želji
– Za sirup –
400 g šećera
200 ml vode
3 koluta limuna
– Za valjanje –
120 g kokosovog brašna

Priprema:
U dublji sud za mešenje usuti sve tečne sastojke. Zatim, u to postepeno dodavati brašno, sve dok se ne dobije homogena smesa, tj. mekano testo. Iako je testo mekano, ono mora biti dovoljno čvrsto da se sa njim može raditi. Ovako pripremljeno testo podeliti na 4-5 jufkica, oblikovati ih i zatim, svaku oklagijom rastanjiti na debljinu oko 0.5 cm. Testo unakrsno raseći na 8 delova, kao za klasičnu pripremu kiflica. Na gornji, širi, deo stavljati po pola kafene kašike džema, a zatim uvijati kiflice i slagati u veći pleh od rerne. Od ove količine dobije se oko 35-40 kiflica. Pripremljene kiflice peći u prethodno ugrejanoj rerni, na 180° C oko 15 minuta tj. dok blago ne porumene. Potrebno je samo da se fino zapeku odozdo, a za to vreme dobiće svetlo-žućkastu nijansu odozgo. Za to vreme skuvati sirup, kojem je potrebno da provri, kako bi se šećer što bolje rastopio, a kada provri isključiti ringlu i ostaviti još par minuta da se kuva (kako bi postao sirupast). Sirup ostaviti da se prohladi sve dok kiflice ne budu pečene, a zatim pečene kiflice potapati u sirup, koristeći viljušku okrenuti ih 2-3 puta, ocediti i valjati u kokosovo brašno. Servirati i služiti po želji.

Isprobale: Zoki, Branka