• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Restorani
Čarda Šebešfok kod Bezdana – pravo mesto za gastro avanturiste

Čarda Šebešfok kod Bezdana – pravo mesto za gastro avanturiste

Odlučno sam zamenila GPS intuitivnim navođenjem i krenula stazom koja se tek nazirala. Nakon pređenih dvadesetak kilometara predamnom se ukazao jasan, širok i sveže uglačan put. Nešto poput autostrade, kojom sam nastavila pravo. Pravo, na sever, nesluteći da će se “kapije raja” otvoriti kod Sombora. I da ću se fatalno zaljubiti u misterioznu lepotu evropskog Amazona, pred kojom zaneme i oni najrečitiji poput, recimo, mene.

Kada se zadesite u nepoznatom mestu nije lako odlučiti se šta obići, gde jesti i prespavati. Imajte na umu da sam odabrala putovanje bez signala, što u prevodu znači, bez pretraživača i aplikacija. Komunikacija jedan na jedan mi je uvek bila jača strana, tako da sam se lako sporazumela sa ljubaznim meštanima. Rekoše mi da tokom posete Gornjem Podunavlju, Specijalnom rezervatu prirode, obavezno odem u naselje Šebešfok gde je i istoimena čarda, sa ribom bez konkurencije. Na prvu je zvučalo previše dobro da bi bilo istinito. No, kada se prepustite životu on vas uvek bogato nagradi.

Riba iz evropskog Amazona

Evropski Amazon, tamo gde priroda nije ustuknula pred čovekom, je izuzetno mesto ako ste u potrazi za mirnim životom, u skladu sa prirodom. Uostalom, lepota koja ne može stati u oko učiniće da osetite svu magiju života. Baš kao što je jedan izlazak sunca u Šebešfoku utisnuo trag duboko u moju dušu. “Znam gde si, vraćam ti se!”, prošaputala sam duboko zagledana u narandžasti oblesak koji je bezbrižno i prkosno plesao na vodenoj površini Velikog bačkog kanala, nesluteći kolika će istina to postati. Malo je onih koji nisu čuli za čarde, bitan činilac vojvođanskog kulturnog nasleđa, koje su na ovim prostorima prisutne još od srednjeg veka. Locirane pored drumova i reka, oduvek su predstavljala mesta za odmor i osveženje. Najveći broj ovih objekata specifičnog ugostiteljskog miljea do danas je očuvan na potezu od Bačkog Monoštora do Beograda.

Reč čarda potekla je persijske reči koja označava nastrešnicu na četiri stuba. Danas se ova reč koristi u srpskom, hrvatskom i mađarskom jeziku. Neki od najlepših somborskih ugostiteljskih objekata 19. veka nalazili su se neposredno uz obalu kanala, koji je nakon nestajanja reke Mostonge postao bitno ekološko bogatstvo. Vremenom je Veliki bački kanal postao glavno mesto za brojne gradske pecaroše.

Čarda Šebešfok je poznata upravo po specijalitetima od sveže rečne ribe; najpre ribljem paprikašu sa domaćim rezancima, koji se ovde mese svakog jutra, i mariniranoj dimljenoj ribi.

Jela od ribe, riblje čorbe i paprikaši, neizostavan su deo jedinstvene vojvođanske gastronomske baštine, a za njihovu pripremu koriste se šaran, smuđ, som, štuka, tolstolobik, deveruša, kečiga, linjak. Kada ste pored reke prvo i osnovno jelo koje morate probati jeste riblja čorba ili paprikaš. Iz kotlića, naravno. 

Magija iz kotlića

Osim ribljih specijaliteta, ovde vas očekuje širok spektar specijaliteta domaće kuhinje, poput raznih vrsta mesa sa roštilja, pita i gibanica. Nezaobilazan deo ponude ovih rečnih krčmi su svakako i vojvođanska vina. Naročito fruškogorska vina – rajnski rizling, sovinjon, šardone, traminac i suvarak.

Ovde možete pronaći skoro sve vrste rečne ribe (šaran, smuđ, som, štuka, babuška, deverika, terpan) pripremljene na izuzetno ukusan način. Za predjelo, zna se – riblji čvarci. Osim specijaliteta od ribe, Šebešfok čarda za goste priprema bogat asortiman jela od mesa, kao što su: natur sa šljivama, pariska, bečka i Karađorđeva šnicla, a sa roštilja dolaze mešano meso, pljeskavice i ćevapi. Posebno su ponosni na doboš tortu, koja dolazi iz poslastičarnice u sastavu ovog objekta, Anna Caffea.

