POGAČA SA KEFIROM I MASLINOVIM ULJEM

Nekako, kuća kao da je prazna kad se ne oseti miris hleba ili pogače?! Neko vreme taj miris, miris svežeg peciva, znao je da me ispuni čudnim zadovoljstvom i spokojem. Pretpostavljam da ste upoznati s tim šta mislim o hlebu, pa se drugačije od mene i nije moglo očekivati.

Ima dana kada ne mogu da stavim ruke u testo i mesim, priznajem. Mada, nakon toga, obavezno, dođe period kada nadoknadim propušteno.☺ Nedavno me je, baš, uhvatila neka želja i topla milina da nešto umesim. Rekoh, hajde jednu lepu pogaču. Da se malo častimo!

Pogača k’o pogača – ne može da ne valja. Nije ovo ništa specijalno, ali osim što je lepo na oko, vrlo je praktično. Primetila sam, da pored toga što kefir pijem u znatnim količinama, vidno sam počela da ga koristim i u pripremi hrane, naročito peciva. Savršeno mi odgovara i smatram da je pecivo mnogo kvalitetnije. Ako vam (nekim čudnim, skoro nemogućim, slučajem) preostane ove pogače – znajte, i sutradan će biti meka kao pamuk.☺
 
Potrebne namirnice: Testo – 450 g brašna, ½ kafene kašike soli, 15 g kvasca, 1 kafena kašika šećera, 300 ml toplog kefira, 50 ml maslinovog ulja. Premaz – 30 ml maslinovog ulja, 1 žumance, 1 kašika vode, krupna morska so.
Način pripreme: U blago ugrejan kefir dodati kvasac i šećer, promešati sastojke, pa sačekati da zapeni. U vangli pomešati brašno i so, pa dodati kvasac i ulje. Mesiti testo dok ne postane pogodno za rad, tj. da se ne lepi za prste. Prekriti i ostaviti na toplom da se duplira. Preručiti testo na pobrašnjavljenu površinu i podeliti na četiri jednaka dela, premesiti i formirati jufkice. Svaku jufkicu rastanjiti u kružni oblik. U blago nauljenu tepsiju (Ø 26-30 cm) položiti rastanjenu jufku, premazati sa malo ulja (ukupno 30 ml za ukupno premazivanje), zatim naneti još dve i ravnomerno premazivati. Na kraju, naneti četvrtu rastanjenu jufku ali je nepremazivati uljem. U sredinu testa položiti čašu ili manju činiju (okrenutu otvorom na dole), a zatim oštrim i tankim nožem zrakasto iseći testo na šesnaest delova (od oboda čosude ka krajevima). Zatim, uzimati po dva kraja (sa obe ruke) isečenog testa i istovremeno ih uvrtati po tri-četiri puta u smeru jedan od drugog tj. ka spolja. Spustiti uvijene krajeve testa i blago ih pritisnuti na krajevima, da se fino spoje. Postupak ponavljati dok se svi kraci ne upletu. Prekriti pogaču i ostaviti petnaestak minuta na toplom. Premazati žumancetom umućenim s malo vode, pa posuti krupnom solju. Peći u ugrejanoj rerni na 200°C, oko dvadesetpet minuta. Pečenu pogaču izvaditi iz pećnice i ostaviti da se prohladi, pa poslužiti.

(7) Comments

  1. Prelepa je, a znam da kefir čini čuda u testu!

    1. Hvala ti, draga Sneška! ☺ Baš si me obradovala jutros. Hvala ti što si svratila. ♥ E, onda znaš o čemu pričam. ☺

  2. Miris hleba , asocira uvek na prijatan dom. Ovde se čak preporučuje da se peče hleb kad ljudi dolaze na dan otvorenih vrata da razgledaju kuču , koja je na prodaju. Divno izgleda!

    1. Ta aroma, valjda, unosi spokoj i čovek se oseća prijatno. Hvala draga Džoli.

  3. I diše i miriše 🙂 A kefir u pecivu je nešto što retko koristimo, a u ruskim pecivima je neizostavni sastojak.

    1. Hvala, Jaco. Sad kad si to spomenula, podsetila si me na njihove predivne kravaje (каравай), aaah. ♥

  4. Kod mene je kefir redovan i u slatkim i u slanim receptima. Pijemo ga svakodnevno i jedan od načina da iskoristim višak je da umesim testo. Ja ga nikad ne zagrevam, već kvasac aktiviram u malo mleka ili vode ili, u zadnje vreme sam počela da koristim kvasac, koji ne mora prethodno da se aktivira, već ide direktno u brašno.Mnogo ti je lepa pogača i prijatno da vam je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *