• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Posno
ŽITO SA ŠLAGOM

ŽITO SA ŠLAGOM

Žito sa šlagom u meni budi blagu setu za starim vremenima. To je poslastica za koju sam od prvog predstavljanja naučena da u njenu lepotu ne sumnjam.

Vikend-šetnje po Bulevaru, gledanje izloga, strepnja da ne izgubim mamu iz vida dok se malo-malo držim za njenu bluzu ili suknju, gužva koju su tada svi voleli i naravno odlazak na sladoled ili žito sa šlagom. Eto, šta ti je čovek? Naizgled male stvari ostavljaju u njemu neizbrisiv trag.

Svaki put sa nekom ustreptalošću spremam ovu poslasticu, a da ni sama ne znam šta tačno osećam i šta to žito sa šlagom u meni izaziva. Umem da prepoznam toplinu, setu, uspomene ali ima tu još nečeg, skoro neuhvatljivog, nečeg što me čvrsto veže i ne dozvoljava da zaboravim ushićenje koje se rodi svaki put dok probam prvu kašičicu tog žita sa šlagom.

Žito sa šlagom

Potrebne namirnice:
(odštampaj recept)
250 g pšenice (belija)
300 g mlevenih oraha
350 g šećera
2 kesice burbon vanilin-šećera
½ kašičice muskatnog oraščića
500 ml slatke pavlake

Način pripreme:
Ukloniti sve nečistoće iz pšenice i veče pre pripreme isprati zrno pod mlazom vode. Zatim, naliti vodom toliko da voda bude oko 5 cm iznad pšenice i kuvati dok ne provri. Skloniti sa vatre i ostaviti da prenoći. Sutradan, prosuti vodu u kojoj je odstojala pšenica, dodati novu i kuvati na srednjoj temperaturi, povremeno po potrebi dolivajući vodu. Pšenicu kuvati oko sat vremena, mada vreme ume da varira u zavisnosti od vrste i starosti pšenice. Uglavnom, potrebno je da se pod prstom može lako zgnječiti zrno. Kuvanu pšenicu cediti od viška vode, prebaciti na kuhinjsku krpu, blago osušiti i ostaviti da se prohladi. U međuvremenu, samleti orahe i umutiti dobro ohlađenu slatku pavlaku. Na mašini za mlevenje mesa (tzv. vodenici), samleti pšenicu. Zatim, dobro pomešati mlevenu pšenicu, orahe, šećer, vanilin-šećer i muskatni oraščić, da se dobije kompaktna smesa. Pripremljeno žito dobro ohladiti pa servirati uz slatku pavlaku ili šlag.

Žito sa šlagom

Isprobali: Zoki, Branka

12 thoughts on “ŽITO SA ŠLAGOM

Comments are closed.