• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Zimnica
ZELENI PARADAJZ U MARINADI

ZELENI PARADAJZ U MARINADI

5 kg zelenog paradajza, 15 komada ljutih paprika, 1 veza lista peršuna, 1 veza lista celera, 4 glavice belog luka. – Za preliv – 200 g soli, 200 g šećera, 500 ml ulja, 500 ml sirćeta, 200 ml vode.

Sastojke za preliv sjediniti i skuvati. Kada tekućina provri skloniti sa plotne i ohladiti.

Odabrati sitan, zdrav, zeleni paradajz, te ga oprati i obrisati. Naređati paradajz u pleh i peći u ugrejanoj rerni na 220 stepeni C, dok mu se ljuska malo ne odvoji od „mesa“ ili dok se oprlji (paradajzčići različito reaguju). Paradajz peći ne više od 10 minuta, jer treba da zadrži čvrstinu.

Ljute papričice izabrati prema ukusu. Lično koristila sam crvene, zbog kolorita. Ukoliko volite ljuto pridržavajte se originalnog recepta (25 komada). Papričice blago propeći (više oprljiti) na rignli, ohladiti i preseći na više krupnih delova (ne treba seći na sitne komade). Nije potrebno ljuštiti paprike. Peteljke odstraniti.

Beli luk očistiti i izrendati na strani za rendanje jabuka. Peršun i celer oprati i iseckati prema želji.

U veću posudu (šerpu, vanglu) staviti paradajz. Ukoliko ima većih, preseći ih na polovine, kako bi mogli da se lepo pakuju u tegle. U posudu dodati pripremljen peršun, celer, ljutu papriku i beli luk, promešati i preliti ohlađenim prelivom, a zatim još jednom promešati. Prekriti i ostaviti da odstoji 24 sata – promešati 3-4 puta za to vreme.

Sutradan paradajz poređati u tegle. Na dno sipati 2 supene kašike preliva, zatim poređati sloj paradajza. Potom, zahvatiti celer, peršun, papričicu i beli luk, pa sipati preko, vodeći računa da salata sadrži dovoljno od svih sastojaka. Postupak ponavljati dok ima mesta u tegli. Tegle puniti do grlića. Na kraju, pritisnuti pritiskačima, po potrebi naliti prelivom, poklopiti i pasterizovati.

U dublji sud staviti pamučnu krpu na dno a zatim poređati tegle, vodeći računa da se ne sudaraju (kako ne bi zveckale) i ukoliko je potrebno odvojiti ih još jednom pamučnom krpom. Naliti vodu do 3/4 tegli i uključiti ringlu da se tegle postepeno zagrevaju. Kada voda krene da vri, smanjiti temperaturu za dva nivoa i ostaviti da lagano vri oko 10-ak minuta. Nakon toga isključiti šporet i ostaviti tegle u šerpi da se skroz ohlade. Kada su se ohladile do sobne temperature izvaditi ih iz posude, obrisati i odložiti na predviđeno mesto.