• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Food writing
Soja sos – 7 načina da poboljšate vaša jela

Soja sos – 7 načina da poboljšate vaša jela

Čuveni sos od fermentisanog zrna soje odlikuje jak umami ukus, nastao procesom fermentacije. Umami je ukus koji se sažeto i jasno može definisati kao ukusan. To je onaj dubok, bogat ukus koji dolazi sa namirnicama kao što su meso, sir, paradajz, pečurke i morski plodovi. Umami je pored slatkog, slanog, kiselog i gorkog peti osnovni ukus kojim soja sos obiluje te jelima može dati jedinstven ukus.

Umami i slanoća, dva glavna ukusa soja sosa čine ga savršenim sastojkom u mnogim jelima. Ovog puta smo izdvojili sedam predloga kako soja sos može vaša jela učiniti još boljim.

1. Začinite grickalice
Sjedinite tvrde sireve po izboru, dodajte orašaste plodove, malo soja sosa i čili u prahu, a zatim pecite do zlatne boje. Ovako pripremljen miks grickalica biće odličan dodatak uz aperitiv.

2. Poboljšajte pecivo
Premažite testo za picu sa malo soja sosa, a zatim nanesite ostale sastojke i pecite. Ukusni trag soja sosa apsorbovan u testo otkriće vam nove dubine koje krase već dobro poznato jelo poput pice.

3. Obogatite poslastice
Dodajte malo soja sosa u smesu za kolač poput braunija kako biste pojačali ukus čokolade. Ukoliko ovaj sos dodate u mafine i druge kolače pojačaćete slatkoću kolača, jer soja sos upravo to čini – ističe osnovni ukus! Ako ste pomislili da je ovo sve, prevarili ste se. Nikako nemojte propustiti da u omekšali sladoled od vanile dodate 2-3 kapi sosa i promešate. Zatim sladoled čuvajte u zamrzivaču do služenja.

4. Za najbolji kotlić
U nekim azijskim zemljama, soja sos se redovno zaslađuje šećerom kako bi se dobilo slatko, slano i smelo rešenje za kuvanje. Napravite sopstvenu zaslađenu verziju mešanjem jednakih delova soja sosa i melase. Dovedite mešavinu do ključanja i kuvajte je dok ne postane viskozna pre nego što je ostavite da se ohladi. Ovaj „uradi sam“ pomalo slatki soja sos je savršen za mešanje u svinjski ili juneći gulaš jer ukus ističe prirodne umami arome mesa. Probajte da ovako pripremljen reducir od soja sosa dodate u paprikaš, čili i druga jela sa crvenim mesom. Soja sos možete koristiti i umesto soli kada kuvate čorbe i supe, što će dati dublji ukus jelima.

5. Podlivajte pečenje
Podlivanje je kulinarska tehnika za vlaženje površine pečenog mesa, korišćenjem otpuštene tečnosti koja se zadrži u plehu. Osim što doprinosi vlažnosti mesa, podlivanje utiče i na kvalitet ukusa. Naročito ako se za podlivanje koristi aromatično bilje, vina ili soja sos kojim obogatite juneće pečenje ili teleća rebra. Pored toga što će mesu dati dodatnu umami aromu, soja sos će pečenju dati divnu boju mahagonija. Nanesite soja sos na junetinu pre pečenja, a zatim i tokom obrade da biste obezbedili dodatni ukus i ravnomernu karamelizaciju površine mesa. Za senzacionalni efekat pomešajte soja sos sa marmeladom od pomorandže i tako osigurajte nalet arome citrusa u mesu. Nanesite ovu mešavinu preko mesa na isti način kao u prethodnom slučaju.

Soja sos 2
Foto by jcomp on Freepik

6. Pripremite poseban sos
Potrebno vam je nešto više od soja sosa, susamovog ulja i malo mladog luka da biste napravili ukusan sos za azijske nudle i rezance. Soja sos daje rezancima ukusan, slan ukus umamija, dok susamovo ulje produbljuje ukus jela i omogućava sosu da se zadrži na testenini. Iako se soja sos tradicionalno koristi za pravljenje jela sa rezancima inspirisanim Azijom, možete ga dodati u bolonjez sos i na taj način istaknuti prirodan umami ukus paradajza i mesa. Dodavanje malo soja sosa u klasični beli sos, poput bešamela, takođe će podići profil ukusa tako što će pojačati orašastost ukusa i baršunastu teksturu.

7. Napravite začinski puter
Kao što je sve bolje sa puterom, tako je svaki puter bolji sa soja sosom. Kombinovanjem soja sosa i omekšalog putera stvara se ukusan namaz sa umami ukusom koji se lako rastopi preko povrća, mesa koje odmara ili žitarica. Neograničena je upotreba ovako pripremljenog putera sa soja sosom – od dodavanja u pirinač ili rezance, do dinstanja povrća. Sve što je potrebno da uradite jeste da malo putera sobne temperature pomešate sa soja sosom, umotate u foliju, formirate željeni oblik i ostavite u zamrzivač. Kada se puter čvrsto zamrzne, možete ga rezati i namenski koristiti.

 

Tekst je objavljen u najuticajnijem HoReCa magazinu “Cafe Bar & Restoran” za maj-jun 2022.