Zapaženo učešće Srbije na 6. UNWTO Forumu vinskog turizma u Albi

6 UNWTO Wine forum

Kao što je najavljeno ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Tatjana Matić, učestvovala je na 6. UNWTO Forumu vinskog turizma koji se 19, 20. i 21. septembra održao u Albi.

Uoči održavanja 6. UNWTO Foruma vinskog turizma ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Tatjana Matić, sastala se sa ministrom turizma Republike Italije Masimom Garavaljom, te je ovom prilikom poručila da je Srbija veoma zainteresovana za razmenu znanja i iskustava sa Italijom, imajući u vidu uspehe Italije u vinskom turizmu, kao i za italijanska ulaganja u srpski spa i wellness turizam. Takođe, ministarka je istakla da je Srbija ove godine ostvarila izuzetne rezultate u sektoru turizma – sa skoro tri miliona turista i blizu 10 miliona noćenja, odnosno povećanjem u ukupnom broju turističkih dolazaka za skoro 50% u odnosu na isti period prošle godine.

Ministarka turizma SRB i min turizma IT

Ministarka Matić istom prilikom sastala se i sa generalnim sekretarom Svetske turističke organizacije (UNWTO) Zurabom Pololikašvilijem koji je pozdravio pokretanje inicijative “Vinski putevi Otvorenog Balkana” i istakao važnost gastronomije, kulturnog i ruralnog turizma, telekomunikacija u turizmu, reke Dunav, kao i uključivanje više zemalja u inicijativu. On je još naglasio značaj obrazovanja u turizmu i pozvao Srbiju da se priključi onlajn platformi UNWTO akademije koja podstiče konkurentnost u turističkom sektoru i pomaže radnoj snazi globalne industrije da lakše pristupi lokalnim i međunarodnim mogućnostima zapošljavanja.

„Prepoznajući vinske rute kao budućnost turizma, projekat ‘Vinski putevi Otvorenog Balkana’ pomoći će Albaniji, Severnoj Makedoniji i Srbiji da dodatno razviju svoje vinogradarsko-vinske sektore i zajednički pozicioniraju region Zapadnog Balkana na evropskoj i svetskoj vinskoj turističkoj mapi kao nezaobilazne destinacije. Zato bi podrška Svetske turističke organizacije bila od velike važnosti za razvoj ovog regionalnog projekta“, poručila je ministarka Matić.

Ministarka turizma SRB i gen sek UNWTO

Ministarka Matić se prethodno sastala sa zamenicom ministra turizma Bugarske, Marielom Modevom, kojoj je takođe predstavila projekat „Vinski putevi Otvorenog Balkana”. Ona je tom prilikom ocenila da bi uključenje drugih zemalja regiona, tako i Bugarske, u inicijativu „Vinski putevi Otvorenog Balkana” doprinelo boljoj ekonomskoj situaciji i podizanju turizma celog regiona i navela da postoji zainteresovanost za zajedničko konkurisanje na IPA programima EU u oblasti turizma.

Na panelu pod nazivom “Budućnost vinskog turizma”, pored ministarke Matić, učestvovali su i ministar ekonomije i održivog razvoja Gruzije, Levan Davitašvili, zamenica ministra turizma Grčke, Sofia Zaharaki, ministar turizma Italije, Masimo Garavalja, ministar kulture Moldavije, Sergiu Prodan, državna sekretarka za turizam, trgovinu i usluge Portugala, Rita Markues, i ministar turizma, pošte, saradnje i izložbi San Marina, Federiko Pedini Amati. Ovom prilikom ministarka Matić predstavila je projekat „Wine Vision by Open Balkan“, kao i rezultate koje su Republika Srbija, Republika Albanija i Republika Severna Makedonija ostvarile na nedavno održanom sajmu „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ u Beogradu.

„Razmena znanja i iskustava sa ostalim državama Evrope i sveta na 6. Globalnoj konferenciji o vinskom turizmu u Albi značajno će pomoći našoj zemlji u nastojanjima da vinski turizam učinimo jednim od vodećih pokretača turizma i ekonomije u Srbiji. Ovom prilikom, i u okviru panela ‘Budućnost vinskog turizma’, prikazali smo sve što smo do sada uradili u okviru inicijative ‘Otvoreni Balkan’. Predstavili smo našu ideju, misiju i viziju budućnosti vinskog turizma u Srbiji i regionu celom svetu. Daljim ulaganjem u razvoj vinarstva, sigurno je da će vinski turizam kod nas procvetati, a rute vina naći svoje mesto na evropskoj i svetskoj turističkoj mapi uz tvrđave, carske gradove, ali i destinacije poput planina i banja“, istakla je ministarka Matić.

UNWTO Forum vinskog turizma

Ona je takođe naglasila da se u Srbiji poslednjih godina intenzivno investira u vinarski sektor putem subvencija za podizanje novih zasada, kupovinu vinarske opreme, kao i za promociju na međunarodnim tržištima, te da su vinogradarima i vinarima i u 2022. godini omogućeni povoljni krediti kroz novi projekat Svetske banke, a da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija kroz projekte promocije, edukacije i treninga, od 2015. opredelilo preko 170 hiljada evra (blizu 20 miliona dinara) za promociju vinskog turizma.

Fotografije: mtt.gov.rs

Belgrade Wine Week Previous post Septembar u bojama Beogradske nedelje vina
Iginio Masari naslovna Next post Iginio Massari – nezaustavljiv majstor poslastičarstva