• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Pogače
POGAČA SA KEFIROM I MASLINOVIM ULJEM

POGAČA SA KEFIROM I MASLINOVIM ULJEM

Nekako, kuća kao da je prazna kad se ne oseti miris hleba ili pogače?! Neko vreme taj miris, miris svežeg peciva, znao je da me ispuni čudnim zadovoljstvom i spokojem. Pretpostavljam da ste upoznati s tim šta mislim o hlebu, pa se drugačije od mene i nije moglo očekivati.

Ima dana kada ne mogu da stavim ruke u testo i mesim, priznajem. Mada, nakon toga, obavezno, dođe period kada nadoknadim propušteno.☺ Nedavno me je, baš, uhvatila neka želja i topla milina da nešto umesim. Rekoh, hajde jednu lepu pogaču. Da se malo častimo! I tako nastade ova pogača sa kefirom i maslinovim uljem.

Pogača k’o pogača – ne može da ne valja. Nije ovo ništa specijalno, ali osim što je lepo na oko, vrlo je praktično. Primetila sam, da pored toga što kefir pijem u znatnim količinama, vidno sam počela da ga koristim i u pripremi hrane, naročito peciva. Savršeno mi odgovara i smatram da je pecivo mnogo kvalitetnije. Ako vam (nekim čudnim, skoro nemogućim, slučajem) preostane ove pogače – znajte, i sutradan će biti meka kao pamuk.☺

pogaca sa kefirom i maslinovim uljem
Potrebne namirnice:
Testo – 450 g brašna, ½ kafene kašike soli, 15 g kvasca, 1 kafena kašika šećera, 300 ml toplog kefira, 50 ml maslinovog ulja.
Premaz – 30 ml maslinovog ulja, 1 žumance, 1 kašika vode, krupna morska so.

Način pripreme:
U blago ugrejan kefir dodati kvasac i šećer, promešati sastojke, pa sačekati da zapeni. U vangli pomešati brašno i so, pa dodati kvasac i ulje. Mesiti testo dok ne postane pogodno za rad, tj. da se ne lepi za prste. Prekriti i ostaviti na toplom da se duplira. Preručiti testo na pobrašnjavljenu površinu i podeliti na četiri jednaka dela, premesiti i formirati jufkice. Svaku jufkicu rastanjiti u kružni oblik. U blago nauljenu tepsiju (Ø 26-30 cm) položiti rastanjenu jufku, premazati sa malo ulja (ukupno 30 ml za ukupno premazivanje), zatim naneti još dve i ravnomerno premazivati. Na kraju, naneti četvrtu rastanjenu jufku ali je nepremazivati uljem.

pogaca sa kefirom i maslinovim uljem

U sredinu testa položiti čašu ili manju činiju (okrenutu otvorom na dole), a zatim oštrim i tankim nožem zrakasto iseći testo na šesnaest delova (od oboda čosude ka krajevima). Zatim, uzimati po dva kraja (sa obe ruke) isečenog testa i istovremeno ih uvrtati po tri-četiri puta u smeru jedan od drugog tj. ka spolja. Spustiti uvijene krajeve testa i blago ih pritisnuti na krajevima, da se fino spoje. Postupak ponavljati dok se svi kraci ne upletu. Prekriti pogaču i ostaviti petnaestak minuta na toplom. Premazati žumancetom umućenim s malo vode, pa posuti krupnom solju. Peći u ugrejanoj rerni na 200°C, oko dvadesetpet minuta. Pečenu pogaču izvaditi iz pećnice i ostaviti da se prohladi, pa poslužiti.

Pogaca sa kefirom

7 thoughts on “POGAČA SA KEFIROM I MASLINOVIM ULJEM

Comments are closed.