Neke se arome ne daju porediti ali ni zaboraviti. Ko je jednom probao svadbarski kupus može pretpostaviti o čemu pričam.

Taj ukus se ne može zameniti drugim sličnim ili tako mirišljavim jelom. Nekako, sve treba da je dobro ukrčkano, tako sočno a ipak se nađe po koji hrskavi komad. Pikantno a slasno. Ma, fantastično. Još kad se sve to sprema u zemljanoj posudi… Uh, ne znam.

Teško je opisati šta sve svadbarski kupus nudi. I, da. Nemojte se čuditi sebi ako se teško rastajete od ove delicije. To je sasvim normalna stvar. Znam mnoge koji se ne mogu pohvaliti apetitom (nisu baš ješni, što bi se reklo) ali kad je svadbarski kupus u pitanju ne znaju za dosta.

Potrebne namirnice: 3 glavice kiselog kupusa, 250 g svinjskog buta, 300 g svinjskog vrata, 300 g suvih rebara, 300 g dimljene slanine, 100 g pastrme, 4 veće glavice crnog luka, 1 glavica belog luka, 1 kesica bibera u zrnu, 5-6 listova lovora, 3 kašike aleve paprike, 5 kašika masti + za premazivanje posude od pet litara.

Način pripreme: Kiseli kupus proprati i dobro ocediti. Po dve tri liske sa svake glavice skinuti i ostaviti sa strane. Kupus iseći na osam jednakih delova (unakrsno iseći tako da se preseci ukrštaju na sredini glavice). Meso iseći na sitne komade. Rebra proprati i iseći na manja parčad. Slaninu iseći na kockice. Pastrmu tanko iseći. Crni i beli luk očistiti i iseckati što sitnije, pa ih promešati i ostaviti sa strane. Mesa sastaviti i promešati. Mast rastopiti u tiganju, dodati alevu papriku i mešati dok se ne oseti miris zaprške. Skloniti sa strane. Glineni lonac iznutra bogato premazati mašću. Na dno lonca staviti malo sitnog kupusa ili prekriti sa par odvojenih liski. Preko toga dodati malo slanine. Zatim, red kupusa položiti tako da strana sa korenom bude okrenuta ka sredini. Kupus što bolje složiti i sabiti. Ukoliko je potrebno između kupusa staviti malo mesa kako bi se kupus što bolje sabio. Zatim, ravnomerno naneti sloj luka, dodati biber i lovorov list, pa preliti sa malo zaprške. Preko luka složiti sloj kupusa. Postupak ponavljati dok se materijal ne utroši. Završiti slojem kupusa i komadima mesa, kako bi kupus bio dobro sabijen. Prekriti širokim listovima kupusa i ušuškati ga uz ivice. Sipati hladnu vodu da kupus ogrezne. Poklopiti (ili prekriti alu folijom ako je lonac sa poklopcem preveliki za rernu), staviti u hladnu rernu i peći oko pet sati na 200ºC (najbolje preko noći).

Napomena:
Kupus ne treba mešati, već povremeno protresti lonac. Jelo se ne soli, s obzirom da je kupus slan a i suvo meso, tako da nema potrebe za dodatnim začinom. Nakon što se rerna iskuljuči, temperatura zemljane posude učiniće da se jelo kuva najmanje još pola sata tj. da se tišti. Ovaj korak obavezno poštujte. Ukoliko volite, kupus se može malo zapeći po vrhu. Služiti toplo uz domaći hleb ili proju.