Sajam etno hrane i pića, od 25. do 28. novembra, na Beogradskom sajmu

sajam etno hrane i pica

Sajam etno hrane i pića, održaće se u periodu od 25. do 28. novembra, petnaesti put po redu, u hali 3 Beogradskog sajma.

Na sajmu će se predstaviti više od 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda, ručne izrade i po tradicionalnim recepturama, najčešće od organski gajenih sirovina, ali i novi proizvodi nastali na temeljima tradicije i mašti proizvođača, kao i ambalaža za pakovanje tradicionalnih proizvoda.

Pod motom Utemeljenje robne marke etno proizvoda i ovogodišnja manifestacija treba da pomogne u predstavljanju i definisanju tradicionalnih prehrambenih proizvoda, unapređenju prezentacije i prodaje, zaštiti geografskog porekla i recepturi i široj primeni ovih proizvoda u ponudi restorana i hotela i svakodnevnoj ishrani stanovništva.

cvarci

Sajam etno hrane i pića, u prethodnih četrnaest godina, značajno je doprineo brendiranju, promociji i plasmanu: leskovačkog ajvara, kačarskog meda, homoljskog meda, duvan-čvaraka, futoškog kupusa, pirotskih peglanih kobasica, vurde, banice, vrtke, različitih džemova, slatka, kitnikeza, kisele zimnice, suvomesnatih specijaliteta, mlečnih proizvoda, sireva, meda, čajnih mešavina, sušenog voća, pekarskih proizvoda, vina i rakije, od koji su mnogi postali i izvozni artikli.

slatka zimnica

Poseban aspekt manifestacije predstavlja promocija organske hrane, pića i vode kao i opreme i ambalaže za proizvodnju i čuvanje takvih proizvoda.

Mali proizvođači će uglavnom nastupiti na zbirnim štandovima u organizaciji PKS i njenih regionalnih ogranaka – Zadružnog saveza Srbije i Vojvodine, gradskih uprava i udruženja.

U ogranizaciji PKS nastupiće proizvođači iz: Leskovca, Zaječara, Požarevca, Kraljeva, Kragujevca, Kruševca, Užica, Valjeva, Zrenjanina, Pančeva i Beograda.

Zadružni savez Srbije, Vojvodine i Beograda, kao i Zemljoradnička zadruga Svrljižanka i Zemljoradnička zadruga iz Ribaševine okupiće i predstaviti svoje zadrugare.

U organizaciji lokalne samouprave nastupaju proizvođači iz Beograda, Mladenovca, Žagubice, Petrovca na Mlavi i Blaca, a nastup izlagača iz Babušnice organizovala je turistička organizacija ovog mesta.

Po prvi put će se na Sajmu etno hrane i pića prestaviti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa grupom proizvođača, a Privredna komora Srbije će posebno predstaviti nosioce robne marke Čuvarkuća iz oblasti tradicionalne prehrambene proizvodnje. Udruženje Caritas predstaviće 30 proizvođača tradicionalnih proizvoda iz centralne Srbije u okviru svog programa podrške proizvođačima tradicionalnih proizvoda. Posebno će biti organizovano i predstavljanje izlagača iz kolubarskog kraja.

med

Sajam etno hrane i pića ima poslovni i promotivni karakter. Namenjen je pre svega distributerima, dobavljačima hotela i trgovinskih lanaca, vlasnicima restorana, trgovinskih radnji ili šefovima kuhinja, profesionalnim gastronomima, kupcima iz inostranstva radi zaključenja kupoprodajnih ugovora i za te kategorije posetilaca ulaz na ovu manifestaciju je besplatan.

Sajam etno hrane i pića služi ne samo prezentaciji i prodaji, već i razmeni znanja i edukaciji učesnika, pa institucije i izlagači organizuju čitav niz stručnih i promotivnih programa u kojima prikazuju rezultate svog rada ili narodne običaje i proizvode.

U revijalnom delu manifestacije koji se odvija u Etno dvorištu ili na štandovima izlagača, predstavljaju se i degustiraju jela karakteristična za pojedine regione, neka za mnoge zaboravljena jela, koja će pomoći da upoznamo ukuse i običaje epoha i regiona.

sir
Keto kolači Previous post KETO KOLAČI
Confit tehnika Next post Konfitiranje – tehnika pripreme iz kuhinja naših pramajki