Chef Cristiano Tomei – Kuvanje je kao džez; partitura je postavljena, ali harmonije su rezultat muzičareve improvizacije

bisteca di manzzo

Tomei ima veliki kapacitet da zabavi publiku zahvaljujući svom razigranom i iskrenom duhu, a trag takvog kreatora nemoguće je ne zapaziti na tanjiru koji iznosi pred goste svog restorana simboličnog naziva, L’Imbuto u Luki.

Odavno među najtalentnovanijim kuvarima u Italiji, chef Cristiano Tomei poznat je široj publici kao sudija u Cuochi d’Italia i Kitchen Sound Show.

U kuvanju se priseća ukusa babinih jela i gaji povezanost sa svojim toskanskim i primorskim korenima. Kuhinja koju je kreirao oplemenjuje lokalne proizvode. Poput retkih, ume da ih uskladi koristeći izuzetnu pronicljivost i uglađeni dodir bez banalne egzotike, a sve interpretirano kroz savremeni italijanski pogled na hranu. Prvi restoran otvorio je na plaži, sa 27 godina, a zatim ga preselio u centar Vijaređa i konačno u Luku. U radu koristi tehnike iz celog sveta, ali samo domaće sirovine. Njegov restoran L’Imbuto nalazi se u istorijskom gradu Lucca i nema mnogo veze sa fine dining restoranima.

To ga nije sputalo da 2014. godine osvoji Michelinovu zvezdu. Michelinov vodič o ovom mestu danas piše: “Jedan od najpoznatijih i kontraverznih kuvara u Italiji, zahvaljujući svojim kreativnim jelima i originalnim kombinacijama, podigao je restoran u pomoćnim objektima Palazzo Pfanner, muzeja umetnosti i artefakata iz XVII veka. Ovde gosti biraju broj jela koje žele, obaveštavaju kuvara da li imaju alergije, a zatim se prijatno zavale i uživaju u iznenađujućim jelima koja se pripremaju za njih”.
Uprkos tome što posluje u malom gradu i bez kompromisa, restoran je često pun. A nema čak ni jelovnik, što Tomei objašnjava rečima: „Kuvanje je kao džez; partitura je postavljena, ali harmonije su rezultat muzičareve improvizacije. Kao kuvari, moramo da ponudimo sreću, cilj nam je da angažujemo čula, koristimo tehnike koje imaju precizna hemijsko-fizička pravila kao osnovu. Kuvar, ne samo kao osoba koja pravi hranu, ima dužnost da preispita ono što je već poznato, i krene novim putevima”.

Šireći svoju kulinarsku filozofiju, chef Cristiano Tomei sa čitaocima magazina Cafe Bar & Restoran deli recept za pripremu italijanskog klasika – bistecca di manzo.

bistecca di manzo chef cristiano tomei

Za B2B i HoReCa magazin Cafe Bar & Restoran decembar 2023/februar 2024
Foto: Freepik

Citrusi voce mostarda di frutta Previous post Mostarda di frutta je obavezan dodatak na trpezama širom Italije
Old school koktel bar Next post Zašto generacija Z hrli u old school barove