• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Domaće
PUNjENE PEČURKE SA KOBASICAMA

PUNjENE PEČURKE SA KOBASICAMA

Ne mogu da se ne osvrnem na prethodno gostovanje u Natašinoj Praktičnoj ženi jer bilo je i više nego gledano i zapaženo. Ljudići moji mili, hvala vam na javljanju, podrškama, fotografijama pripremljenih jela po “mojim” receptima, čestitkama i lepim željama… Recept koji vam se posebno dopao a koji smo Nataša i ja tom prilikom pripremale u njenoj emisiji je ideja za novogodišnji (jestivi) venac od punjenih pečuraka, pa sam zato odlučila da taj recept danas i objavim. 

Punjene pečurke sa kobasicama su vrlo jednostavne i brze za pripremu. Nije potrebno puno sastojaka a ni vremena za njihovu pripremu. Jedino bez čega nikako ne mogu proći ove savršeno sočne, pomalo pikantne i izuzetno bogate punjene pečurke jeste kvalitetna mesna masa za punjenje kobasica.

Ako imate sopstvenu proizvodnju i sami ste svoj majstor tim bolje jer ćete sigurno spremiti sjajne punjene pečurke. Za nas koji se snalazimo po mesarama situacija može biti mal(k)o čupava ali i mi manje-više imamo neko svoje mesto gde znamo da je roba provereno dobra. Suma sumarum, dobre kobaje – dobre punjene pečurke. Ende.

Potrebne namirnice:
(odštampaj recept)
500-600 g (sirovih, belih) šampinjona ili
400 g smeđih/braon šampinjona
225 g pikantnih kobasica
1 manja glavica crnog luka
2 čena belog luka
30 ml ulja
225 g krem-sira
(tipa A la kajmak)
1 žumance
100 g kačkavalja
1/2 veze peršuna
so, biber po ukusu

Način pripreme:
Šampinjone očistiti suvom krpom, pa pažljivo ukloniti drškice i sitno iseckati drškice. Zatim, šampinjone (kapice) poređati u pleh (šupljine ka gore), blago posoliti i sušiti desetak minuta u vreloj rerni (da svenu). Kada se unutar pečurkica stvori voda, izvaditi ih i dobro ocediti pa ostaviti sa strane. Crni i beli luk takođe očistiti i sitno iseckati. Kobasice raseci pa izdvojito punjenje. Zatim, na umereno ugrejanom ulju propržiti mesnu masu uz neprekidno mešanje i gnječenje kako bi se masa što bolje usitnila i postala rastresita. Dodati crni i beli luk, pa sve zajedno propržiti. Zatim dodati sitno iseckane stopice šampinjona, začiniti i pržiti dok sva tečnost ne uvri. Uprzenu masu izručiti iz tiganja i ostaviti da se prohladi. Zatim dodati žumance, krem-sir, rendani kačkavalj, seckani peršun pa sve dobro promešati. Po potrebi dodatno začiniti. Pečurke nadevati ovom masom formirajući od nadeva kupasti oblik i ređati u pleh. Peći u ugrejanoj rerni na 200°C dvadesetak minuta tj. dok ne dobiju braonkastu nijansu.