Današnja priča bi bez pogovora mogla da počne sa – bila jednom jedna lepa avantura, zemlja, priča, bajka. Sigurna sam da ni jednim slovom ne bih preterala, a čak ne bih na pravi način prenela lepotu i silinu utisaka sa trodnevnog putovanja po prostranstvima Vojvodine. Na samom početku bih naglasila da ovo nije sponzorisana objava i da moji utisci sigurno nisu mogli biti potkupljeni ukusnom hranom, ugodnim smeštajem i prirodnim ambijentom u kom sam se osećala više nego predivno.

Turistička ogranizacija Vojvodine, koja se pokazala kao sjajan domaćin, uputila mi je ljubazan poziv za otisnuti se put Panonske letnje avanture.

Sam početak avanture beše malo “na tri ćoška”, najviše zbog vremenskih neprilika koje su se svojski potrudile da me još više uplaše. A, nisam vam rekla da sam bila uplašena? Ma, isprepadana skroz. Ne znam ekipu, a treba sa njima izdržati tri dana! Na svu moju neizvesnost pritisla i kiša, lom, potop…

Ja se svuda snađem ili lako prilagodim ali pitanje je hoće li mi to sve prijati – zato sam ja brinula. Sva moja briga nestala je u vidu lastinog repa kada sam skontala da su tu neki meni poznati ljudi sa kojima se može, kao i da je ogranizacija puta u rukama srdačnog i izuzetno profesionalnog VTC tima. Znači, jezdimo. Pljušti kiša, lije kao iz kabla ali nada umire poslednja.

Za kratko vreme stižemo u Staru Pazovu, tačnije Belegiš, gde nam se, pored predivnog i bogatog fruštuka u sremskom stilu, kao na tacni servira pogled pred kojim od lepote klecaju kolena, zastaje dah, šire se zenice… A, ja? Ma, ja srećna ko kuče u liftu. Meni samo daj prirode i ja sam prezadovoljna.

Dream Danube Home je mesto kao iz bajke, sa smeštajem i potencijalom za zainteresovane posetioce. Pogled i ambijent koji dominiraju ozdraviće vas za sekundu.

Pored toga sigurno je da možete uživati u ukusnoj i zaista domaćoj hrani. Kada vas put nanese na staze sremačke obavezno probajte:

pogačice sa droždinom
nasuvo sa makom
šufnudle, valjuške
gomboce sa šljivama
kolače na “kurzovini”
pazovačke kifle i
slovačke nadlacke
lepinjice (mekike, uštipci)
šunku, čvarke
sremski sitni sir
slaninu, kulen
mamaljugu (kačamak)
krompir u čakširama
moče (prženice)
kokošiju supu sa knedlama od pileće džigerice
svinjski i pileći paprikaš
pasulj na čorbi
praseće pečenje
grašak sa knedlama
kupus sa flekicama
doboš tortu
dudinjaru i kajsijevaču

Nakon potpunog ugođaja i ćaskanja sa sjajnim domaćinom Dream Danube Home, ponovo jezdimo dok u ustima prizivamo sve one arome koje nam je fruštuk priuštio.

Kako su naši domaćini, TO Stara Pazova, na vreme shvatili da nas nakon dobrog jela treba napojiti, dođosmo do još jednog predivnog mesta koje me je podsetilo na najlepše prizore Toskane, tik uz Dunav – vinarija Milanović, Surduk.

Za ljubitelje belih vina ovo je obavezno mesto za posetu i čašu (dve) vina Sila i Probus. Ljubiteljima crvenog vina ova poseta biće podjednako prijatna jer će imati priliku da uživaju u pogledu koji puca na Dunav, savršeno uređenim zasadima vinove loze, okolinom sređenom pod konac, suncokretima koji boje čitavu padinu u žuto i vetar koji miluje lice…

Nedaleko od Vinarije Mladenović nalazi se Konjički klub Mirela. Tu se našla još jedna moja sreća neopisiva u vidu jednog četvoronošca po imenu Srećko. Ko je Srećko, pitate se. Ma, to je najmanji mali konj koji postoji. Nešto kao poni ali nije poni već manji od ponija.

Na prvi pogled osetila sam neku tugicu što je tako malen i nemoćan, a kada sam videla kako se rita i rže, Srećko mi je bio poput igračke.

U KK Mirela možete dobiti i čašu kobiljeg mleka, eliksira za zdravlje ali sam ja totalno bila zaluđena Srećkom da sam celu priču propustila, što ne znači da se o uslugama koje KK Mirela nudi ne možete upoznati na njihovoj FB stranici ili putem telefona + 381 65 3 136 136.

Pored Srećka tu je i blatnjavi Romeo, dominantni pastuv izrazito markantnog pogleda i savršeno negovanom dlakom. Šta ti je muško, uvalja se u mokar pesak ili blato i to mu je sva potrebna nega. Šala mala, naravno. Uglavnom, krenite put Stare Pazove i povedite dečicu – uživaćete svi.

Moje utiske dalje su zaokupila dešavanja na tanjiru. S tim u vezi naglasila bih da obavezno posetite restoran Pustolov u Starim Banovcima ukoliko želite da spoznate pravi ukus specijaliteta od ribe, dodir prirode, avanture ili se oprobate u vožnji kajakom.

Osim gostione, Bašta Pustolova nudi i smeštaj u bungalovima, za sve avanturiste koji bi da se osveže i nastave dalje svojim putem.

Izuzetno lepo mesto na kome ćete sigurno uživati ako to već do sada niste jesu Sremski Karlovci. Bogatstvo prirodnih lepota, arhitekture, nasleđa, kulture, obrazovanja ali i oblast gde se dobro jede. Baš kao što sam i ja mogla da procenim prema onome što su mi Karlovčani i restoran Bermet Villa servirali te večeri.

Kao posebnu turističku ponudu Karlovci nude vožnju katamaranom do tzv. Dunavskih Maldiva, ostva koje se skorijih godina stvorilo na sredini reke Dunav. Polasci ka ovom biseru su ispred hotela Dunav u Sremskim Karlovcima.

Vožnja katamaranom je izuzetan doživljaj kako za decu, a tako i za odrasle, čak i one poput mene, koji ne ljube preterano plovidbu. Gorani su još uvek postojeća vrsta Zelenih u Karlovcima, što me čini neobično srećnom.

Pokret gorana Vojvodine je udruženje građana koje se bavi obrazovanjem, zastupanjem, promocijom i volonterizmom u oblasti održivog razvoja. Ovaj pokret održava radionice na temu upoznavanja reke Dunav, edukacije o prirodi, vožnje kanuom, kao i sportske radionice u Dvorskoj bašti. Verujem da bi se najmlađima posebno dopala poseta Muzeju figurica Kinder jaja, koju takođe organizuje Pokret gorana Vojvodine.

Nastaviće se…