Kada mi zatreba okrepljenje ili hrana za utehu ne pomislim na pogače, pite ili peciva (koji su moja slaba tačka) već čorbice i jela na kašiku. Možda je teško za poverovati ali tako stvari stoje. 😃

Ukus domaće čorbe je nešto što mi vraća život i greje dušu. Ne mora to biti neka gurmanska čorba (npr. juneća/teleća). Najradije se odlučim za krem čorbu ili potaž ali često su to i čorbice sa nemasnim mesom, baš kao što je ova čorba sa belim mesom i graškom.

Osim što je ukusna, čorba sa belim mesom i graškom je izuzetno laka i praktična za pripremu. Još nešto, ako volite ljuto ovu čorbicu obavezno začinite zelenim biberom. Tako se ujedno postiže i svojevrsna dubina ukusa čorbe.

 

Kremasta čorba sa belim mesom

 

Potrebne namirnice:
(odštampaj recept)
400-500 g pilećih grudi
(sa koskom)
2 glavice crnog luka
150 g graška
2 krompira
so, majoran
100-ak ml ulja

Način pripreme:
Belo meso oprati, staviti u šerpu i dodati oko 2.5 l hladne vode. Kuvati na umerenoj temperaturi oko 50 minuta. Na polovini kuvanja dodati očišćen krompir. Kada je meso kuvano, šerpu skloniti sa vatre, pa meso i krompir izvaditi iz vode i ostaviti da se prohlade. Zatim, mesu ukloniti kožicu i usitniti na tračice ili ga rasparati prstima, a krompir ispasirati.
Na ugrejanom ulju fino prodinstati sitno seckani crni luk, toliko da omekša tj. postane kašast i potpuno proziran. Zatim, lagano dodavati (toplu) tečnost u kojoj se kuvala piletina, grašak i začiniti prema ukusu, pa nastaviti kuvanje dok čorba ne provri.
Dodati pasiran krompir (dobro promešati), zatim dodati meso i nastaviti kuvanje još desetak minuta, uz dodatak tople vode po potrebi. Pred kraj kuvanja, čorbu začiniti majoranom prema ukusu.

Napomena:
Ova količina namirnica dovoljna je za 6-7 osoba.
Meso za čorbu obično obarim dan ranije, ostavim u frižideru i sutradan pred pripremu čorbe odradim ostalo.
Polovinu mesa iskoristim za čorbu, a ostatak upotrebim za salatu, rusku salatu ili rolnice.