• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Kolači i keksi
VOĆNI KOLAČ SA KEKSOM

VOĆNI KOLAČ SA KEKSOM

Ovih dana jagode trošim nemilice jer sezona kratko traje i valja je što bolje iskoristiti.

Kako rekoh prošli put, jagode u kolačima volim samo u svežem stanju i onda ništa lakše do zbućkati nešto na brzinu uz još par sastojaka. Npr. nešto kao što je ovaj voćni kolač sa keksom za koji osim jagoda možete koristiti višnje, maline, borovnice, kupine itd.

Letnji dani traže nešto lakšu hranu, pa je tako ova poslastica odlično rešenje za brz, ekonomičan i ukusan deo nakon ručka. Ovaj voćni kolač sa keksom najviše volim da jedem kada odstoji 4-5 sati u frižideru jer tada se svi ukusi otpuste i keks se potpuno opusti, pa to liči kao da grickam oblake s ukusom voća.

Od navedene količine sastojaka dobiju se dve porcije poput ove koja je na fotografijama. Na ovaj način može se pripremati i torta ali je potrebno (najmanje) duplirati mere.

Poslastica sa keksom i jagodama

A, šta da vam više pričam i dočaravam kao da vi ne znate kakva je ovo divota! Zato, odoh ja na svoje zadatke, a vama ostavljam da pročitate recept, pa ga uskoro možda isprobate i javite mi koliko vam se sfiđa. ☺

Potrebne namirnice:
(odštampaj recept)
250 g (biljne) slatke pavlake
ili
200 g šlaga
i
150 ml hladnog mleka
200 g Bevita (posnog) keksa
240 ml mleka
300 g seckanih jagoda
Dekoracija
6-7 jagoda
2 kašičice kokosa
I još
prianjajuća folija

Način pripreme: Širu činiju obložiti prianjajućom folijom tako da ivice folije padaju preko činije. Na dno i uz ivice posude poređati keks dobro namočen u mleku (ili koristiti piškote koje nije potrebno mnogo navlažiti). Zatim, naneti ¼ umućene slatke pavlake ili šlaga i ravnomerno rasporediti. Preko pavlake poređati jagode iseckane na kockice i malo ih ugurati u pavlaku. Preko poređati još jedan sloj nakvašenog keksa. Postupak ponoviti još jednom u posebnoj posudi. Krajeve tj. ivice folije koje padaju preko posude skupiti ka sredini i blago uvrteti kako bi se kolač lepše formirao, pa odložiti u zamrzivač oko 60 minuta. Zatim, kolač izvaditi, otvoriti foliju, preklopiti tanjirom i prevrnuti kolač. Premazati ostatkom slatke pavlake, ukrasiti jagodama i posuti kokosom, pa poslužiti.

Kolač sa jagodama i keksom bez pečenja

2 thoughts on “VOĆNI KOLAČ SA KEKSOM

Comments are closed.