Ambijent u laganom ritmu

Ambijent čarde poziva vas da zastanete i osetite kako život teče u laganom ritmu, što bi rekao Zvonko Bogdan. Tradicionalni vojvođanski moleraj prisutan je u skoro svakom kutku čarde, a tu su stari ili neobični predmeti koji imaju posebnu, emotivnu vrednost. Ovde možete zateći stare kredence, kujničice, tepihe, staro posuđe, sve što bi vas moglo za trenutak preneti u tzv. prošli, dobro poznati, portal. Prostor koji su samostalno uredili učiniće da se ovde osećate ušuškano i bezbedno.

Gosti se tokom toplih dana najradije smeste u letnjoj bašti tj. terasi na vodi, koja je okrenuta ka Velikom bačkom kanalu, a koja je dovoljna za 80 osoba. Za one koji bi da romantizuju posetu ovom mestu, čarda Šebešfok organizovaće i vožnju brodićem koju je potrebno zakazati. Gostima su na raspolaganju i kajaci, pedaline, čamci za pecaroše.

Sa vlasnikom čarde Šebešfok, Milanom Maričićem, složili smo se da je danas morska riba u gradovima preuzela primat u odnosu na rečnu ribu. Ipak, kao i svi ostali restorani pored reke i kanala čarda Šebešfok je u prednosti jer im je sveža riba nadohvat ruke. Pitamo Milana, kolika je razlika između sveže ulovljene ribe u odnosu na onu koja se uzgaja u ribnjacima. Uz osmeh, naš sagovornik kratko objašnjava.
“Znate i sami da se riba u ribnjacima hrani veštačkom hranom, a riba koja se nalazi u Dunavu i kanalu se hrani onim što se nalazi u njenom prirodnom staništu. Iz ovoga je jasno zaključiti da se ne mogu porediti ukusi, jer riba iz reke ima savršenu količinu masnoće”, kaže Milan, a na pitanje o nezaobilaznom ribljem paprikašu otkriva nam da ga prave od šarana ili mešane ribe. “Paprikaš se kuva isključivo po porudžbini, otprilike 40 minuta, a za to vreme gost može da degustira naše druge specijalitete. Riblji paprikaš naravno služimo sa domaćim rezancima koji se prave na licu mesta”.
Dok čekate paprikaš, prekratite vreme uz mariniranu dimljenu ribu. “Naši kredenci su prepuni tegli marinirane deverike, smuđa i štuke. Ovde domaće sardine služimo kao predjelo, a osim na čardi naši gosti mogu da ih kupe i šaljemo ih poštom ili kurirskim službama. Zasluge za ovaj specijalitet pripadaju mom ocu Siniši, koji je, verujem, prvi gostima ponudio ovako pripremljenu ribu”, priča Milan, koji je ovaj porodični posao nasledio 2015. godine.

Na tromeđi Srbije, Hrvatske i Mađarske

S obzirom da se nalazi na tromeđi sa Hrvatskom i Mađarskom, interesovalo nas je da li se razlikuju ukusi gostiju.
“Naši gosti su dolaze iz više zemalja, a svakako da su najbrojniji domaći i gosti iz Hrvatske i Mađarske. Od nas očekuju kvalitet hrane i usluge, na šta smo ih i navikli. Što se tiče ukusa gostiju, to je sve vrlo vrlo slično, nevezano odakle dolaze. Sa menija najčešće odabiraju riblje čvarke, paprikaš, dimljenu mariniranu ribu, pečene filete šarana sa krompir salatom i doboš tortu”. O ljubaznosti osoblja čarde u Šebešfoku najbolje govori to da su gostima na raspolaganju i van radnog vremena. Ako ste atipični turista, ranoranilac i sebi svojstvena vrsta koja ne može da zamisli jutro bez kafe, zahvaljujući profesionalnosti servisa, otvoriće restoran i uslužiti vas. Na vama je samo da nastavite uživanje, u osami ili u društvu. 

Čarda Šebešfok nije samo mesto na kom možete dobro jesti, već se i lepo odmoriti.

Iznad restorana nalazi se 6 dvokrevetnih soba sa pogledom na bujnu prirodu i Veliki bački kanal. Pored toga, gosti se mogu odlučiti i za jednu od tri brvnare. U okviru kompleksa nalazi se i veliko dečje igralište, a tu je i domaćin koji dočekuje i ispraća goste, prepoznatljivo ćetvoronožno biće, magarac Mili.

Posetite Šebešfok i doživite apsolutnu čulnu avanturu, od šetnje bezdanskim šumama, preko plovidbe kroz misteriozni i pre par godina obnovljeni kanal, do ukusnih jela od rečne ribe, spremljenih po starim recepturama iskusnih alasa i kuvara, koje ovde s ponosom neguju.

Za renomirani B2B i HoReCa magazin Cafe Bar & Restoran jul/avgust 2023.
Foto: Čarda Šebešfok