Konfitiranje – tehnika pripreme iz kuhinja naših pramajki

Confit tehnika

U eri moderne kuhinje sve češće zaboravljamo na stare tehnike kuvanja. Konfitiranje, jedna od njih, nastala je još u vreme kada nije bilo frižidera i zamrzivača, a u cilju da se namirnice očuvaju što duže.  Konfi je zasnovan na kuvanju mesa, povrća, ribe i drugih namirnica bogatih belančevinama u masnoći biljnog ili životinjskog porekla, a optimalna temperatura kuvanja kreće se oko 95 °C. Kuvanje na nižoj temperaturi zahteva i duže vreme pripreme, i to neretko više sati, no rezultat je uvek vredan truda.

Konfitiranje ne zamasti meso, već naprotiv.

Kada nekom kažete da je jelo pripremljeno u masti, prva reakcija biće strah od tolike količine masnoće i mogućeg štetnog uticaja na zdravlje. No, objasnite mu da konfitiranje ne zamasti meso, već da ga zapravo “oslobodi” od viška masnoće. Meso nije krompir pa da „pije” mast ili ulje. Ova tehnika čini da se mast koja već postoji na mesu polako otapa, a kad je meso gotovo, ono kalira jer je izgubilo i vodu, ali i masnoću. A što se tiče kalorija i varenja, takođe nema razloga za brigu. Prilikom pripremanja, ali i prerade u želucu, većina kalorija će nestati, a ni holesterol nije problem, jer prilikom njegovog varenja ne učestvuje jetra, koja je glavni generator lošeg holesterola.

» Više o kulinarskim tehnikama pročitajte na www.lacucinaitalina.rs

Postupak pripreme konfija je vrlo jednostavan. 

Namirnice se polože sa začinima u otopljenu masnoću, zagreju se, te se polako kuvaju više sati. Ako se radi o mesu, dolazi do otapanja i kolagena, koji tokom pripreme otpušta sokove iz mesa, te se stvara ukusna želatinasta tečnost.

confit

Originalno konfitiranje je u životinjskoj masti i to se koristi mast od životinje čije meso pripremate. Ipak, pačja mast košta poprilično, tako da je svinjska mast dobar izbor kao njena zamena, ali i za pripremanje svih vrsta mesa.
Konfitiranje u biljnim uljima takođe se preporučuje, samo morate obratiti pažnju na nekoliko činjenica. Maslinovo ulje može previše da promeni ukus hrane, te ga treba koristiti samo u pripremi namirnica koje se slažu s njim. Ulje od komine maslina može poslužiti, ali kako ga je posle pripreme neophodno baciti, svakako nije ekonomična ideja. Što se tiče suncokretovog ulja, iako je najmanje zdravo – možete ga koristiti za pripremu povrća, jer neće promeniti ukus, a nije toliko skupo da ga ne možete baciti nakon jedne upotrebe.

Konfit kao tehnika je poznata širom sveta, ali su recepture do savršenstva doveli Francuzi.

Ako pripremamo meso, treba koristiti deblje komade koji su prožeti masnoćom – od narezanih kolenica, preko deblje narezanih telećih kotleta, pa sve do svinjskih i junećih obrazina, koje su poseban delikates. Sam postupak je jednostavan. U tiganj ili veću posudu stavimo korenasto povrće, beli luk, lovor, ruzmarin, majčinu dušicu i dodamo meso, pa prelijemo masnoćom i sve ubacimo u rernu zagrejanu na 120 stepeni.
Nakon dvadesetak minuta, temperatura će se izjednačiti, te treba da regulišemo termostat na 100 stepeni i lagano kuvamo dva do tri sata, to jest dok meso ne omekša koliko želimo. Što se peradi tiče, koristimo patku, gusku, ćurku ili mladog petla, a sam postupak zahteva malo više strpljenja. Prvo na zagrejani tiganj položimo komade mesa sa strane gde je koža, koju smo zarezali nekoliko puta. Pečemo je lagano dok se sva masnoća ne otopi. Ukoliko je malo masnoće, dodamo još otopljene masti. Začinimo, te je stavimo da se peče u rernu. Meso spremljeno na ovaj način, kada se ohladi, može se čuvati duže vreme u frižideru a po potrebi se narezati i iskoristiti u hladnom bifeu.

Da podsetimo, meso pre pripreme treba začiniti solju i biberom. Svinjetinu, junetinu i perad možete dovršiti u gril tiganju ili rerni, kako bi se dobila hrskava kožica. Jednostavniji i manje rizičan način jeste rerna koju ćete zagrejati do maksimuma, i to samo gornji grejač rerne. Meso stavite na pleh obložen aluminijumskom folijom i kratko zapecite.

Ako spremamo ribu u konfiju, prvo treba kuvati povrće i začine u maslinovom ulju dok povrće ne omekša. Tek tada dodajemo ribu, koju treba kuvati oko pola sata. Nakon što je malo prohladimo, poslužimo je sa nekoliko zrna krupne soli i podlijemo sa malo ulja. Ulje koje smo koristili se ne baca, nego ga koristimo kao podlogu za guste supe od ribe, ili kao preliv na drugim specijalitetima od ribe.

confit de canard

Confit de canard

Potrebne namirnice:
4 pačja batka i karabatka
pačja mast (oko 1 litar)
listovi žalfije
listovi majčine dušice
glavica belog luka
krupna morska so
biber u zrnu

Način pripreme:
Meso bogato posolite, zamotajte u krpu i ostavite na 24 sata u frižider. Čistom krpom skinite so sa mesa i postavite ga u duboku posudu za pečenje. Prelijte rastopljenom mašću tako da meso bude potpuno potopljeno u njoj. Dodajte začine, s tim da odvojite čenove belog luka i presečete ih napola, a zatim pecite u rerni na 100ºC (oko četiri sata). Meso izvadite iz masnoće i dovršite ga u tiganju da biste dobili hrskavu kožicu. Kao prilog, poslužite krompir sotiran u masnoći u kojoj se pripremalo meso, sa malo belog luka, sitno seckanog peršuna i soli.

 

 

∫ Tekst i fotografije pozajmljeni sa La Cucina Italiana (SR), italijanskog gastronomskog magazina sa tradicijom od 1929. godine ∫

sajam etno hrane i pica Previous post Sajam etno hrane i pića, od 25. do 28. novembra, na Beogradskom sajmu
Bozicni panj Next post Panj-torta