Srbija postaje deo Michelin porodice

chef

U decembru 2020. godine, čuveni vodič Michelin otkriće koji je njihov izbor restorana u srpskoj prestonici – Beogradu. 

Veliki broj restorana koji nude kvalitetne lokalne sastojke i autentična domaća jela skrenuli su pažnju ovog svetski poznatog vodiča na Srbiju kao turističku i gastronomsku destinaciju.

“Tako je došlo do partnerstva sa Turističkom organizacijom Srbije jer u našoj zemlji gastronomija zauzima posebno mesto u turističkoj ponudi. Kada govore o utiscima iz naše zemlje, turisti najčešće ističu upravo prirodu, kulturno-istorisjko nasleđe i gastronomiju. Zato ćemo sledeću godinu posvetiti tim aktivnostima – odmoru u prirodi i uživanju u ukusima Srbije, čiji je značaj potvrdio i dolazak Mišlena.” – kaže Marija Labović, v.d. direktorka Turisitčke organizacije Srbije.

Partnerstvo Turističke organizacije Srbije i Mišlena već je rezultiralo objavom vodiča Le Guide Vert  Week&GO, što je posebno izdanje čuvenih turističkih Michelin vodiča koji se  koncentrišu na kraće boravke u većim gradovima sveta, u ovom slučaju na Beograd, uključujući i turističke informacije o Novom Sadu kao mogućem jednodnevnom izletu  izvan prestonice. 

Sa novim vodičem ulazimo u novu eru saradnje, po kojoj je Mišlen prepoznatljiv, a to je gastronomija.

S obzirom na podatake relevantnih međunarodnih organizacija  (UNWTO, World Food Travel Association i dr.) da čak 88,2% turista smatra gastronomiju glavnim elementom brenda jedne zemlje, Michelin sertifikacija restorana u Srbiji značajno poboljšava imidž naše zemlje kao turističke destinacije i podiže svest o destinaciji, utiče na podizanje kvaliteta usluge, naročito gastronomske, te privlačeći turiste utiče značajno na rast prihoda od turizma. 

U kvalitet gastronomske ponude Srbije, Michelin-inspektori su se uverili u anonimnim posetama restoranima u kojima rade talentovani srpski kuvari koji su im, kako kažu, zagolicali čula.

Michelin 2020

“120 godina od kako je prvi put objavljen, misija vodiča Michelin ostala je ista: da prepoznaje najbolje kulinarske destinacije širom sveta. Beograd je mesto gde tradicija ide rame uz rame sa uzbudljivim mladim talentima spremnim da zablistaju. Njegova novootkrivena dinamičnost i značaj gastronomije za ljude rezultiraju obilnim obrocima, pripremljenim sa puno ljubavi, koje rado preporučujemo našim čitaocima.” – kaže Gvendal Poulenek, međunarodni direktor vodiča Michelin.

Dodaje da je Srbija poznata po vinogradarstvu, koje je zemlji omogućilo da razvije autohtone sorte grožđa, a njene ravnice i ustalasani brdoviti predeli nude pejzaže bogate i plodne zemlje koja donosi visokokvalitetne proizvode. Kao takva, hrana se urezala u svakodnevni život srpskog naroda, a ishrana van kuće je popularni vid zabave.

Ovo je važno za pozicioniranje Srbije kao gastronomske destinacije, a bitno je i sa  stanovišta turističkog prometa jer Mišelinove zvezdice i oznake mnogo znače za  privlačenje visokoplatežnih stranih turista. Iskustva regiona, uključujući Hrvatsku i  Sloveniju, to pokazuju. Sve ovo što sada radimo je deo priprema za postkrizni, postkorona period, u kojem želimo da se naš turizam što pre oporavi od ove katastrofe koja je zadesila turizam u celom svetu.” – rekao je potpredsednik vlade i ministar  trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. 

Srbija postaje deo Miselin porodice

Mišlen je pojam koji se vezuje za pneumatike ali i najprestižniji gastronomski vodič. Kakva je veza hrane i guma?

Mišlen je prvi vodič izdao 1900. godine, kako bi se vozači ohrabrili da posećuju ugostiteljske objekte na putovanjima i jedu lokalnu hranu. Pored navođenja lokacije i kratkog opisa, vodič je sadržao anonimne ocene evropskih restorana o kvalitetu i ukusu hrane ali i vladanju majstorstvom kuvara koje se oslikava u posluženom jelu.

Michelin-zvezdice su siguran pokazatelj kvaliteta restorana. Velika je čast i apsolutno gastronomsko i kulinarsko odlikovanje za one restorane koji ponesu barem jednu Mišlenovu zvezdicu.

Restorani mogu poneti jednu do tri zvezdice. Michelin-zvezdicu nije lako dobiti, a o tome govori i primer da je u 2011. godini od 5500 restorana koji su konkurisali, samo 74 restorana dobilo jednu zvezdicu, 17 dve, a pet restorana tri zvezdice. 

Oni sa jednom zvezdicom smatraju se dobrim i kvalitetnim ali limitiranim. To znači da je hrana kvalitetna ali da zbog nekog elementa (npr. enterijera) restoran ne zadovoljava viši kriterijum potpunog ugostiteljsko-gastronomskog doživljaja. Restorani sa tri Michelin-zvezdice važe za elitne i smatraju se savršenom gastronomskom destinacijom. 

Interesantno je da niko sa sigurnošću ne zna koje je uslove potrebno ispuniti da bi se zaradila Mišlenova zvezdica ali je jedan od saveta za restorane taj da se kod lokalnih kritičara hrane, publicista i gastro blogera stekne i izgradi dobra reputacija. Nakon toga, restorani mogu postati interesantni i Mišlenu

Jedno je sigurno, Mišlenove zvezdice predstavljaju najvrednije priznanje u kulinarskom svetu koje dobijaju restorani sa pestižnom ponudom i odličnom uslugom. 

vuk i devojcica Previous post BITI (NE)OZBILJAN?
Safran Next post Raspisalo mi se pero