• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Zimnica
KISELE PAPRIKE PUNjENE KUPUSOM

KISELE PAPRIKE PUNjENE KUPUSOM

Zimnica je više od rituala, navike, tradicije, običaja,… Kad kažem “zimnica” momentalno pomislim na dane kada se blaženi mir useli i učvrsti u moje grudi. Momenat kada fizički umor postaje zanemarljiv u odnosu na rezultate postignutog koje vidim u koloritnim, punim i mnogobrojnim teglicama. Zimnica je deo mog života na mnogo načina, a najmanje na onaj osnovni koji određuje čulo ukusa.

Momenat kada se porodice i familije udružuju kako bi postigle nešto lepo i korisno uvek mi je prva asocijacija na pripremu zimnice. Sabratstvo, opuštenost, ljudskost, bliskost, deljenje radosti, zadovoljstva, saveta, – sve to, pa i više od toga, za mene je zimnica.

Kao jedna od redovnih salata koje se nađu u mojoj zimnici jesu kisele paprike punjene kupusom.

Kisele paprike punjene kupusom

Ova salata nije komplikovana za pripremu, a izuzetno je ukusna i ne znam nikog ko je ne voli. Ovako pripremljena salata može pregurati dve godine. Naravno pod uslovom da se koja teglica dobro sakrije jer u suprotnom je ovo jedna od salata koje se uvek prve potroše, barem u mom domu.

Recept za kisele paprike punjene kupusom

Potrebne naminirnice:
(odštampaj recept)
4 kg paradajz-paprike
(babure, somborke)
±4 kg kupusa
2 korena rena
5-6 čenova belog luka
Presolac
3 l vode
1 l alkoholnog sirćeta
150 g soli
150 g šećera
1 kesica bibera u zrnu
1 vinobran
Dodatno
so za kupus

Način pripreme:
Za presolac – Sjediniti vodu, sirće, so i šećer pa staviti da provri. Od momenta kada provri, nastaviti kuvanje još deset minuta pa skloniti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi. Zatim, dodati vinobran i rastvoriti ga mešanjem. Najbolje je presolac skuvati dan ranije jer je bitno da bude potpuno hladan pre nalivanja paprike.

Kupus izrendati ili iseckati na tanke tračice (kao za salatu), dodati rendani beli luk, očišćen i izrendan ren, pa sve blago posoliti, promešati i rukama dobro izgnječiti. Pripremljen kupus prekriti i ostaviti da miruje sat-dva kako bi otpustio višak tečnosti.

Paprike izdubiti (voditi računa da se ivice sačuvaju kako bi pridržavale kupus), ukloniti semenke i dobro oprati paprike. Ređati ih na onu stranu na kojoj su izdubljene pa ostaviti da se dobro ocede.

Finalni postupak – Oceđene paprike puniti omekšalim kupusom i ređati u čiste i suve tegle. U svaku teglu dodati par zrna bibera, pa paprike pritisnuti plastičnim pritiskačima za tegle i naliti hladnim presolcem. Tegle prekriti ili staviti poklopce bez zavrtanja i ostaviti preko noći. Sutradan, zatvoriti tegle i odložiti na predviđeno mesto. Ukoliko je potrebno pre zatvaranja tegli naliti još malo presolca (da paprike budu potpuno prekrivene tečnošću).

1 thought on “KISELE PAPRIKE PUNjENE KUPUSOM

    • Author gravatar

      Draga moja Nake,salata je fantastična.I ovoga jutra sam sa tobom,pijem kafu pa da budim našeg đaka da se sprema za školu.Srdačan pozdrav.Ljubimo te ???

Comments are closed.