Tekst je objavljen u novom broju B2B magazina “Hoteli & restorani” koji donosi novitete i trendove iz sveta hotelijerstva, opremanja, kulinarstva, enogastronomije. Magazin se obraća vlasnicima i menadžerima ugostiteljskih objekata, proizvođačima, uvoznicima i distributerima hrane i pića i ugostiteljske opreme, a postao je centar za razmenu informacija, mesto gde se brzo i pouzdano možete informisati o novostima iz sveta hotelijerstva, ugostiteljstva, turizma itd.

Izazovna vremena su pravi momenat za reorganizaciju, utvrđivanje i poboljšanje taktike nastupa vašeg hotela. Kriza, koju je tokom pandemije COVID-19, osetila hotelska industrija, je donela mogućnost da razmotrite par ključnih principa i pripremite hotel za restart.

U ovom tekstu ćemo vam ukazati na značaj Content Marketinga sa SEO optimizacijom, kvalitetnog sadržaja na društvenim mrežama kao i marketinških kampanja koje možete voditi putem e-pošte. Sve sa ciljem da pravilno i uspešno usmerite marketinški mehanizam vaše ponude. Iako je tržište doživelo pad, to nije razlog da prekinete sa oglašavanjem. U stvari, pravo je vreme da procenite strategiju i redefinišete je za uspešnu budućnost u organizaciji putovanja, konferencija i događaja.

Šta je Content Marketing?

Content Marketing je proces planiranja, kreiranja, distribucije, deljenja i objavljivanja sadržaja putem kanala kao što su društveni mediji, blogovi, veb-sajtovi, podkasti, aplikacije, saopštenja za štampu, štampane publikacije i još mnogo toga.

Ovaj vid strategijskog poslovanja doprinosi pozitivnoj percepciji vašeg brenda i donosi više posla, te se zbog toga može reći da je Content Marketing strateško ulaganje za postizanje većeg poslovnog uspeha. Vaš hotel ili brend postaje vidljiv, prepoznatljiv ili istaknut.

Danas nije dovoljno biti na Internetu tj. imati sajt. Sada je pitanje kako ostati i opstati na društvenim mrežama, biti viđen, interesantan, drugačiji i relevantan željenoj ciljnoj grupi. Upravo ove odgovore pronađite kroz izučavanje strategije Content Marketinga. Evo objašnjenja zašto je Content Marketing ključan, čak i u teškim vremenima.

Održava vašu vidljivost i sprečava da digitalno „potamnite“

Hospitality Sales and Marketing Association International savetovao je hotelijere da ne odlaze u digitalni mrak i da ne smanjuju budžete za oglašavanje. Nevidljivost može imati dugoročne negativne posledice. Trenutnu situaciju treba zamisliti kao skoro otvaranje hotela. Ne počinjete sa marketingom onog dana kada otvorite vrata hotela, već šest meseci ranije! Morate dobiti zamah. Ako nastavite sa content marketingom hotela tokom krize, kada se stvari poboljšaju nećete morati da trošite vreme na nadoknađivanje i vraćanje pozicija. Već ćete biti u prednosti nad ostalim igračima. Iako možda smatrate da je potrebno napraviti pauzu sa npr. plaćenim oglašavanjem, neke stvari možete taktički nadoknaditi. Uverite se da su vaši kanali aktivni i ažurirajte informacije na svim izvorima.

GuestRelation

Osigurava doslednu komunikaciju sa planerima i kupcima

Ono što kažete i kako se ponašate prema svojim kupcima i klijentima u teškim vremenima govori više o vašem brendu nego što bi to mogao bilo koji plaćeni oglas. Za komunikaciju sa planerima i gostima, važno je da postignete pravi ton i uspostavite emocionalnu vezu. Ne radi se samo o tome šta kažete, već i o tome kako to kažete. Budite na raspolaganju, predstavite informacije na odgovarajući način – iskreni, od pomoći, optimistični i ohrabrujući. Priznajte strahove dok pružate vrednost i ponudite nadu i inspiraciju.

Pomaže vam da pronađete nove mogućnosti za bolju poziciju na tržištu

Iako se hoteli možda ne bave marketingom na nivou kao pre COVID-19, kreativne i ciljane poruke su i dalje potrebne tokom ovog perioda. Razmislite o pružanju usluga hitnim službama, prevoznicima ili preduzećima, koja bi sobe koristile kao kancelarije, po dnevnim tarifama. Osim toga, upoznajte posao koji ne poznajete tj. saznajte ko trenutno boravi u hotelima kako biste mogli da ih pronađete i ponudite im svoje kapacitete u budućnosti. Na taj način osiguraćete sigurnu poziciju na tržištu.

Istražite 7 načina da poboljšate Content Marketing vašeg hotela

Sada kada znate zašto je marketing hotela ključan za vaš uspeh, čak i tokom krize, evo nekoliko oblasti na koje možete da se usredsredite da biste izgradili snažnu content marketing strategiju koja može da izdrži sve poteškoće.

1. Budite vidljivi planerima
Planeri uvek osmišljavaju nove događaje i pronalaze mesta iste preko Cvent Supplier Network. Što bolje uredite svoj CSN profil, to će ga više planera videti. Uverite se da su detalji o vašem objektu tačni i ažurirani, sa svim navedenim pogodnostima. Ovo će obezbediti da se vaš objekat prikazuje u odgovarajućim parametrima pretrage. Istaknite kombinacije soba za sastanke i otpremite sliku visokog kvaliteta koju ćete koristiti za glavnu sliku.

