• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Turizam i ugostiteljstvo
Hotelska signalizacija – putokaz do korisničkog zadovoljstva

Hotelska signalizacija – putokaz do korisničkog zadovoljstva

Odgovarajuće oznake ne samo da pomažu pri navigaciji unutar objekta, već goste informišu o uslugama i aktivnostima, kao što je spa, wellness i restoranski prostor. U isto vreme, prepoznatljiv dizajn oznaka može čak uticati na poboljšani identitet brenda samog smeštaja. Hotelska signalizacija je oduvek bila jedna od najvažnijih karakteristika hotela, koja je presudno uticala na iskustvo gosta.

U nastavku ćemo sagledati kako odgovarajuća signalizacija može poboljšati iskustvo korisnika objekta i kako pomoću nje možete povećati iskorišćenost kapaciteta vašeg hotela. U isto vreme, pružićemo vam nekoliko dodatnih saveta koje možete primeniti na vođenje hotela i nadograditi signalizaciju na jednostavan i kreativan način.

○ Ukažite na lokacije vašeg hotela

Što se tiče znakova koji ukazuju na lokaciju hotela, oni moraju biti jasno vidljivi na putu, postavljeni sa pravilnim razmakom. Takođe, ovu vrstu znakova treba redovno održavati. Ako se vaš hotel nalazi u udaljenom području, adekvatna signalizacija tj. postavljeni znakovi trebalo bi da su vidljivi iz najmanje jednog obližnjeg grada. Na taj način olakšavate putnicima da vas pronađu, što rezultira pozitivnim prvim utiskom. Ne treba isključiti mogućnost da napravite selfie-spot gde je postavljena tabla, što može podstaći goste na interakciju putem društvenih mreža, čime ostvarujete dodatnu vidljivost i dobijate potencijalne goste.

Postavite table sa natpisima koje pokazuju lokaciju vašeg hotela na različitim tačkama duž puta i obezbedite odgovarajuću veličinu spoljne hotelske table. Postoje dve vrste spoljnih znakova. Prva, oznake koje ukazuju na lokaciju objekta – uključujući table sa uputstvima kako doći do hotela, hotelsku spoljnu tablu, kao i oznake koje se odnose na spoljnu infrastrukturu hotela, koje se uglavnom nalaze u okviru većih odmarališta i kompleksa.

Hotelska signalizacija - putokaz do korisničkog zadovoljstva

○ Infrastrukturna signalizacija

Postavite adekvatnu infrastrukturnu signalizaciju u svim zajedničkim prostorijama, od recepcije do salona.
Jedan od najvažnijih koraka koji će povećati iskorišćenost kapaciteta vašeg objekta je da svaka dostupna usluga bude dobro obeležena u svim delovima objekta. Uobičajena zabluda u većini hotela je postavljanje tabli samo na ulazu u objekte ili samo na recepciji. Tako korisnici prilikom posete ne budu informisani o dostupnim uslugama, pa ih zato i ne iskoriste. Iz tog razloga, trebalo bi da proverite da li ste postavili dovoljno jasno istaknutih tabli koje ukazuju na uslugu u svim zajedničkim prostorijama – od recepcije do hola i foajea, ili čak neke od spoljašnjih prostorija vašeg hotela, kada je u pitanju odmaralište. Ovo će posetiocima ponuditi jasnu informaciju o dostupnim uslugama, što će uticati na povećano korišćenje istih.

SAVET Postavite interaktivnu mapu hotela na recepciju, kako bi putnici bili jasno obavešteni o svim hotelskim objektima i gde se oni nalaze. Pored toga, dodajte par saveta koji će kod gosta izazvati dodatno interesovanje za pronalaženje i korišćenje prostora.

○ Sve počinje od lifta?

Oznake u hodnicima treba da budu jasne i razumljive, jer posetioci lako treba da pronađu broj sobe. U gradskim hotelima sve table treba da počinju od lifta, dok u odmaralištima oznake treba da počinju od recepcije. Uverite se da je signalizacija u hodnicima vidljiva i razumljiva. Ako želite digitalnu tehnologiju, preporučujemo da koristite touch-table. Iako može izgledati čudno, signalizacija u hodnicima igra ključnu ulogu u stvaranju poznatog osećaja za posetioca. Zato, ovoj vrsti označavanja treba posvetiti najveću pažnju. Ako nudite korišćenje kafe aparata ili uslugu peglanja na spratu neophodno je da to označite jasnim i razumljivim natpisom tj. istaknite oznake da budu uočljive. Naravno, ako želite da hodnicima date digitalni pečat, možete koristiti i digitalnu signalizaciju, koja ne samo da će vašem hotelu dati moderniji izgled već će vam olakšati i operativni deo održavanja sistema.

SAVET Postavite par naznaka na glavnim mestima u hodniku kako biste naveli goste da isprobaju prepoznatljivo jelo u hotelskom restoranu, poseban doručak ili desert za vreme korišćenja spa prostora.

○ Bar i restoran

Postavite dovoljno tabli koje upucuju na prostore restorana i bara, kako biste gostima ponudili jasnu informaciju o mogućnosti korišćenja. Označavanje restorana je od izuzetne važnosti, naročito ako se odnosi na restoran koji služi obroke po principu švedskog stola. Tada postoji jaka potreba da se korisnici hotela upute ka ukusnom obroku bez dodatnog zapitkivanja i traganja po hotelu. Prilikom prvog obroka u toku dana, doručka, koji se u većini objekata služi na bazi švedskog stola, svi uključeni elementi treba da budu jasni i pravilno obeleženi, tako da gosti ne moraju da traže proizvod koji žele. Istovremeno, hotelijeri treba da obrate pažnju na oznake proizvoda, jer bi one trebale da budu u potpunosti informativne. Naravno, slova moraju biti čitljiva i odgovarajuće veličine. Ovi saveti važe za sve obroke na bazi švedskog stola, uključujući ručak i večeru.

SAVET Pojačajte vidljivost restorana tako što ćete posebno istaći oznaku koja ukazuje na pogodnost doručka ili ručka, kao što je zdrav obrok, ne bi li ste zadržali interesovanje gostiju. Takođe, u liftu možete postaviti oznaku za rush hour na bazi švedskog stola.

Hotelska signalizacija - putokaz do korisničkog zadovoljstva spa & wellness

○ Wellness & spa

Osigurajte lako kretanje vaših gostiju ka wellness & spa prostoru, prateći oznake za džakuzi, sobe za masažu, bazene itd. Wellness & spa prostorima je izuzetno potrebna pravilno postavljena signalizacija u čitavom objektu, kako bi te usluge bile maksimalno iskorišćene. Spa se obično sastoji od niza usluga kao što su zatvoreni ili spoljni bazeni, sobe za masažu, džakuzi, amam, fitnes centar, koji oblikuju wellness sadržaj vašeg hotela. To znači da gosti treba da budu u mogućnosti da se kreću po hotelu bez utiska da će, ako krenu dalje od glavnog hodnika, nestati u lavirintu. Zbog toga, hotelijeri treba da se postaraju da svi objekti i prostori budu jasno obeleženi tj. da table jasno upućuju goste ka wellness ili spa uslugama.

Omogućavajući gostima da se slobodno kreću, značajno smanjujete operativne troškove i povećavate zadovoljstvo gostiju.

Za B2B magazin Hoteli & Restorani jun-novembar 2023.
Foto: Unsplash