• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Pite i štrudle
PRELIVENA PITA SA VIŠNJAMA

PRELIVENA PITA SA VIŠNJAMA

Verujem da svi imamo ovakav ili sličan recept za tzv. baklavu sa višnjama, kako ovaj recept stoji zapisan u jednoj od mojih starih sveski sa receptima. Međutim, nikako nisam mogla da ovo nazovem baklavom jer to uopšte ne odgovara mom poimanju i definiciji baklave.

Nisam mogla tako nazvati pitu sa višnjama, samo zato što jedan od postupaka pripreme podseća na pripremu baklave.

Ako neki od sastojaka odgovara i onim sastojcima koji se koriste u pripremi baklave, to ne znači da zaslužuje da se naziva baklavom. Za mene je ovo pita sa višnjama, natopljena u šećernom sirupu tj. prelivena pita sa višnjama. I, kao takva mislim da joj naslov sasvim odgovara.

Kako je ovo izuzetno prijatan kolač, koji nije ni malo zahtevan, odlučila sam da ga zasluženo i objavim. Višnje jako volimo u kolačima, tako da je kod nas ovaj kolač odavno isproban i odobren. Možda se dopadne i vama, zato sledi recept.
Potrebne namirnice: Za sirup: 360 g kristal-šećera, 360 ml vode, sok od 1 limuna. Za fil: 180 g kristal-šećera, 3 jaja „S“ klase, 1 kesica vanil-šećera, 1 kesica praška za pecivo, 180 ml mleka, i još 500-600 g višanja, ½ kg kora za pite.
Način pripreme: Penasto umutiti jaja, pa kada smesa postane vazdušasta i prozračna dodati šećer i mutiti još par minuta, dok boja ne postane bledožuta, kako bi se šećer što bolje sjedinio sa jajima. U to dodati vanil-šećer i prašak za pecivo, pa opet umutiti. Na kraju, usuti mleko i umutiti da se svi sastojci sjedine. Kore odvojiti tj. razlistati ukoliko je potrebno. Prebrojati ih i polovinu od ukupnog broja kora odvojiti za donji sloj, a drugu polovinu za gornji sloj pite. Na dno blago nauljenog pleha staviti dve kore, a zatim ih blago premazati sa filom. Svaku sledeću koru ravnomerno premazivati sa filom sve dok se ne utroši polovina odvojenih kora. Zatim, na poslednju od složenih kora, nakon nanetog fila, poređati oceđene višnje. Na višnje naneti koru, premazati je i nastaviti sve dok ima kora (od one druge odvojene polovine). Poslednju tzv. gornju koru ne premazivati. Oštrim nožem iseći pripremljenu pitu na parčad željenog oblika i veličine (npr. 8×8, pa svaki preseći i dijagonalno kako bi se dobili trouglići). Peći u ugrejanoj rerni na 200° C oko 20 minuta, a zatim 15-ak minuta na 150° C  tj. dok ne dobije tamniju zlaćanu boju. Nakon toga, ostaviti pitu u vrućoj rerni, sve dok se potpuno ne ohladi. Dok se pita hladi, u  šerpu usuti šećer, dodati vodu i pustiti da provri. Zatim, dodati sok od limuna, smanjiti temperaturu za dva podeoka i ostaviti da vri još desetak minuta. Ostaviti da se malo prohladi, pa pečenu pitu zaliti toplim sirupom.
Napomena: Pita koja je na fotografijama napravljena je od polovine mera navedenih u receptu.
Isprobala Petra

11 thoughts on “PRELIVENA PITA SA VIŠNJAMA

Comments are closed.