• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Domaće
DRPANO MESO

DRPANO MESO

Pulled meat (pork), u slobodnom prevodu drpano meso, je izvanredno slasno začinjeno meso koje se više sati peče (tišti) na umerenoj temperaturi. Uglavnom se služi uz BBQ sos i coleslaw.

Ovaj, širom sveta, poznati američki specijalitet (tipičan za jug SAD) odobrovoljiće i zavešće najveće mrgude, probirljivce ali i najstručnije kritičare, pa i one koji nemaju posebno lepo mišljenje o konzumiranju mesa. A sve ovo zahvaljujući jednostavnom i tzv. pametnom načinu obrade glavne namirnice tj. mesa koje se sporim pečenjem krčka u sopstvenim sokovima dok se ne raskuva. Naravno, šlag na torti je blaga obgorelost površine mesa koja je prethodno uvaljana u začine i do slasti karamelizovana. Auuuh, bre! Ogladneh iz momenta!

Recept je u nastavku a vi nemojte čekati sa pripremom onoliko koliko sam ja čekala sa objavom – skoro šest meseci…

Drpano meso

Potrebne namirnice:
(odštampaj recept)
1 kg svinjskog mesa (plećka)
400 ml vode
1 kašika masti
1 kašika dimljene paprike
1 kašičica ljute aleve paprike
1 kašika smeđeg šećera
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica mlevenog bibera
1½ kašika soli

Način pripreme:
Meso očistiti, oprati i dobro obrisati papirnim ubrusom. Zatim, meso uvaljati u mešavinu začina, tako da se oni što bolje prilepe uz meso. Vatrostalnu ili zemljanu posudu premazati mašću, staviti meso i peći ugrejanoj rerni na 170ºC 35 minuta. Zatim, dodati tečnost, prekriti alufolijom ili poklopiti pa nastaviti pečenje još 2.5 sata. Zatim, skloniti foliju, preliti meso sokovima koje je otpustilo tokom pečenja i peći još oko pola sata tj. dok fino ne porumeni i dok se površinski sloj mesa ne karamelizuje. Nakon toga, meso izvaditi iz pećnice, ostaviti da se prohladi oko pola sata pa rasparati, usitniti, raskomadati tj. izdrpati. Tako pripremljeno meso poslužiti u lepinji, zemički, brioš zemički, tortilji uz rashlađenu coleslaw salatu.

Drpano meso

2 thoughts on “DRPANO MESO

Comments are closed.