• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Restorani
Restoran Lovački dom – valjevski zov divljine

Restoran Lovački dom – valjevski zov divljine

Nemoguće je ovo mesto opisati samo kao restoran jer decenijama važi za živopisno sastajalište ljubitelja dobrog zalogaja u lepotom bogatoj prirodi, kao i svih namernika koji putuju magistralnim pravcem Valjevo – Loznica. Jedan od razloga zbog kojih je ovo mesto više od restorana jeste vreme njegovog nastanka. Valjevsko lovačko društvo, koje su 1896. godine osnovali lovni poslenici kako bi u oslobođenoj Srbiji lov stavili u okvire zakona, ponelo je ime po čuvenim junacima iz Prvog srpskog ustanka, palim u borbi sa Turcima kod Čokešine, braći Nedić, da bi kasnije postalo poznato pod jednostavnim imenom – Lovački dom.

Kao ugostiteljski objekat, restoran Lovački dom goste pozdravlja više od pola veka.

Bogat tradicijom i istorijom, restoran Lovački dom gostima nudi veliki izbor jela domaće i internacionalne kuhinje, kao i izuzetno kvalitetna i nadaleko čuvena jela od divljači. O kvalitetu usluge govori i činjenica da je gastronomski vodič čiji se osnovni kriterijum ocenjivanja odnosi na kvalitet hrane, Gault & Millau za Srbiju, prepoznao značaj i kvalitet restorana.

Sa 170 mesta u untrašnjem prostoru i 350 mesta u bašti, gde se tokom leta većina posetilaca najradije smesti, Lovački dom tokom sezone jedva da uspe da ugosti sve zainteresovane posetioce. Omiljeno gastro-izletište brojnih zaljubljenika u hranu i prirodu, ima ponudu jela po kojoj se izdvaja od brojnih sličnih mesta, što ga i čini posebnim. Ukusi domaće kuhinje, između ostalog, pronose se kroz jela sa roštilja, a iz Lovačkog doma svojim gostima preporučuju sarajevski ćevap. Za one koji vole nešto sočnije mesne zalogaje, tu je teletina ispod sača koju ne smete propusti.

Ako ste od onih koji su o gastronomiji ili ugostiteljstvu učili od predstavnika stare škole, sigurno znate koji je pouzdan način da ocenite kafanu ili restoran sa jelima nacionalne kuhinje. Teleća čorba u Lovačkom domu je jelo o kojem se ne pregovara, već se njom započinje raskošna igra ukusa kojoj se kasnije pridružuje valjevska šnicla, recimo. Ukoliko ste uživalac u ribi i morskim plodovima, restoran poslužuje riblju čorbu, spektakularno ukusno pripremljenog smuđa i morske plodove. Dimljeni šaran, pastrmka i lignje na žaru ili pohovane lignje su tu da naslutite koliko je sadržajan jelovnik ovog restorana. No, tu nije kraj jer glavni adut Lovačkog doma jesu jela od divljači:

  • supa od fazana
  • pečena zečetina
  • čorba od zečetine
  • srneći gulaš
  • lovački červiš od mesa srne, divlje svinje i fazana
  • medaljoni od divljači tj. file od jelena u demiglas sosu apsolutni su hit već godinama.

Restoran Lovacki dom Valjevo

Jelo iz restorana Lovački dom koje se ne može kopirati i koje je zaista premium dish jeste file od jelena sa demi glace de viande osnovom, lisičarkama, vrganjima i suvim šljivama.

Sos se priprema od kostiju divljači i doprinosi intenzivnijem ukusu samog jela. Ovo jelo u potpunosti povezuje lov, kao temu objekta i njegov naziv, prikazujući izbor mesa divljači i šumskih pečuraka kao neraskidivu prirodnu zajednicu, pravi lovačko-šumski specijalitet koji nećete naći ni na jednom meniju u Srbiji. Kako bi gosti doživeli kompletan užitak, restoran se pobrinuo da za pripremu jela koristi isključivo najbolje domaće proizvode. Izuzetno lep i prijatan ambijent daje poseban osećaj ušuškanosti koja se oseća u svakom kutku ovog prostora. Ovde je briga o gostu na prvom mestu, te obučeno i ljubazno osoblje samo zaokružuje sliku o objektu.

Za B2B i HoReCa magazin Cafe Bar & Restoran septembar/oktobar ’23