Leto samo što nije, a sudeći po ponudi na pijacama moglo bi se reći da smo već duboko zagazili u ovo godišnje doba. Mnogi od vas već znaju da bežim iz kuhinje čim krenu vrućine i spremam hranu koja ne zahteva petljanciju. Jedna od neizostavnih namirnica tokom lepih i toplih dana koju koristim jesu mladi krompirići. Pripremam ih na 3-4 načina i svi su vrlo jednostavni, ali je konačan rezultat bogovski užitak.

Nedavno sam pripremala mlade krompiriće sa dimljenom alevom paprikom, kuminom i belim lukom. Priznajem da sam sama pojela više od pola pripremljenog. Onako, lagano i neosetno, uz finu salaticu (pripremljenu što jednostavnije, naravno) – bez preliva, dodataka, čuda…

Mladi krompirići su nešto u čemu skoro svi rado uživaju ali često naiđem na veliko interesovanje kako ih napraviti.

Isprva sam bila iznenađena, kao šta tu ima da se objašnjava – krompir k’o krompir. Međutim, za sve koji nisu pronašli pravu tehniku pripreme kako da krompirićima osiguraju slast, spoljašnju hrskavost a unutrašnju paperjastost, recept sledi u nastavku.

Naglasila bih da kombinacija začina ne mora biti ova koja je spomenuta u receptu, već se može koristiti i list žalfije, ruzmarin, mladi beli luk (posuti ga po krompirićima pred kraj prženja), aromatizovana so (npr. ukus limuna) itd.

Mladi krompirići

Potrebne namirnice:
(odštampaj recept)
1 kg mladih krompirića
voda za barenje
1 ½ kašičica soli
1 kašičica kumina u prahu
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica dimljene aleve paprike
prstohvat sveže seckane mirođije
60-70 ml ulja

Način pripreme:
Krompiriće dobro oprati. Nije potrebno ljuštiti ih, već samo dobro oprati. U širu šerpu usuti vodu, koliko da za dva prsta pokrije krompiriće, pa sačekati da provri. Dodati očišćene krompiriće i kuvati ih 10-12 minuta. Zatim, krompiriće ocediti od viška tečnosti i ostaviti sa strane. Široki tiganj ili pliću a širu šerpu ugrejati, pa dodati ulje. Zatim dodati krompiriće (moraju biti u jednom sloju) i pržiti ih na umerenoj (nikako najvišoj) temperaturi dok ne porumene sa jedne strane. Viljuškom pritiskati krompiriće (one najmanje nema potrebe gnječiti) da se spljošte, kako bi se što veća površina fino zapekla. Nakon par minuta, začiniti mešavinom soli, kumina, belog luka i aleve paprike i pažljivo okrenuti krompire na drugu stranu. Nastaviti prženje dok krompirići ne postanu hrskavi. Izručiti ih u posebnu posudu, po želji posuti svežom seckanom mirođijom, pa servirati krompiriće dok su vrući.

Mladi krompirići