• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Coolinarija sa
Koznik – kopaonički grad vitezova dobre hrane

Koznik – kopaonički grad vitezova dobre hrane

Porodično seosko turističko gazdinstvo Ilića čine Veselin i Mirjana sa decom. Ovo porodično domaćinstvo nalazi se u selu Grad, na tromeđi Kopaonika, Zeljina i Goča. Ukoliko ste iz Beograda, putovanje do Koznika traje tri sata, što zaista nije mnogo s obzirom na uživanje kojim će vas nagraditi neobjašnjivo bogat zagrljaj kozničke prirode.

Brend Koznik Castle Food nastao je 2015. godine sa željom da široj javnosti približi boje, ukuse i mirise najboljeg voća i šumskih plodova koje rađa u ovom delu Srbije i idejom da osveži i osnaži čovekovu iskonsku povezanost sa zemljom. Od odabranih plodova sa kozničke zemlje domaćini pripremaju slatko na tradicionalan način; od zdravih plodova, uz ljubav i zahvalnost zemlji koja ih je darovala.

Ukoliko želite da se lično uverite u kvalitet i lepotu proizvoda posetite online prodavnicu i izaberite nešto iz bogate ponude Koznik Castle Food.

Posetiocima se pruža prilika da sa članovima gazdinstva učestvuju u radovima na imanju, kao i u branju i sakupljanju malina, šljiva, šumskih plodova, lekovitog bilja, pečuraka. Pored navedenog, velika prednost gazdinstva je izuzetno povoljna pozicija u prirodnom i nezagađenom okruženju, bogatom izvorima pijaće vode, kiseonikom, stazama za pešačenje.

Kada svratite do Mirjane i Veselina bićete ugošćeni na pravi način uz neizostavne domaće ukuse jela poput domaćeg sira, kajmaka, suvog mesa, raznih pita, gibanice, Mirjanine Donžon sarme, dinstane kozničke jagnjetine, domaće jagnjetine ispod sača… Ali ne treba zaboraviti ni slatke ukuse poput oblandi sa orasima i malinama, više vrsta voćnih pita, palačinki sa domaćim džemovima. Sve ovo biva praćeno hladnim domaćim sokovima i Jerininom suzom, domaćom rakijom iz podruma porodice Ilić.

Kao posebna atrakcija ove regije izdvaja se srednjovekovno utvrđenje-grad Koznik, po kome brend i nosi naziv Koznik – Castle Food. Poznat kao Jerinin grad, i posle sedam vekova ovo utvđenje gospodari dolinom Rasine. Podignuto na nadmorskoj visini od 921 metra, u drugoj polovini XIV veka, na brdu koje dominira okolinom, Koznik je jedno od najpoznatijih srednjovekovnih utvrđenja čija popularnost iz godine u godinu raste.

Legenda kaže da je za proširenje grada Silna Jerina zahtevala angažovanje kako ljudi tako i životinja, koje su se koristile za iznošenje materijala na brdo. Za te potrebe pored krupnije stoke koristile su se i mnogobrojne koze, pa se otud ovo utvrđenje i naziva Koznik. Kontura tvrđave prati konfiguraciju terena, pa je tako najveća dužina grada manja od 60 metara, a širina ne prelazi 45 metara. Bedemi Koznika ojačani su kvadratnim kulama, razmeštenim na približno istom rastojanju. Najbolje očuvani deo srednjvekovne tvrđave je Donžon kula, koja se nalazi uz sam ulaz utvrđenja a za koju se pretpostavlja da je imala stambenu ulogu. Unutar zidina tvrđave otkrivena je cisterna sa četiri bunara, koji i danas imaju pitku vodu. Cisterna je služila za snadbevanje grada pijaćom vodom tokom ospada.

Ukoliko odlučite da krenete put Koznika i posetite gazdinstvo porodice Ilić pružićete sebi autentično i bogato iskustvo kakvo se danas u Srbiji sve teže može naći. Titula kojom se vekovima dičio srpski domaćin nalazi se na izdisaju. Retki su i bez sumnje hrabri oni koji danas vole i čuvaju zemlju, vatru, vazduh i vodu. Seljak, kao tvorac i borac, nosilac prošlosti i budućnosti, u sećanje na pretke a za slavu pokolenju, kao čuvar i vojnik stoji na bedemima nečeg mnogo većeg od puke zemaljske teritorije. Povezanost čoveka i prirode, koja se najbolje ogleda u životu seljaka, otkriva eonsku mudrost do koje ne možemo doći čitanjem knjiga i sticanjem zvanja jer to je jedna od najvećih i najlepših tajni života koja se samo srcem da otkriti.

2 thoughts on “Koznik – kopaonički grad vitezova dobre hrane

Comments are closed.