2. Optimizujte veb lokaciju za pretraživače
Optimizacija za pretraživače je važan deo svake marketinške strategije. Uverite se da se vaš veb sajt visoko pozicionira u Google rezultatima pretrage, a to uključuje nekoliko bitnih stavki:

   2.1. Kreirajte ubedljiv, autoritativan sadržaj
Ovo će vam pomoći da povećate broj dolaznih veza do vašeg sajta i ukupni rang u pretrazi. Izgradite autoritet tako što ćete se pozicionirati kao vodeći u industriji i kreirati visokokvalitetan sadržaj koji je relevantan za vašu publiku. Trenutno, to može biti sadržaj o tehnologiji virtuelnih događaja ili o tome kako je vaše mesto opremljeno i pripremljeno da pomogne planerima. Navođenje drugih veb lokacija na vašem sadržaju će učiniti vaš sajt značajnijim za pretraživače. Recenzije gostiju i planera o vašem hotelu su odlične za poboljšanje celokupnog poslovanja, ali takođe doprinose boljem SEO rangiranju. Algoritmi favorizuju sadržaj recenzije jer se smatra vrednim i uvek se ažurira. Hotelijeri mogu da podstaknu recenzije slanjem e-poruka planerima ili učesnicima nakon što se događaj završi. Pogledajte HubSpot-ov ultimativni vodič za kreiranje sadržaja da biste počeli da pravite autoritativni sadržaj.

Content Marketing 6

   2.2. Sprovedite istraživanje ključnih reči
Ovo će vam omogućiti da izgradite svoj sadržaj sa terminima iz industrije koji se često pretražuju, pa su stoga relevantni za planere. Radite sa svojim veb timom na optimizaciji sadržaja i svih elemenata na stranici, kao što su naslov stranice i URL, kao i metapodaci. Na primer, The Peninsula Chicago je jedini pojedinačni hotelski sajt koji se pojavljuje na prvoj stranici Google pretrage za „luksuzni hotel u centru Čikaga“, jer su njegova veb lokacija i URL optimizovani za te reči. Google Keyword Planner je besplatna alatka koju možete koristiti da pronađete relevantne ključne reči i vidite procene obima pretrage i konkurencije. Takođe, možete ga koristiti kako bi vam pomogao da kreirate nove kampanje na osnovu istraživanja ključnih reči. Alati kao što su Moz ili SEMrush pružaju robusnije ponude i omogućavaju vam da pratite konkurente. Kada je u pitanju određivanje vrste sadržaja za kreiranje, dobar način za početak je razmišljanje o frazama koje se često traže ili pitanjima koje planeri često postavljaju. Zatim, unesite to u Google polje za pretragu i pogledajte koji se rezultati prikazuju na prvoj stranici i šta se nalazi u poljima „related searches“ i „people also ask“. Koristite ovo istraživanje kako bi vam pomoglo da napravite content za svoju veb lokaciju kako bi sigurno odgovorili na potrebe i pitanja planera.

   2.3. Optimizujte veb lokaciju za mobilne uređaje
Optimizujte sajt za mobilne uređaje sa prilagodljivim dizajnom i uverite se da se vaša veb lokacija brzo učitava. Imajte strukturu sajta koja je laka za botove za indeksiranje i pruža dobro korisničko iskustvo. Uklonite nepotrebne funkcije koje mogu usporiti vašu veb lokaciju. Formatirajte sadržaj na mreži pomoću tačaka, kraćih rečenica i podnaslova da biste ga pretraživačima učinili dostupnim i boljim za navođenje. Kratak sadržaj koji se prikazuje na vašem računaru može izgledati mnogo duži na pametnom telefonu. Razmislite koje fotografije koristite i pravilno ih dimenzionirajte i zapamtite da se slike na pametnom telefonu prikazuju mnogo manjim od onih na stonom monitoru.  

Content Marketing Social Network

3. Iskoristite svoje naloge na društvenim mrežama
Društveni mediji su moćna alatka za povećanje svesti o brendu vašeg hotela. Hotelijeri mogu koristiti pre-event ili pre check-in imelove kako bi pozvali planere i učesnike da prate naloge na društvenim mrežama za promociju sadržaja. To će uvećati broj pratilaca i ojačati prisustvo na mreži. Poput “Thought Leadership” sadržaja, vaši profili na društvenim mrežama bi trebalo da vas pokažu kao stručnjaka i resurs za savete i ideje za događaje. Smatrajte ih mestom za predstavljanje vašeg brenda, tima i vaše poruke. 

Tri gradivna bloka za moćan profil na društvenim mrežama 

JAKA STRATEGIJA Počnite tako što ćete odrediti koje platforme najviše koriste vaši ciljni kupci. Postavite ciljeve: da li pokušavate da povećate broj grupnih rezervacija, izgradite interakciju, povećate saobraćaj na veb lokaciji ili steknete više pratilaca? Možda važi sve gore navedeno, ali ih sortirajte po važnosti.

UBEDLJIV SADRŽAJ Objave na društvenim mrežama moraju se razlikovati od drugih vrsta sadržaja. U najmanju ruku, uverite se da se mogu deliti, pretraživati, da su kratke, relevantne i vizuelno privlačne.

ANGAŽOVANJE PUBLIKE Da biste pratioce zadržali zainteresovanim i angažovanim na vašem sadržaju, morate da budete podjednako angažovani. Brzo odgovorite na komentare i žalbe. Zatražite povratne informacije ili ideje od pratilaca. Organizujte nagradne igre ili dodelite poklone kao siguran način da povećate uzbuđenje na svojoj stranici. Kao primer, RIU Hotels & Resorts je pobednik u ovom nastupu na svim platformama društvenih medija. Pored znatnog broja pratilaca, oni i dalje uspevaju da daju personalizovane odgovore na komentare i pitanja. A, ovde nema unapred pripremljenih odgovora! Brend takođe ima sposobnost da prikaže svoje destinacije na jedinstvene načine i organizuje povremena takmičenja na društvenim mrežama.

Next