POSNA PAŠTETA OD PASULjA

  Često odabiram da kuvam jela na što svedeniji način kako bih izbegla nepotrebno obrađivanje namirnica i bespotrebno nagomilavanje ukusa. Tada biram jednostavno, svedeno, pristupačno, ogoljeno ali uvek ukusno! 

  Jedan od recepata koji su nastali baš u tim momentima jeste ova posna pašteta od pasulja, prilog ili predjelo koje možete koristiti i u dane posta (na vodi tj. bez ulja).

  Primetila sam da paštete i pasirana jela često pripremam (guste čorbe tj. potaži sa raznolikim povrćem ili namazi poput ovog). Razlog tome može biti način utroška namirnica tj. ekonomičnost ali i bogatstvo ukusa, jer se ovakvim načinom pripreme postiže visoka koncentracije/intenzitet ukusa. 

  Posna pašteta od pasulja je prijatnog i blago orašastog ukusa, sa posebnom notom svojstvenom namirnicama bogatim skrobom, ni malo teška, lepo razmaziva… Verujem da ćete se baš u ovo i uveriti kada budete u prilici da je pripremite za sebe i vama drage ljude. 

  Pašteta od pasulja

  Potrebne namirnice:
  (odštampaj recept)
  150 g crvenog pasulja
  voda za kuvanje
  ½ kašičice bosiljka
  ½ kašičice soli
  ¼ kašičice bibera
  100 ml soka od paradajza
  – Još –
  30-ak ml soka od paradajza

  Način pripreme:
  Pasulj oprati, pa skuvati u tri vode. Nakon toga, ocediti pasulj od viška tečnosti, dodati začine i sok od paradajza, pa kratko prokuvati na umerenoj temperaturi. Zatim, skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Prohlađen do hladan pasulj samleti u blenderu ili fino ispasirati. Dodati sok od paradajza kako bi masa bila fino razmaziva i još jednom sve fino samleti. Dobijenu paštetu servirati i dekorisati po želji, pa poslužiti uz npr. posnu proju (proja na fotografijama je pripremana po receptu za posnu proju ali bez ulja).

  Posna pasteta od pasulja

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *