#KAO NEKAD: SUSAMKE

  Kao dete obožavala sam susamke tj. pločice sa susamom koje sam kupovala isključivo u lokalnoj poslastičarnici na ćošku i to uglavnom pri povratku iz škole. Sećam se da sam uglavnom uzimala po tri-četiri pločice umotane u celofan, koje bih slistila dok dođem do kapije dvorišta (10 minuta dečjeg hoda). Eh, mnogo sam ih volela, ali baš-baš. I nijedne kasnije, da l’ pripremane u kućnim uslovima ili kupovane na vašarima i drugim mestima, nisu bile ni nalik onom ukusu koji su imale susamke čika Makedonca.

  Ne znam koji je recept koristio i da li je baš on tvorac tog recepta ili ga je dobio od prethodnih generacija poslastičara iz porodice ali mi ukus onih susamki mnogo nedostaje. Zbog toga sam se uhvatila u koštac sa željom za susamkama i kako se što bolje približiti onom receptu tj. sećanju na njih.

  Ovo što danas predstavljam je pokušaj da osetim jedan od ukusa detinjstva, mog detinjstva. Bilo je dana kada su mi samo susamke bile potvrda da sam još uvek dete – vraćale poseban, dečji, izraz lica i na kratko me činile bezbrižnom. Zato, idemo na susamke.

  Susamke

  Potrebne namirnice:
  (odštampaj recept)
  475 ml tostiranog semena susama
  120 ml meda
  120 ml šećera
  ulje za podmazivanje

  Način pripreme:
  Med i šećer rastopiti na umerenoj temperaturi sve dok smesa ne postane tečna. Neophodno je redovno mešanje. Od momenta kada se sastojci rastope kuvati još dva-tri minuta pa skloniti sa vatre i dodati tostirani susam. Sve dobro sjediniti i masu ravnomerno razliti po blago nauljenom poslužavniku ili plićem plehu. Ja koristim metalnu spatulu koju premažem uljem pa rasporedim i sabijam smesu. Rastanjenu smesu ostaviti da se prohladi 5-6 minuta pa nožem blago pritisnuti smesu na mesta gde će se kasnije seći. Ohlađenu masu iseći po obeleženim mestima i poslužiti.

  4 thoughts on “#KAO NEKAD: SUSAMKE

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *