• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Posno
#SITNI KOLAČI: KUGLICE SA SUVIM SMOKVAMA

#SITNI KOLAČI: KUGLICE SA SUVIM SMOKVAMA

Kuglice sa suvim smokvama su kolačići koje poznajem koliko sam stara i koji mi nikad nisu dosadili, niti znam nekog da od njih okreće glavu. Najčešće se pripremaju u sezoni slava ali u našoj kući mogu se zateći tokom cele godine. Pored njih, tu su uvek i kuglice sa sirovim jabukama, keksom i kokosom.

Ovo je recept za ukusne bombice ili kuglice sa suvim smokvama i orasima, prema onome kako, više od tri decenije, stoji zapisano u razlistaloj i izbledeloj školskoj beležnici sa receptima.

Potrebne namirnice: 300 g mlevenih suvih smokvi, 150 g tostiranih mlevenih oraha, 4 (vrhom pune) supene kašike meda (livadskog ili bagremovog), sok od ½ limuna ili 2-3 supene kašike ruma. Za valjanje: 4 supene kašike mlevenih oraha, 1 kesica (Burbon) vanil-šećera i 2 supene kašike kristal šećera.

Način pripreme: Samlevene smokve preliti sokom od limuna ili rumom, pa dobro promešati (umesiti rukom) i ostaviti da odstoji 15-ak minuta. Za to vreme prepeći orahe u tiganju ili pećnici, pa ostaviti da se prohlade, te ih samleti. Zatim, u smokve dodati mlevene orahe i med, pa sve dobro sjediniti da se dobije kompaktna smesa. Zasebno, u manjoj posudi sastaviti mlevene orahe, vanil i kristal šećer. Praviti male kuglice i valjati ih u mešavinu oraha i šećera. Kuglice ređati na poslužavnik i ostaviti na suvom mestu da se prosuše 24-48 sati.

Napomena:
Dlanove blago nakvasiti vodom i tako praviti kuglice.  Tek kada se prosuše, nakon dan-dva, stavljati ih u papirne korpice i služiti.  Mogu trajati više sedmica, ukoliko se čuvaju na suvom i hladnom mestu.  Ne preporučujem da ih čuvate u frižideru jer će postati vlažne.  Umesto oraha mogu poslužiti lešnici. Preporučujem da u tom slučaju ne stavljate rum već limunov sok. Rekla bih da je ukus kuglica sa lešnicima prefinjeniji.

13 thoughts on “#SITNI KOLAČI: KUGLICE SA SUVIM SMOKVAMA

Comments are closed.