• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Uspomene
#KAKO SE PRAVI: SLATKO OD KAJSIJA

#KAKO SE PRAVI: SLATKO OD KAJSIJA

Mnoge dane svog detinjstva provodila sam pod krošnjama ili u krošnjama bogato olistalih stabala belog duda, šljiva, krušaka, jabuka, trešanja…

Našla se tu i jedna predivna kajsija, koju do danas nisam uspela da zaboravim. Mislim da nikad i neću jer ne želim da zaboravim raskoš koju je nesebično delila sa nama. Vreli letnji dani bivali su izuzetno prijatni jer je ta kajsija senkom svoje bujne krošnje zaklanjala prozore kuće kao i prostor ispred ulaza gde smo najradije provodili vreme. O slatkim, krupnim i obilnim plodovima, koje je rađala iz godine u godinu, ne smem ni da počnem da vam pričam jer preplave me emocije zbog kojih i suze kreću. Nemojte se ovome čuditi. Znate već, ljudići moji mili, da sam vam ja posebno osetljiva sorta…

Zašto se zaplačem na prisećanje te divne kajsije? Kada je stradala od neumoljive siline mraza (bez obzira na naše silne pokušaje da je zaštitmo i odbranimo) svi smo osetili vrstu bola koju vam može pričiniti samo rastanak od voljenog člana šire porodice, najboljeg druga ili dragog bića. Moja posebna povezanost sa zemljom i svime što na njoj rađa još više je intenzivirala osećaj bola zbog rastanka sa našom kajsijom. Te zime izgubili smo i jednu krušku, baš onu moju. Eh, eh… Ma, šta da vam pričam dalje. Možete zamisliti samo način na koji tada osmogodišnje (izuzetno osetljivo) dete doživljava tu situaciju! No, dobro… Sve je to zarad višeg dobra! 🙂 Nego, da se vratim na priču o kajsiji.

Znate li koliko je tegli sa pekmezom i slatkim iz godine u godinu punila ta naša plodonosna kajsija? Nema im broja! Uživanja su bila preterana, zaista!

Uz slatko od kajsija uživali smo najpre mi, ukućani ali uživali su i svi gosti, pa i komšiluk. Tegle sa slatkim su se nosile i u goste, kao poklon tetkama i strinama… Međutim, nakon odlaska te naše divne kajsije dugo nisam mogla da se nateram da pojedem pekmez, a o slatkom od kajsija i da ne govorim.

Tek pre par godina počela sam da jedem (ali ne baš sa nekim uživanjem) slatko i pekmez od kajsija.

I sve ovo vam ispisah (čitaj: ispričah) zbog jednog recepta za slatko od kajsija?! Pa, da! Kod mene vam ništa ne može prosto. Sve mora da bude složeno, komplikovano, a za neke i preterano. Hahahaaa… Ma, znam sve ali zato i nisam ja za svakog. 😉 Bitno da recepti koje sa vama delim jesu. Uživajte, ljudići moji mili.

Slatko od kajsija

Potrebne namirnice:
(odštampaj recept)
krečna voda
grumen kreča
1.5 – 2 l vode
slatko
kajsije
šećer
list rozetle ili
limunov sok

Način pripreme:
– Krečna voda –
Grumen kreča staviti u pogodnu posudu i pažljivo preliti vodom (budite oprezni, izmaknite se i okrenite glavu u drugom pravcu dok ovo radite). Sačekati da se kreč razgradi i slegne na dno posude. Pažljivo preliti vodu u drugu posudu, pa tako dobijenu krečnu vodu koristiti u daljem radu.
– Priprema kajsija – 
Kajsije pažljivo oguliti vodeći računa da plod ostane ceo i bez zarezivanja voćnog mesa. Očišćene kajsije ostaviti da miruju u krečnoj vodi 2.5-3 sata. Zatim, kajsije procediti i oprati u dve-tri vode, pa opet dobro ocediti. Zatim, vrhom noža, štapićem za roštilj ili pletećom iglom pogurati košticu iz ploda. Ukoliko niste toliko vešti, presecite kajsije na pola, baš kao što sam i ja to učinila u ovoj turi pripreme slatkog od kajsija.
– Slatko –
Istovremeno dok čistite kajsije od koštica, u većoj šerpi i bez mešanja otopite šećer sa malo vode (toliko da se šećer pokvasi). Zatim, kada je rastopljen šećer počeo da vri, dodati očišćene kajsije i na umerenoj temperaturi kuvati uz povremeno i pažljivo mešanje. Obavezno uklanjati penu koja se tokom kuvanja stvara na površini. Pred kraj kuvanja, po izboru, dodati sok od limuna ako ne želite da koristite rozetlu. Zahvatite slatko kašikom i ako sa poleđine kašike lagano i tromo počnu padati kapljice, u tom trenutku slatko je kuvano i sklonite ga sa vatre. Šerpu odmah prekriti vlažnom pamučnom krpom i ostaviti da se potpuno ohladi preko noći. Sutradan, hladno slatko sipati u čiste i sterilisane tegle, dodati list rozetle, dobro zatvoriti i ostaviti na hladno i tamno mesto.

Napomena:
1 kg kreča : 10 l vode
kg kajsija : kg šećera
Poželjno je da koristite rukavice kako vam prsti i dlanovi ne bi poprimili boju – san svake domaćice. 🙂
Najčešće pripremam turu od 5 kg kajsija, 5 kg šećera, grumen kreča veličine teniske loptice, 2 l vode.
1 tegla : 1 list rozetle