• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Domaće
#KAKO SE PRAVI: ČAJ OD ŠIPKA

#KAKO SE PRAVI: ČAJ OD ŠIPKA

Kako sam ja neko ko ljubi čajeve, a najčešće koristim zeleni i čaj od šipka, tako je normalno da s jeseni krenem u berbu šipurka. U tom podvigu nisam sama. Društvo mi pravi Ljubiša, sapu/a/tnik mi. Ruku na srce, pravu berbu i odradi on. Ja sam tu više da pridržim torbu i berem lakše dostupne grmove. I, tako beše i ove godine… Pošto smo poneli svu potrebnu opremu za skitanje, a uz to opremili se i torbicama, kesicama i štapovima za “lov na šipurke”, otisnusmo se u berbu šipurka. Nismo se nadali tolikom ulovu ali kada smo videli na kakvu smo „plantažu“ naleteli žao nam beše da je ostavimo nedirnutu. Kako samo ja redovno pijem čajeve, tako sam upravo ja bila i najsrećnija zbog ovog „ulova“. Imamo dobru zalihu ove godine. Pored toga što šipurak jako volim u čaju, trudim se da ukoliko mogu pripremim i marmeladu. O tome sam pisala prošle godine, tako da oprobani (Gagin) recept možete pogledati ovde.
Kada smo tovar šipurka doneli kući, odlučila sam se da čitavu gajbicu ostavim za čaj. Ostatak, i to nimalo zanemarljiv, preradili smo u marmeladicu… Ubrani šipurak ostaviti da odstoji par dana na suncu. Kako se šipurak bere u jesenje vreme, ne brinite za jačinu sunca. Može i direktno da stoji na suncu, neće mu štetiti. Uveče, tj. čim zadje sunce, šipurak unesite u kuću. Zatim, kada se nakon 3-4 dana prosušio, odstraniti mu vrhove i prerezati na pola. Ovo je najbolje raditi makazama. Pripremite se za “ubijamteupamet” posao. U pleh obložen pek-papirom sipati otrebljen šipak i sušiti u prethodno ugrejanoj rerni na 150-180° C tri do četiri sata tj. kada osetite da je tvrd i da se čuje šuškanje kada ga promešate po plehu. Osušen šipak ohladiti i usuti u tegle, pa čuvati zatvoreno i po potrebi koristiti za čaj. Usuti 250 ml hladne vode i dodati 1 ravnu supenu kašiku šipka, pa staviti da zavri. Zatim, smanjiti temperaturu i kuvati još desetak minuta. Skloniti sa vatre i poklopiti. Ostaviti poklopljeno pet do deset minuta, procediti i piti.
Napomena:
Isti šipak može se koristiti za dva-tri uvarka. Potrebno je samo da nakon pripreljenog čaja, zrna ostanu u malo vode. Kasnije se čaj priprema na isti način.

13 thoughts on “#KAKO SE PRAVI: ČAJ OD ŠIPKA

Comments are closed.