• +381 65 538 5931
  • coolinarija@gmail.com
  • Beograd, Srbija
Pite i štrudle
#MOJ FAVORIT: LISNATI TART SA MAKOM

#MOJ FAVORIT: LISNATI TART SA MAKOM

Za moju neobuzdanu i skoro fanatičnu ljubav prema maku mnogi već odavno znaju. Kada znate da neko potpuno nezdravo voli neku namirnicu možete lakše da shvatite i ponašanje koje ga krasi nakon što je proba. Kada je mak u pitanju ja sam u stanju da ispuštam raznorazne prijatne zvuke dok uživam u toj rajskoj aromi. Međutim, to činim samo u svoja četiri zida jer tako izbegavam da se narod oko mene sablažnjava i čudi. Znam, kad moja čula osete mak ja mere nemam.

U mojoj porodici niko nije voleo toliko mak kao ja. Na kraju su se pomirili sa tim da bih ja mak i kutlačom srkla i da je to sasvim normalno ponašanje kad sam ja u pitanju. Naviknuta na to da je moja obuzetost ovom namirnicom drugima nedovoljno opravdana, do nedavno sam se osećala kao tzv. makoljubac – usamljeni slučaj.

Tart sa makom

Doduše, imala sam u planu da u mak blago uronim polovine kajsija ali to ćemo neki drugi put jer momenat pripreme bio je podstaknut PMS-om tako da vremena nije bilo dovoljno. Moralo se delati sad, odmah, momentalno, iz mesta! Moja potreba za slatkišima u tom periodu je van svake diskusije i kompromisa – samo da vam dočaram.

Tart sa makom parce

Potrebne namirnice:
(odštampaj recept)
250 g lisnatog testa
200 g mlevenog maka
5 kašika šećera
rendana kora ½ limuna
180 ml vrelog mleka

Način pripreme:
Mak pomešati sa šećerom i korom limuna, pa preliti vrućim mlekom i sve dobro sjediniti. Ostaviti da se masa potpuno ohladi. Rastanjiti odmrznuto lisnato testo na debljinu oko 0,3 cm i preneti u kalup za tart (ili tepsiju) ∅=26-28 cm. Testo dobro utisnuti uz ivice i izbockati po dnu. Zatim, preko testa ravnomerno naneti mak, pa peći u ugrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Preporučujem da se tart servira potpuno ohlađen ali ukoliko ste nestrpljivi deset minuta za hlađenje biće dovoljno.

Lisnati tart sa makom

2 thoughts on “#MOJ FAVORIT: LISNATI TART SA MAKOM

Comments are closed.