COOLINARIJA SA: UKUSI VOJVODINE – NOVI SAD, LIMANSKI PARK, 8-9. SEPTEMBAR

Vojvodina je, definitivno, ove godine rešila da me uzme pod svoje – upozna sa svojim raskošima, bogatstvima, ljudima i hranom, naravno. Za sada su utisci više nego jaki i pozitivni. Rekla bih da sam fascinirana. A mene nije lako fascinirati, znajte. Nisam ni sanjala da će se baš ovaj deo naše predivne zemlje toliko jako utisnuti na moje srce, ostavljajući neobično prijatan trag.

Vojvođansku kuhinju cenim i smatram je izuzetno bogatom. Kada to kažem ne mislim samo na brojne delicije, već i na nemali broj različitih kuhinja koje čine vojvođansku kuhinju baš onakvom kakva jeste – bogata, ukusna, raznovrsna, obilna, domaćinska i ponekad slasno masna.

Još jedan gastronomski festival pronašao je svoje mesto u Vojvodini, tačnije u Novom Sadu. Ukusi Vojvodine, gastro-festival, pokrenut prošle godine, ima za cilj da promoviše proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom i gastronomske specijalitete i pića iz Vojvodine. Ovaj festival održaće se u Limanskom parku, u Novom Sadu, 8. i 9. septembra. Neka od prepoznatljivih jela vojvođanske kuhinje u kojima ćete imati priliku da uživate na festivalu Ukusi Vojvodine su: supa od fazana, morke, petla, perkelt, rinflajš, valjušci, meze od mangulice, rezanci s makom, kitnikez…

Ukusi Vojvodine

Ideja o festivalu rodila se iz želje da pokažemo bogato nasleđe različitih uticaja koji su vojvođansku kuhinju učinili raznovrsnom i posebnom. Odvajkada su se smenjivali uticaji različitih kultura i kuhinja, mešali sa navikama i ukusima domaćeg stanovništa i tako formirali ono što danas poznajemo kao kuhinju Vojvodine, poznate pre svega kao mesto gde se dobro i kvalitetno jede, kaže Nataša Budisavljević Radišić, osnivač festivala, koja već 15 godina uspešno organizuje i festival vina Interfest.

Ukusi Vojvodine

Na dvodnevnom festivalu, na čak tri hektara Limanskog parka, predstaviće se mali proizvođači hrane i pića i najbolji vojvođanski restorani i salaši koji u svojoj ponudi imaju i vojvodjansku kuhinju. Posetioci će moći da degustiraju hranu pripremljenu od proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom kao što su sremski i lemeški kulen, futoški kupus, begečka šargarepa, petrovska klobasa i drugi.

U Vojvodini postoji značajan broj domaćinstava, gazdinstava, malih proizvođača, koji nastavljaju tradiciju predaka, gaje i prave specifične proizvode i jela, ali uz potrebu da ih predstave na moderan način. Ljuti kulen, sirevi sa orasima i bosiljkom, specifični oblici testenina, nasuvo sa krompirom i kupusom, sve su to jela koja se mogu pronaći na festivalu Ukusi Vojvodine, a zaslužuju da budu i na našem kućnom jelovniku i na stolovima restorana u Vojvodini, kažu organizatori.

Ukusi Vojvodine

Organizovan je i  zabavno-muzički program, pa će posebno iznenađenje za posetioce biti popodnevni klavirski koncerti u okviru Piano City festivala, koji se tih dana realizuje na različitim lokacijama Novog Sada.

Ukusi Vojvodine

U sastavu festivala održava se i Drugo međunarodno kulinarsko takmičenje Vojvodina Culinary Cup. Nadmetanje vrhunskih majstora kuhinje predstavljaće najveću gastronomsku manifestaciju na otvorenom prostoru, ikad organizovanu na tlu Vojvodine. Očekuje se učešće više od stotinu kuvara iz 15 udruženja iz Srbije i sveta, među kojima su i članovi Svetskog MasterChef udruženja iz Londona. Za ocenu najboljih jela zadužen je žiri internacionalnih sudija sertifikovanih od Svetske asocijacije šefova kuvara, koja okuplja 12 miliona članova, a predsednik žirija je Geri Filbi, potpredsednik ovog udruženja.

Ljudići moji, nemam šta da dodam osim – vidimo se u Novom Sadu, čekam vas. ♥

Rusticni biskvit Previous post RUSTIČNI KEKS SA HELjDINIM BRAŠNOM
Next post #MOJ FAVORIT: BRZA TORTA OD PIŠKOTA SA VIŠNjAMA

One thought on “COOLINARIJA SA: UKUSI VOJVODINE – NOVI SAD, LIMANSKI PARK, 8-9. SEPTEMBAR

  1. Predivan festival,fotografije,opis,bravo moja Nale,verujem da si uživala.Ukoliko te put nanese u naš grad-vrata našeg doma su ti širom otvorena.Ljubimo te ???

Comments are closed.