• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Party zalogaji
RAŽANI KREKERI

RAŽANI KREKERI

U našem domu tzv. grickalice ne mogu se zateći baš redovno. Mada, ima perioda kada ih rado brstimo i tada se ne može reći da smo umereni u konzumiranju. ☺ Zato, uvek odaberem da to bude tzv. zdravija varijanta zaraze. Jedan od načina na koji rado pripremam krekere jeste ovaj koji danas predstavljam – ražani krekeri.

Nije potrebno mnogo truda, priprema ne oduzima puno vremena, a svi srećni i zadovoljni. Uglavnom, ovi krekeri i jogurt odlična su mi užina i barem dan-dva ne mislim o tome šta da ponesem kao užinu. Naravno, kod kuće se troškare uz pivo i neki drugi hobi ☺

Razani krekeri

Potrebne namirnice:
400 g ražanog brašna, 3 supene kašike susama, 2 supene kašike kima, ½ kafene kašike soli, 12 g praška za pecivo, 200 ml ulja, 80 ml vode.

Način pripreme:
U dubljoj posudi pomešati brašno, susam, kim, so i prašak za pecivo. Zatim, dodati prethodno sastavljeno ulje i vodu, pa zamesiti testo da se dobije homogena masa. Testo mesiti 4-5 minuta, a zatim podeliti u dve loptice. Testo rastanjiti na debljinu oko 0,5 cm. Rastanjeno testo seći na željene oblike koristeći modlu ili sekač, a zatim krekere poređati u pleh i peći oko 20 minuta, na 180° C, u prethodno ugrejanoj rerni.

Napomena:
U testo se mogu dodati laneno seme, suncokretove i bundevine semenke ali meni je ta kombinacija prejaka tj. masna, tako da krekere radije ovako pripremam. Recept prilagodite svojim ukusima i potrebama, ja sam tu samo da sugerišem. Ova količina soli je prilagođena našim ukusima (možda bi neko rekao da jedemo neslano), pa ako volite slano možete posuti malo soli po krekerima pred pečenje (prethodno ih premažite vodom). Nije neophodno korišćenje papira za pečenje. Mogu se ređati bez puno razmaka između. Od datih mera dobiju se dva pleha krekera. Krekere možete čuvati u vakum-posudama, limenim posudama, kao i u najlon kesicama za zamrzivač. Naravno, potrebno je da se prethodno potpuno ohlade.

Ražani krekeri integralni

20 thoughts on “RAŽANI KREKERI

Comments are closed.